Zdeněk Škromach

Zdeněk Škromach | foto: iDNES.cz

ČSSD se snaží vypudit Škromacha. Kvůli jeho vstřícnosti k Zemanovi

  • 107
V ČSSD se vede bitva, jestli Zdeněk Škromach, bývalý odborář, člen ČSSD od roku 1995 a "těžká váha" strany, jak sám sebe nazývá, bude ve vedení pokračovat, nebo skončí. Důvodem je jeho vstřícnost k Miloši Zemanovi, který odešel z ČSSD do své Strany práv občanů.

Slovní přestřelku v ČSSD a vzájemné vypuzování je důležité sledovat, protože kdo nakonec na sjezdu uspěje, bude mít větší šanci zasednout v příští české vládě. Škromach tak trochu čeká, že ho do stínové vlády Bohuslav Sobotka zase pozve. Nyní zůstává trochu mimo. Hraje se také o to, jaký vliv na ČSSD bude mít prezident Miloš Zeman.

Vše začalo, když kandidátka na místopředsedkyni a "první dámu ČSSD" Alena Gajdůšková, zastánkyně předsedy Bohuslava Sobotky, odpovídala v rozhovoru pro server Česká pozice. Dostala otázku, zda "posílí prozemanovské křídlo Michala Haška, Zdeňka Škromacha a Marie Benešové".

Rozhovor se Zdeňkem Škromachem o jeho pozici v ČSSDČtěte v úterý 19. 2.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Gajdůšková odpověděla: "Očekávala bych, že lidé, které jste jmenoval, se rozhodnou, zda zůstanou ve straně. Pokud mají pocit, že ČSSD nefunguje tak, jak si představovali, bylo by logické a pro ně dobré, aby přešli do SPOZ."

Vzhledem k tomu, že jmenovaní tvoří třetinu nejvyššího vedení ČSSD, je to trochu odvážná poznámka. Gajdůšková se však chystá kandidovat proti Benešové na místopředsednický post vyhrazený pro ženu. "Řekla jsem to obecně. Nebyla to výzva vůči nikomu konkrétnímu," snažila se výrok v rozhovoru pro MF DNES trochu zjemnit Gajdůšková.

Pak však hned své výhrady vůči Zemanovcům rozvedla: "Když někam patřím, tak jsem loajální. Ale ono se to časem vytříbí," dodala mnohoznačně Gajdůšková. I Škromach se snažil celou věc zlehčit. Na Facebooku sarkasticky napsal: "Že by začalo vyhánění? Není nad jasně sdělený názor. Asi ten nový proevropský styl moderní levice." Dodal, že se cítí být pořád sociálním demokratem a stranu opouštět nehodlá.

Obavy by před sjezdem měl mít i Dienstbier

Další ze jmenovaných, 1. místopředseda ČSSD Michal Hašek, zareagoval o něco vážněji. "Myslím, že sociální demokracie by se měla před sjezdem a volbami sjednotit a sjednocovat. V tomto kontextu bych doporučil kolegyni Gajdůškové, aby se zaměřila na práci na programu místo hledání nějakého vnitřního nepřítele," vzkázal. Sobotkův protikandidát z minulého sjezdu Hašek letos o nejvyšší post ve straně usilovat nechce.

Gajdůšková vede se Škromachem spor především o to, nakolik má ČSSD před volbami spolupracovat se Stranou práv občanů Zemanovci a tím ji uznat jako nepřehlédnutelného hráče na levici. Škromach by si se Zemanovci zadal, zatímco Sobotka o nich nedávno prohlásil, že "SPOZ mu připomíná starý vehikl, který se objeví vždy, když se to někomu hodí", a označil je za jakési "levicové Věci veřejné".

Sobotka pondělní vyhrocenou debatu nekomentoval. "Pan předseda je nemocný, takže tento příspěvek ze sociálních sítí neokomentuje," omluvil ho mluvčí ČSSD Martin Ayrer.

Sjezd sociální demokracie se uskuteční v půli března. Sobotka asi zůstane předsedou i po něm, o to větší bitva se strhne o posty místopředsedů. Kromě Škromacha by měl být hodně nervózní před volbou zejména místopředseda Jiří Dienstbier, který proti Straně práv občanů vystupuje asi nejostřeji a pro příznivce Zemana v ČSSD je vyloženě nepohodlný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video