Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Stát chce okrádat podruhé, odsoudil Kalousek zdanění náhrad církvím

Snahu vládních stran ANO a ČSSD zdanit společně s komunisty, kteří vznik vlády umožnili, zdanění náhrad církví, ostře odsuzuje opozice. Velmi kriticky se vyjádřili lidovci, STAN, TOP 09 i ODS. „Je to naprosto nepřijatelná hanebnost, kdy okradený má být okraden podruhé,“ řekl šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

S posledními Habsburky na českém trůnu bylo nejprve vráceno církvi samostatné rozhodování nad svou činností, ale nakonec František Josef I vydal zákon 50/1824, jímž se definitivně dostala církev pod státní správu a stala se na ní závislou. Po 1. světové válce převzalo Československo předešlé zákony a začalo s přerozdělováním polní a lesní půdy nad 150, resp. 250 ha tak zvaným bezzemkům. Masarykova první republika trvala jen poměrně krátce (20 let) a nestihla tuto reformu dotáhnout. Vzniklo tím mnoho majetkových nejasností. Po roce 1948 spustila komunistická vláda další, malou pozemkovou reformu, která znárodnila zbytek. Teprve po rozdělení Česka a Slovenska došlo k jednáním o církevní odluce od státu a církve se staly v podstatě podnikatelskými právními subjekty s velkou výhodou daňových úlev. Při vyjednávání o navrácení majetků se zástupci státu nechovali zcela v souladu s povinností řádného hospodáře a při určení výše náhrad za nevrácený majetek došlo k jeho nadhodnocení, které se aktuálně stalo předmětem politického sporu se snahou snížit zdaněním jeho zátěž pro státní kasu.

0 0
možnosti
Foto

V podstatě máte pravdu, při třetí reformě zemědělství odebrali rolníkům:

- půdu co dostali po 1948, jedno zda zaplatili nebo ne

- půdu, co měli před r. 1948

- veškerý dobytek

a tak zemědělci konečně měli, co chtěli.

Nemohu posoudit jak byly oceněny nemovitosti, které nebylo možno církvi vrátit, snad to dělali odborníci, parlament schválil postup i cenu a tak by přes to neměl jet vlak. Nebo se opět vracíme před rok 1989 ?

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si upozornit na skutečnost, že církvi nebylo za éry Československa a následně Česka nic ukradeno. O své majetky se církev sama připravila vnitřním bojem mezi věřícími v husických válkách, v nichž proti sobě bojovala dvě církevní křídla. Tradiční a reformní. Křižácké výpravy vysílané papežem proti stoupencům podobojí byly vždy poraženy a husické myšlenky se rozšířily po Evropě. V Čechách a na Moravě přijímání podobojí zlidovělo a bylo požadováno i šlechtou. I nový český král Zikmund byl z Čech vypuzen do doby, než se nakonec zavázal k jeho povolení. Papež ale i tak tuto dohodu později vypověděl s lživým odůvodněním, že šlo jen o dohodu dočasnou. O sto let později nastoupil na český trůn první Habsburk Ferdinand I, který začal obnovovat katolickou církevní moc. Zlatou bulou obnovil pražské arcibiskupství a věnoval mu roční finanční prostředky na činnost a začal podaným vnucovat katolickou víru. Spory vyústily v stavovské povstání proti Habsburkům s vyvrcholením v bitvě na Bílé Hoře. Po ní došlo k obrovským přesunům zkonfiskovaných majetků k podporovatelům císaře. Obdarována byla i církev. Poté dostala česká šlechta utimatum. Buď přijmout katolickou víru, nebo opustit zemi. Čtvrtina odešla. České království vzkvétalo a církev s ním. Za vlády císařovny Marie Terezie přišla na církev další pohroma. S rozvojem věd se po Evropě rozšířil nový filosofský směr - racionalizmus, který chápal Boha jako stvořitele, který předal starost o svět osvícenému rozumu. Bylo zrušeno nevolnictví a s ním i desátky. Církev přestala být respektovanou duchovní mocností a stala se institucí plně podřízenou státní svrchovanosti. Josef II umocnil státní dohled nad církví a ponechal jí pouze funkci hlavně vzdělávací, zdravotní a charitativní.

1 0
možnosti
AD

Hlavně že Kraďousek již nebude okrádat po desáté! Jde zde pravděpodobně o následný prodej restituovaného majetku těm co se zasloužili! Sledujme dále co bude s majetkem po ukončení restituce. Církev přece přiznala že hodlá z něho žít!

0 2
možnosti
EH

Datum: 23. 8. 2018 10:52:01

Předmět: Syn starého Kalouska-Míra napsal občanům naší země ...

Tak to teda zírám, to bych od mladého ing. Kalouska nečekal. To si teda u mě šplhl! Má 100% pravdu

Dámy a pánové, občané této země, dovoluji si v souvislosti se současnou politickou situací, napsat několik faktických poznámek o občanovi Ing. Babišovi.

1. Od roku 1918 je prvním politikem v historii naší země, který vykonává funkci pro stát – tedy i pro nás, zcela zdarma !!!! Celý jeho ministerský plat je automaticky odesílán na charitu.

2. Od roku 1989 je prvním ministrem financí, který sestavil vyrovnaný rozpočet a ještě skončil s přebytkem.

3. Všechny jeho firmy působící na území ČR, mají sídlo v ČR. Tedy zde platí daně. Za cca 20 let působení jeho firem, odvedl do státní pokladny daně v řádu miliard.

4. Jako fyzická osoba odvedl do státní pokladny daně z příjmu v řádu stovek miliónů.

5. Zaměstnává cca 35 000 lidí – tedy s jejich rodinnými příslušníky živí cca 100 000 lidí.

6. Soudruh Sobotka odvolal z funkce nejlepšího ministra financí pro „vícečetná podezření z daňových úniků“, aniž by dodal na stůl jediný důkaz v paragrafovém znění, dosvědčující skutečnost, že se Ing. Babiš dopustil trestného činu. Rovněž tak nikdo z těch pomlouvačů nepoložil na stůl jediný konkrétní důkaz v ostatních kauzách, ze kterých ho obviňují. Usnesení sněmovny je naprosto ostudné a neodůvodnitelné. 7. Soudruzi Sobotka a Kalousek, v době kdy vykonávali za tučný plat funkci ministra financí, zadlužili tuto zemi o cca 900 miliard. Soudruh Sobotka ještě navíc prodal OKD Bakalovi za 4 miliardy a ten následně vytěžil z OKD 114 miliard. Pak jim OKD hodil zpět na hlavu a opět Sobotka nařídil vládním usnesením Babišovi, aby do OKD nalil dalších 700 miliónů. Tak tomu říkám správa majetku v rámci řádného hospodáře ála ČSSD. Takový obchod může podepsat jedině debil nebo podplacený ministr. Vyberte si: Místo toho, aby Sobotka seděl v base za velezradu, neboť způsobil tomuto státu mnoha miliardovou šk

3 1
možnosti
Foto

Tentokrát vyjímečně s Kalouskem souhlasím. Když onemocníte a dostanete náhradu za ušlou mzdu, taky byste ji zdanili? Od kdy se daní náhrady? Snad se nevracíme do roku 1947 ?

2 1
možnosti
AD

Pisaříku, znáte historii cirkve? Víte kolik lidi bylo zkráceno o hlavu, vyhnáno kvůli náboženství nebo upáleno kvůli majetku?! Nemluvě o "darování" při posledním "pomazání"???

1 3
možnosti
MT

Zloděj volá: "Chyťte zloděje!" ;-DRv

1 3
možnosti

Kalousku, takže křivdu krádeže vyřešíme tak, že okrademe znovu, jen jiné ?

Výše náhrad církevních restitucí je naprosto přemrštěná, takže podporuješ okrádání státu.

2 7
možnosti
MB

Pár faktů:

1) Jak se vypočítala částka?--V roce 2007 církevní komise vlády Mirka Topolánka vypočítala, že metr čtvereční původně zemědělské půdy (bráno podle pozemkových knih z roku 1948) má nyní hodnotu 44,4 koruny a metr čtvereční lesa 27,7 koruny. Komise se tehdy opírala o studie Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.Ministerstvo kultury následně výpočet ověřilo a v roce 2008 se jím externě zabývala společnost Ernst&Young. Ta ho pokládala za správný.Český statistický úřad ale v roce 2014 spočítal, že tržní cena dotčené zemědělské půdy je v průměru 7,5 Kč za metr čtvereční - tedy zhruba šestina původně počítané částky.Levnější by podle statistiků měly být i lesy.Tento výpočet "nabil" kritikům.Ministerstvo kultury ale argumentuje, že se od roku 1948 část původně církevních pozemků změnila ve stavební parcely, které mají vyšší hodnotu.Od doby původního výpočtu se každopádně změnila jedna důležitá věc - ocenění zemědělské půdy se stalo bezpředmětnou otázkou."Za vlády premiéra Petra Nečase se zvýšil podíl majetku vraceného naturálně. Prakticky všechna zemědělská půda se vydává, nevyplácejí se za ni tedy peníze," říká právník a odborník na restituce Jakub Kříž.

2) Kolik peněz by stát získal?--Výše zdanění by činila 19 procent, z roční dvoumiliardové částky by tak zbylo 1,62 miliardy korun. Z celkového objemu 59 miliard by církve obdržely zhruba 48 miliard(respektive o něco více, opět podle inflace).

3) Zákon neprošel 101 většinou ale 102 většinou

4) Na koho by zdanění nejvíce dopadlo?--Relativně více by zdaněním byly postižené nekatolické církve, například Českobratrská církev nebo Československá církev husitská.Důvod je ten, že katolická církev část náhrad dostává v nemovitém majetku, kterého se navržené zdanění netýká - danila by se tedy jen menší ze dvou složek náhrad, které dostává.Dvě výše zmíněné církve ale historicky měly majetek v centru měst - například činžovní domy.Ten se v rámci restitucí nevydává, protože byl už dříve zprivatizovaný nebo převedený na obce

1 0
možnosti
PN

P37e21t26r 39N75o21v76á64k

11. 9. 2018 23:40

Vaše úvahy jsou poněkud zavádějící. Z majetku Katolické církve se poskytují náhrady i církvím, které vznikli po roce 1989 a i církvím, který neměli před rokem 1948 žádný majetek. Navíc právě Katolická církev vlastnila velké pozemky ve městech (areál Fakultní nemocnice u sv. Anny, areál Nemocnice Na Františku...).

4 0
možnosti
VD

By mě zajímalo kde církev k těmto majetkům přišla.No prostě je ukradla chudým které zotročovala . Takže bez náhrady odebrat a ne jen zdaňovat..

5 10
možnosti
LN

Církev dávala chudým práci, aby si vydělali a měli z čeho žít. Nezotročovala a nekradla. Je to ubohé, co se tady všechno člověk na církve doví. Inu, bolševik ve vás Češi hluboce zakořenil. Češi - NEKRAĎTE !

9 8
možnosti
  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Útočníci měli vazby na Ukrajinu, dala jim peníze, tvrdí ruští vyšetřovatelé

28. března 2024  16:05,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Ruský vyšetřovací výbor tvrdí, že získal důkazy o vazbách mezi pachateli teroristického útoku z...

Pěstitelé v problémech. Cena vína prakticky neroste a jeho spotřeba klesá

28. března 2024  15:58

Spotřeba tichých vín, tedy ne šumivých ani perlivých vín, v České republice v loňském roce dál...

Ruským rafineriím zatápí nový dalekonosný dron. Záhadou je jeho ovládání

28. března 2024  15:46

Premium Rusko kvůli ukrajinským úderům na rafinerie ztratilo až čtrnáct procent kapacit na zpracování ropy....

Podvodníci vymysleli nový systém jak vybrat cizí peníze, zjistili policisté

28. března 2024  15:42

Pražští kriminalisté odhalili nový způsob, jakým podvodníci dokážou vybrat z bankomatu cizí peníze,...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...