Zběsilý závod povede jihem Čech

  • 472
Možná už příští víkend se po jihočeských silnicích proženou desítky rychlých aut v nelegálním závodě, který policie není schopna zakázat. Řidiči vyrazí z Prahy po dálnicích i silnicích třetí třídy s jediným cílem: být na určeném místě co nejdříve. To vše za běžného provozu.

Policisté vytvořili speciální skupinu, která sleduje, jak se řidiči na závod nazvaný Cannonball, neboli dělová koule, domlouvají. V den závodu rozmístí po silnicích hlídky a radary.

Zakázat závod či obvinit organizátory z trestného činu ale nemohou. "Jen těžko se dokazuje, že řidiči jedou závod, že jen neporušují rychlost. Nedá se jim dokázat ani obecné ohrožení," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Po jihočeských silnicích vedla trasa loňského závodu, při kterém řidiči jedou i rychlostí vysoko přes dvě stě kilometrů v hodině v běžném silničním provozu. S největší pravděpodobností tudy povede i letos.

Jet bez ohledu na předpisy
Pravidla závodu nejsou žádná, jet může každý s čímkoliv - ať již sériovým vozem či motocyklem nebo upraveným strojem. Jediným cílem přitom je dojet co nejrychleji do stanoveného místa. Trasa bude mít kolem šesti set kilometrů.

Organizátoři a soutěžící se domlouvají přes internet, kde také popisují loňský závod: jakou rychlostí jeli, jaká auta se zúčastnila. Vysmívají se jihočeským policistům za to, že jim za tisícikorunovou pokutu vlastně prozradili, jak rychle jeli jejich soupeři.

Rychlost přes 230 kilometrů
Většina závodníků má superrychlá auta: třílitrové motory jsou zcela běžné a 200 koní pod kapotou základ. Pro srovnání, fabie o obsahu motoru 1,4 má necelých 70 koní. Loni startovala i silná BMW M5, třílitrový Chevrolet Camaro nebo Honda S 2000.

"Po Strakonické silnici jsme udržovali rychlost dvě stě třicet kilometrů v hodině," chlubí se jeden ze závodníků na internetu.

Loňská trať vedla z Prahy po dálnici k Příbrami, na Čimelice a dále přes Novou hospodu na Strakonice. Odsud pak do Volyně, Vimperka a na Strážný a zpět pak přes České Budějovice.

Trasu závodu, který se pojede pravděpodobně již v neděli 13. června, zveřejní organizátoři až pár dní před akcí.

Policisté často jen přihlížejí
Policisté několik řidičů, kteří značně překračovali rychlost, zastavili. Ovšem kromě uložení nejvýše několikatisícikorunové pokuty s nimi nemohli nic dělat.

"Jakmile se dozvíme, že se závod jede, opatření na silnicích budou. Překračují totiž rychlost a zvyšují již takhle velké riziko úrazu v provozu," řekl vedoucí strakonických dopravních policistů Petr Kukrál.

Třebaže se policisté chystají závodníkům měřit rychlost a pokutovat je, jedním dechem dodávají, že více v jejich silách není. Neexistuje totiž zákon, díky kterému by mohli závod zakázat.

"Těžko budeme řidičům dokazovat, že jedou závod. Můžeme jen měřit rychlost, stavět je a znepříjemňovat jim život. Smyslem je být co nejrychleji v určeném místě, takže proto je budeme alespoň kontrolami zdržovat," řekla mluvčí policejního prezidia Blanka Kosinová.

Zábava bohatých mladých řidičů
Ačkoliv se na internetu objevilo prohlášení šestadvacetiletého organizátora, že pro naprosté odmítnutí závodu veřejností, médii i policií celou akci zastavil, policisté tomu příliš nevěří. Dále je totiž závod na webu popsán a k dispozici je i přihláška.

"Může to být taktika," domnívá se mluvčí Kosinová. Lidé, kteří tajný závod loni jeli, se shodují, že se pojede i letos. Tvrdí, že se tak baví movití lidé s rychlými auty, pro které není problémem zaplatit pokutu a pokračovat v závodě.

"Loni jsem to jel jako spolujezdec. Uvažoval jsem, že bych vyrazil i letos, ale riziko je příliš vysoké," řekl dvacetiletý mladík ze Strakonic. "Loni to vyhrál kamarád s motorkou. Tu prostě auta nestíhala," zavzpomínal další svědek závodu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video