Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zběhlého poslance Wolfa možná vydírají kvůli zneužití dotace

  8:18
Poslanec Petr Wolf, který vystoupil z ČSSD a přešel do vládního tábora, má škraloup z minulosti. Týká se dotace od státu na podnikání. V roce 2005 odhalil Nejvyšší kontrolní úřad, že Wolfova firma zneužila dotaci od ministerstva životního prostředí. Peníze byly určeny na "výzkum a vývoj v oblasti životního prostředí".

V roce 2005 odhalil Nejvyšší kontrolní úřad, že Wolfova firma zneužila dotaci od ministerstva životního prostředí. | foto: ČT 24

Jenže Wolfova ostravská firma UT 2002, jež vyrábí pneumatiky pro terénní auta, utratila zbytečně skoro 300 tisíc korun za studii jakési ruské firmě.

"Kontrolou bylo zjištěno, že doslovné znění studie bylo k dispozici na internetu na oficiálních stránkách Evropské komise," stojí ve zprávě NKÚ z června 2005. Wolfova firma také špatně vyúčtovala 840 tisíc korun, jež byly určeny na cestovné.

"Příjemce neprokázal, že šlo o prostředky nutné pro řešení projektu," upozornili kontroloři. Někteří lidé ze sociální demokracie si teď myslí, že právě to je důvodem Wolfova přeběhlictví. "Je docela možné, že byl vydírán s výhrůžkou znovuotevření případu a policejního stíhání," řekl zdroj z Lidového domu, jenž si přál zůstat v anonymitě.

Sám Wolf na to nemohl reagovat, je zrovna na návštěvě ve Spojených státech a má vypnutý mobil.
Jeho manželka nařčení odmítá. "Rozhodně není vydíraný. Navíc s tou dotací se to už stejně vyjasnilo," řekla včera stručně Hana Wolfová a odmítla se o tom dál bavit.

Pokud by se však podezření prokázalo, je skutečně zneužití státní dotace považováno za trestný čin. "Existuje i druhá možnost, kterou využíváme: výsledky kontroly předáme vládě, která je může buď vzít jen na vědomí, nebo přes příslušné ministerstvo vymáhat vyplacenou částku zpět," řekla mluvčí NKÚ Radka Burketová.

Úvahy z Lidového domu, že Petra Wolfa přetáhla vydíráním kvůli sporné dotaci, ODS popřela. "Jsou to obludné lži. Jen ukazují uvažování sociálních demokratů: podle sebe soudím tebe. Přitom jednoduše platí, že čím méně Paroubků a Rathů, tím více poslanců ČSSD," reagoval místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer.
V roce 2005, kdy Petr Wolf dotaci získal, byl teprve tři roky členem tehdy vládní ČSSD. Ale hlavně podnikal, s manželkou Hanou měli firmu s názvem UT 2002 na výrobu pneumatik pro terénní auta.

Kolegové z Ostravy ho charakterizují jako sice tichého, ale ctižádostivého. Už před listopadem 1989 vstoupil do komunistické strany, aby mohl získat titul kandidáta věd. "Moc toho nenamluví, jen občas něco prohodí o dětech," říká poslankyně Hana Šedivá z ČSSD, jež ve Sněmovně sedí vedle Wolfa.

Získal výhodnou pozici
Petr Wolf nastartoval strmou kariéru na jaře 2006. To ho stranický kolega, tehdejší ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, jmenoval do významné funkce. Šlo o post zmocněnce vlády pro řešení problémů v Moravskoslezském kraji po úpadku tradičního těžkého průmyslu.

"Svými odbornými znalostmi a zkušenostmi jistě přispěje k řešení složité hospodářské a sociální situace moravskoslezského regionu," pochvaloval si tenkrát Martínek.

Zároveň s tím se Petr Wolf vzdal role jednatele v pneumatikářské firmě, kde zůstala manželka se synem.
Jeho nová pozice vládního zmocněnce byla výhodná - jde hlavně o zajišťování dotací. Wolf pak o tři měsíce později ve volbách získal další křeslo, to poslanecké.

Paradoxem je, že o pozici vládního zmocněnce ho připravil premiér Mirek Topolánek, který dnes na Wolfovu pomoc spoléhá. Topolánkův kabinet v prosinci 2006 posty zmocněnců zrušil jako zbytečné.

S nynějším "spojencem" Topolánkem je tu ještě jeden paradox. V roce 2004, kdy šéf ODS končil jako ostravský senátor, ho chtěl vystřídat právě sociální demokrat Petr Wolf.

"Nemůže tam být někdo, kdo nezná praxi, neví, jak to vypadá ve výrobě, nemá kontakty," říkal Wolf tehdy sebevědomě. Leč neuspěl.

Ještě jako řadový poslanec Topolánka docela kritizoval, několikrát využil interpelací a ptal se před kamerami ve Sněmovně u pultíku premiéra na nepříjemné věci. Jednou to bylo na nedostatečné čerpání peněz z fondů Evropské unie, jindy na rušení sanitek nebo další uprchnutí podnikatele Radovana Krejčíře.

Tehdy mu Mirek Topolánek vytkl, jak může mít "tu drzost", když Krejčíř utekl i za vlády jeho ČSSD.

Podnikal a krachoval
Pochybná dotace na ekologii není jedinou spornou věcí ve Wolfově podnikatelské minulosti. Za vysokoškolským učitelem ekonomie je také několik zkrachovalých firem, v nichž působil, i když firmy nepadly jen jeho vinou. Třeba figuroval ve zkrachovalém investičním fondu Kredital.

Nepatřil sice přímo mezi jeho nejvyšší šéfy obviněné z tunelování, ale i on musel policii vysvětlovat, zda Kredital záměrně sjednával nevýhodné obchody s cennými papíry a zda zvýhodňoval personálně spřízněné společnosti.
V konkurzu skončily také firmy Železárny a drátovny Bohumín, kde byl v dozorčí radě, a Karnola, v níž působil coby ředitel pro výrobu a obchod. Wolf tvrdí, že tehdy "platily jiné zákony".

. Jak skončili další přeběhlíci

Jozef Wagner
odpadlík z ČSSD

Do parlamentu byl zvolen za ČSSD. V prosinci 1996 zvedl ruku pro rozpočet, který připravila vláda Václava Klause (ODS). Wagnera ještě předtím proslavila facka, kterou dal kvůli vzájemným sporům svému stranickému kolegovi Václavu Grulichovi. Z politiky se Wagner stáhl po roce 1998, kdy mu skončil poslanecký mandát. Nyní je podle obchodního rejstříku ve firmě, která se zabývá dražbami.

Tomáš Teplík
odpadlík z ČSSD

Vedle Jozefa Wagnera byl druhým sociálním demokratem, který podpořil v roce 1996 rozpočet Klausovy vlády. Z poslaneckého klubu ČSSD vystoupil v prosinci téhož roku. Nakonec skončil v "týmu" ODS. Díky této straně zůstal ve Sněmovně až do roku 2006. Dnes figuruje ve firmě, která nabízí poradenství a zpracování kovů.

Marian Bielesz
dříve Unie svobody

Do parlamentu byl zvolen v roce 2002 za Unii svobody. Jako poslanec skončil o dva roky později, ještě předtím začal hlasovat s tehdy opoziční ODS. Dnes pracuje Marian Bielesz, který je vystudovaný veterinář, u pražské veterinární správy, konkrétně na letišti v Ruzyni, kde kontroluje přivážená zvířata.

Tomáš Vrbík
dříve Unie svobody

I on byl původně v Unii svobody. A stejně jako Bielesz začal v létě 2004 hlasovat pro zákony, které navrhovali opoziční občanští demokraté. ODS mu to nezapomněla. Nejprve se stal po volbách v roce 2006 ředitelem kabinetu ministra financí Vlastimila Tlustého. Dnes je šéfem kanceláře náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka.

(jav)

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...