Nechceme ministerstvo asociálních věcí. Postiženým vadí chystané reformy

  • 528
Zdravotně postižení protestovali v Praze a Brně proti připravované reformě. Obávají se, že se jim výrazně sníží prostředky na péči a požadují, aby ministerstvo návrhy zákonů stáhlo. Ministr Drábek garantuje, že se dávky nesníží, ale naopak zpřehlední.

Ministerstvo chystá upravit zákon o dávkách, změnový zákon a novelu zákona o zaměstnanosti.

"Protestující se sešli na prostranství mezi ministerstvem zdravotnictví a ministerstvem práce a sociálních věcí. Pískali a měli transparenty," informoval z místa reportér iDNES.cz.

Na transparenty si protestující napsali hesla "Nechceme ministerstvo asociálních věcí", "O nás bez nás" či "Nevidíme, neslyšíme, ale cítíme, jak to tu páchne". Kromě vozíčkářů dorazila na demonstraci i početná skupina hluchoněmých. Někteří demonstranti mají na transparentech napsáno, odkud přijeli: Semily, Hodonín, Olomouc, Hradec.

Zdravotně postižení protestovali v Praze proti připravované reformě. (22.3 2011)
Zdravotně postižení protestovali v Praze proti připravované reformě. (22.3 2011)

Zdravotně postižení na protestu v Praze,

Počet účastníků postupně určitě přesáhl tisícovku. Odhad pořadatelů, že dorazily 3 až 4 tisíce, se však zdál přehnaný.

"Přijela jsem proto, že co naše vláda chystá, je likvidační. Chtěla jsem podpořit ostatní a vyjádřit obavy, co bude dál," řekla vozíčkářka Jarmila Valtová, která dorazila z Brna.  

Na protestu zazněla i hymna, někteří zpívali. Mezi lidmi kolovala dnes spuštěná petice určená premiérovi Petru Nečasovi, aby se návrhy ministerstva stáhly.

Na dvě stě postižených se sešlo i v Brně. "Atmosféra byla značně pobouřená a dost emotivní, lidem se chystané změny velmi nelíbí. Někteří přinesli i transparenty s hesly Novela zákona = veřejná euthanázie postižených lidí," popsala atmosféru reportérka iDNES.cz. 

V Brně popisovali handicapovaní své životní příběhy a v čem jim chystaná novela uškodí. Akce se neúčastnili pouze vozíčkáři, ale i lidé o berlích, slepí lidé či autisté.

Jedna z mluvčích uvedla, že když se zpřísní vyplácení příspěvku na nákup auta, část lidí na něj nedosáhne, a zůstane tak bez vozu, což bude znamenat sociální izolaci. "Budou jen sedět doma na chátrajícím invalidním vozíku," cituje jí ČTK.

Postižení v Brně protestovali proti reformě, mají přijít o výhody. (22.3. 2011)
Postižení v Brně protestovali proti reformě, mají přijít o výhody. (22.3. 2011)

I v Brně protestovali postižení proti reformě.

Jeden z nevidomých zase namítal, že změna předpisů by dopravcům umožnila odmítnout nechat nevidomého cestovat s vodícím psem. "Autobusové společnosti už vám nepřepraví ani chlup," řekl.

Drábek: Garantuji, že se přístup státu k postiženým nezhorší

Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který na protestu v Praze vystoupil, se dávky nebudou snižovat, pouze se zpřehlední systém. "S plnou odpovědností garantuji, že mimořádné výhody zůstanou zachovány. Nedopustím zhoršení přístupu státu ke zdravotně postiženým," prohlásil ministr.

Reforma budí odpor napříč politickou scénou

VV požadují vytvoření vyjednávacího týmu mezi koalicí a veřejností, kde by se podmínky reformy projednávaly.VV vadí rušení průkazů zdravotně tělesně postižených (ZTP) nebo rušení chráněných dílen. I poslanci ODS mají k sociální reformě výhrady, Návrh podle nich nezaručuje zásadní systémové změny, konkrétní legislativní návrhy jsou příliš obecné a potřebují doplnit a zpřesnit. Demonstrace ale podle ODS jen ztíží diskuzi. ČSSD se pak nechala slyšet, že s reformou zásadně nesouhlasí. Plánovaná opatření považuje vůči zdravotně postiženým za sociálně nezodpovědná a zcela bezohledná.

Drábkova slova potvrdil ministr zdravotnictví Leoš Heger. I podle něho na tom postižení nebudou kvůli reformě hůř.

Drábek chce odložit jen část reformy, která počítá s tím, že by dotace na sociální služby zajišťovaly kraje. Ty na to podle něj nejsou připraveny. uvedla ČTK.

Mezi řečníky byl i předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, který uvedl, že v předchozích dnech s Drábkovým rezortem jednali. "V některých věcech jsme dosáhli ústupku, ale ne změny ideového pojetí navrhovaných zákonů," zdůraznil.

"Zákony jsou vedené snahou na nás co nejvíce šetřit. Vrací nás to před rok 89," dodal Krása. Navrhované zákony z pódia odsoudil i šéf odborové centrály ČMKOS Jaroslav Zavadil a vyzval vládu, aby je přepracovala.

Podle Krásy jsou předložené zákony ponižující. Narušují zachování důstojnosti osob se zdravotním postižením, možnost uplatnění ve společnosti a udržení přijatelné životní úrovně. Ministr Jaromír Drábek protesty nepovažuje za vhodné řešení, úpravám návrhů se nebrání, řekl už dříve. 

Reforma počítá například s tím, že se bude jinak posuzovat stav postiženého kvůli příspěvku na péči. Někteří lidé by tak o peníze mohli přijít. Zrušit se mají i některé z příspěvků na pomůcky či auto. Dávky pro osoby se zdravotním postižením se podle Krásy sníží zhruba o polovinu.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video