ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Po půl roce se dočkali. Zdravotníci z první linie dostali odměny

  • 39
Slíbené odměny za nasazení v první vlně epidemie konečně dorazily. Odměny zdravotníkům v nemocnicích slíbil před půl rokem ještě bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Zdravotníci dostali řádově desítek tisíc korun, nejvíce obdrželi zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče.

„Odměna dorazila v říjnové výplatě. Tedy teď v listopadu,“ potvrzuje zdravotní sestra Veronika Krhovská z nemocnice v Kroměříži.

Zdravotníci v nemocnicích akutní a lůžkové péče mají podle vlády dostat za období od března do května 75 tisíc korun, pokud mají celý úvazek. Ostatním pracovníkům náleží odměna 30 tisíc korun.

Průměrná odměna přes 50 tisíc korun

„Nemocnice Na Bulovce získala od svého zřizovatele, tedy Ministerstva zdravotnictví, jednorázový finanční benefit za letošní březen až květen. Z vlastního rozpočtu jsme vyplatili na odměnách pro zaměstnance již přes 50 milionů korun, jen za duben to bylo asi 25 milionů korun,“  říká mluvčí Nemocnice Na Bulovce Mirka Kátriková. Odměna doputovala i do Fakultní nemocnice Motol.

Stejné to bylo ve Fakultní nemocnici Brno. „Ano, odměny byly vyplaceny teď v listopadové výplatě za měsíc říjen,“ doplňuje tisková mluvčí FN Brno Veronika Plachá. 

Karlovarská krajská nemocnice v průměru odměnu při hlavním pracovním poměru vyplatila 53 669 korun. Na dohodu o pracovní činnosti nebo provedení práce pak  21 470 korun. „Za říjen v listopadové výplatě bylo  v mimořádných odměnách z prostředků nemocnice vyplaceno přes dva miliony korun,“ podotýká mluvčí Karlovarské nemocnice Vladislav Podracký.

Nemocnice žádají odměny pro zdravotníky, stát na ně vyhradil 11 miliard

Odměny rovněž potvrdili třeba nemocnice v Královéhradeckém, Zlínském kraji či Středočeském kraji. „Odměny pro zaměstnance lůžkových zdravotnických zařízení jsme dostali v námi požadované výši,“ dodává  Roman Uhlík, zástupce ředitele pro ekonomiku a provoz Oblastní nemocnice Kolín.

Vláda schválila odměny zdravotníkům už v červenci: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue