(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Z vadných zbraní sestavovali funkční a pak je prodávali na černém trhu

  • 16
Policisté obvinili čtyři lidi kvůli obchodu s nelegálními a neregistrovanými zbraněmi. Při domovních prohlídkách u nich zadrželi zhruba sto zbraní. Policisté jsou přesvědčeni, že při nelegálním byznysu prodali několik desítek zbraní a vydělali si tím kolem 1,2 milionu korun. Podle zjištění MF DNES jsou mezi obviněnými i dva bývalí vojáci.

Policisté skupinu sledovali téměř rok. Zločinci byli velmi ostražití, přesto se kriminalistům podařilo na ně nasadit agenty, kteří od obviněných zbraně kupovali. Kriminalisté nakonec při „obchodech“, ale následně i při domovních prohlídkách zajistili zhruba stovku zbraní a k nim i tlumiče, více než deset tisíc nábojů a výbušniny, například několik dělostřeleckých granátů a půl milionu korun v hotovosti.

Podle policistů obvinění získávali zbraně, které byly kvůli vadě vyřazeny z výrobního procesu a určeny k likvidaci. „Jednalo se o hlavní komponenty moderních zbraní české výroby, které byly následně mimo výrobní závod využívány k sestavování plně střelbyschopných zbraní bez výrobních čísel,“ uvedla v pátek mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Iva Knolová. 

Původně kriminalisté zajistili devět lidí, obvinili čtyři. „Plně se doznali a usvědčili i své spoluobviněné,“ podotkl státní zástupce z Loun Radim Dragoun, který případ dozoruje. 

Mezi obviněnými jsou i dva vojáci, kteří odešli od armády už v 90. letech, ale schopnosti manipulovat se zbraněmi jim samozřejmě zůstaly. Šlo o řadové vojáky, bez významných hodností a také bez zkušeností ze zahraničních misí. Jeden z dvojice byl v minulosti už dvakrát trestaný za podobné zločiny - za držení a prodej nelegálních zbraní.

Samopal za pětatřicet tisíc korun

„Závažnost případu je hlavně v tom, že tyto skládané zbraně byly bez jakékoli historie, neprošly žádnou evidencí, jsou nedohledatelné, pokud s nimi spácháte nějaký závažný trestný čin a tito lidé byli ochotni je prodat komukoli,“ sdělil Dragoun. „Je jasné, že takové zbraně si kupují lidé, kteří mají nekalé úmysly. Žádní sběratelé,“ dodal. 

Pistole se prodávaly za pětadvacet tisíc až třicet tisíc korun, samopaly pak za pětatřicet až čtyřicet tisíc korun. „Zisk těch čtyř lidí je prozatím 1,2 milionu korun,“ doplnil Dragoun. 

Obvinění jsou stíháni na svobodě. Podle Knolové jim hrozí až osm let vězení. Zbraně policisté zabavili na konci dubna, když zasahovali v Ústeckém, Středočeském, Plzeňském a Jihomoravském kraji. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video