Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: MF DNES

Zdravotní sestry: Připadáme si jako rukojmí lékařů, bojíme se o práci

  • 998
Zdravotní sestry z oddělení, kde dala výpověď většina lékařů, žijí v nejistotě. Stovkám sestřiček totiž vedení nemocnic ani po týdnech neřeklo, zda si mají hledat práci, nebo zda ještě mají nějakou naději, že v zaměstnání zůstanou. Ani ředitelé nemocnic totiž nevědí, zda lékaři výpovědi nestáhnou.

Většina zdravotních sester zatím vyčkává, ale některé aktivnější už prý hledají práci například ve Fakultní nemocnici v Plzni. Tam je to ale marné. "V současné době máme plný stav," uvedla mluvčí fakultní nemocnice Renata Jenšíková.

"Zaměstnavatel s námi nejspíš ukončí pracovní poměr. Nevíme, co bude, zatím čekáme," uvedla sestra chirurgického oddělení Domažlické nemocnice, která nechtěla zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

čísla v kraji

Od 1. března se bude muset v Plzeňském kraji odečíst 81 lékařů z 236, kteří pracují v krajských nemocnicích, a 80 lidí má nakročeno z fakultní nemocnice, která eviduje na 730 úvazků lékařů.

Na jejím oddělení, kde je kolem třiceti sester, dali výpověď všichni lékaři až na jednoho - náměstka ředitelky nemocnice, takže oddělení je před rozpadnutím.

Na otázku, jestli jsou na lékaře naštvané nebo zda je naopak chápou, sestra odpověděla, že většina jejích kolegyň akci chápe spíše tak, že je na sestry činěn nátlak. "Jsme v podstatě rukojmími lékařů, takové je obecné povědomí sester. Zatím práci nehledáme, protože nám nikdo nedal jasné stanovisko," uvedla mladá žena, která prý nečeká, že by lékaři vzali výpovědi zpět.

"Denně za mnou sestřičky chodí, a ptají se, jestli už něco vím, jestli si mají hledat něco jiného. Jsou ve velice nepříjemné situaci, protože mají hypotéky a úvěry. Mají strach, že nebudou mít z čeho splácet, takže si chtějí hledat práci, dokud ještě něco je," uvedla vrchní sestra jedné z krajských nemocnic.

Podle ní vláda v žádném případě nátlaku lékařů neustoupí. "Jedině jestli by kraj dokázal vyšťourat nějaké peníze," dodala.

Sestry souhlasí s tím, že odměňování lékařů není v pořádku. "Aby za měsíc odpracovali 240 hodin, to není normální, ale nesouhlasíme s formou protestu, který lékaři zvolili," uvedla sestra domažlické nemocnice.

Odchod lékařů ohrozí neonatologie, porodnice a chirurgie

Problematická tam podle ní je pohotovost, která funguje jen v pátek a o víkendech, a to jen do 22 hodin, protože lékaři ze soukromých ambulancí odmítají sloužit.

"Takže každou angínu, chřipku nebo zánět močových cest přivezou na internu a lékaři jsou mnohem víc vytížení, než kdyby pohotovost fungovala. Lékař je po službě utahaný a přitom má před sebou dalších 8,5 hodiny denní služby, navíc zdejší lékaři suplují i chybějící lékaře, protože jich je v nemocnici nedostatek," vysvětlila sestra.

Po avizovaném březnovém odchodu lékařů budou v kraji nejvíce ohrožené neonatologie, porodnice a chirurgie.

Krizový štáb minulý týden dohodl, že do konce ledna podepíší krajské, fakultní, soukromé nemocnice i zdravotní pojišťovny spolu se záchrankou memorandum o zajištění zdravotní péče.

Kraj dále požádá o pomoc nemocnice těsně za hranicemi regionu - ve Strakonicích a Mariánských Lázních. Lékaři z oslabených kolektivů by se měli přesunout do jiných nemocnic.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video