Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a poslankyně Helena Langšádlová

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek a poslankyně Helena Langšádlová | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Stát chce okrádat podruhé, odsoudil Kalousek zdanění náhrad církvím

  • 595
Snahu vládních stran ANO a ČSSD zdanit společně s komunisty, kteří vznik vlády umožnili, zdanění náhrad církví, ostře odsuzuje opozice. Velmi kriticky se vyjádřili lidovci, STAN, TOP 09 i ODS. „Je to naprosto nepřijatelná hanebnost, kdy okradený má být okraden podruhé,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Pustil se do prezidenta Miloše Zemana, který je zdanění náhrad církvím nakloněn prezident republiky na to hledí nikoli podle toho, jak moc je to konformní s Ústavou České republiky, ale jak se sám cítí nahněván nebo milostivě naladěn, to pak není prezident republiky,“ řekl Kalousek, jenž byl ministrem financí ve vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných, která restituce prosadila.

„Je to útok na právní stát a na právní jistoty,“ řekl také šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Podle šéfa poslanců KDU-ČSL Jana Bartoška se stávající vládní koalice chová protizákonně.

„Není možné smlouvu porušovat jednostranně,“ řekl v úterý Bartošek. Svým postupem dává vláda podle něj jasně najevo, že negarantuje právní stabilitu. Bělobrádka zaráží, že se vláda rozhodla návrh komunistů podpořit i přes negativní názor právníků.

„I samotní autoři tuší, že ten návrh může narazit u Ústavního soudu. Já v tuto chvíli mohu říci, že my nepřipravujeme ústavní stížnost. Myslím, že v prvé řadě se na ústavní soud obrácí samy samotné církve,“ kritizoval plán zdanit náhrady církvím šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vadí mi, že se nemuví o odluce církví od státu, s níž zákon také počítá.

Nějaká revize církevních restitucí by měla proběhnout, říká ČSSD

Plán zdanit náhrady církvím a schválit návrh, který předložili komunisti, hájil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Připomněl, že jeho strana protestovala, když bývalá pravicová vláda církevní restituce schvalovala. „Bylo nám vyčítáno, že s tím nic neděláme,“ řekl Chvojka. Bylo to podle něj proto, že v minulé koalici ČSSD s ANO byli i lidovci, kteří jakoukoli snahu revidovat církevní restituce schválené vládou ODS, TOP 09 a Věcí veřejných blokovali. „Nějaká revize církevních restitucí by měla proběhnout,“ řekl šéf Chvojka.

Šéf poslanců TOP 09 Kalousek se pustil nejen do vlády, ale také do Pirátů, a to kvůli výroku šéfa poslanců Jakuba Michálka, který plán zdanit církve přirovnal ke zdanění zisků solárních baronů. „Mělo by to být revidováno, jako byly revidovány zisky solárních baronů,“ řekl totiž Michálek, který při jednání ústavně-právního výboru návrh komunistů spolu s nimi, s ČSSD a ANO podpořil. Piráti podle Michálka budou mít volné hlasování.

„To, co mě uráží snad ještě víc než ten návrh samotný, je názor některých kolegů z Pirátské strany, že to je stejné jako zdanění solárních baronů nebo výsluhy příslušníků ozbrojených sborů,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Kalousek.

„Solární baroni, ani bývalí důstojníci se nedostali do situace, kdy byli vyhnáni ze svých domovů, kdy byli vražděni, mučeni, bylo jim sebráno úplně všechno a teprve po sedmdesáti letech jim bylo něco vráceno. Když jim po 70 letech bylo něco vráceno, tak stát, který kdysi mučil, věznil a kradl, chce okrádat podruhé,“ uvedl Kalousek. Srovnání, které používají někteří lidé z Pirátské strany, je podle něj vrcholně urážlivé.

Piráti chtějí od Babiše podklady, jinak se má zákon odložit

Michálek ale v úterý řekl, že Piráti uznávají církevní restituce. „Nicméně domníváme se, že ten postup, kterým byly schváleny, ta konkrétní výše finanční náhrady ve výši 59 miliard korun byla stanovena poněkud netransparentně,“ řekl šéf poslanců Pirátů.

Michálek uvedl, že Piráti vyzvali Babiše, aby vláda poslancům a veřejnosti předložila podrobnou odbornou analýzu vycházející z aktuálních údajů Českého statistického úřadu, která transparentně doloží vyčíslení výše paušální finanční náhrady. „V případě, že vláda nedoloží, že by ta věc měla být zrevidována, tak se obáváme, že ten zákon skutečně může vyvolat pochybnosti u Ústavního soudu,“ řekl Michálek. Poslanecká sněmovna by podle Pirátů měla přerušit projednávání zákona do doby, než poslanci obdrží důkladné a podrobné podklady.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, jehož strana zákon předložila, může názor, že zdanění náhrad církvím je protiústavní, vyslovit pouze Ústavní soud, ne politici ve Sněmovně, kteří proti návrhu komunistů protestují. Každý dar, řekl komunista Filip, podléhá zdanění. Trvá na tom, že část toho, k čemu se stát zavázal, není restitucí, ale darem státu církvím.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video