Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Závada odstraněna, výkon reaktoru se zvyšuje

  20:57
Pracovníci jaderné elektrárny Temelín už odstranili závadu na ovládání klapky pro přívod páry části turbíny a začali zvyšovat výkon reaktoru. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář uvedl, že "drobná technologická závada" se stala na sekundárním okruhu, tedy v nejaderné části elektrárny. Nemá podle něho žádný vliv na jadernou bezpečnost.
Největší technické problémy Temelína před zahájením řízené štěpné reakce
* 21. září: Státní úřad pro jadernou bezpečnost nebyl spokojen s výsledky zkoušek pojistných ventilů parogenerátoru a nařídil společnosti ČEZ, aby přípravy spuštění Temelína zastavila. ČEZ závadu odstranil, zařízení znovu otestoval a mohl ve zkouškách pokračovat.
Pro zahájení řízené štěpné reakce
* 28. října: Technici objevili poruchu čerpadel v primárním okruhu reaktoru. Po dvou dnech, kdy byla závada odstraněna, pokračovali v testech prvního bloku.
* 18. listopadu: Kontrolní systém při zkoušce chlazení automaticky odstavil první blok. Žádná závada se přitom neobjevila, jedna z ochran však vydala "falešný" poplach.
* 16. prosince: Při zvyšování výkonu reaktoru zastavil bezpečnostní systém kvůli poruše čerpadel chod prvního bloku. Poruchová komise poté zjistila, že bezpečnostní ochrana je nastavena příliš citlivě, takže zareagovala zbytečně. Po dvou dnech technici pokračovali v plánovaném spouštění Temelína.
* 22. prosince: První blok jaderné elektrárny Temelín v pátek po osmé hodině ranní opět odstavila závada na turbíně. Důvodem byla podle mluvčího elektrárny Milana Nebesáře olejová netěsnost na ovládání klapky pro přívod páry jedné ze třinácti nízkotlakých částí turbíny.

Temelín opět odstavila závada
První blok jaderné elektrárny Temelín v pátek po osmé hodině ranní opět odstavila závada na turbíně. "Důvodem byla olejová netěsnost na ovládání klapky pro přívod páry jedné ze třinácti nízkotlakých částí turbíny," sdělil mluvčí elektrárny Milan Nebesář. Operátor primárního okruhu v závislosti na potřebě páry snížil výkon na necelá tři procenta.

První blok elektrárny byl naposledy automaticky odstaven v sobotu. Poruchová komise tehdy označila za příčinu výpadku přísně nastavené limity ochranných systémů.

Temelín ve čtvrtek vyrobil  první elektřinu

Jaderná elektrárna Temelín začala v testovacím režimu vyrábět první elektřinu a dodala ji do sítě. "V době připojení elektrárny k elektrizační soustavě činil výkon reaktoru prvního bloku 28,8 procenta nominální hodnoty," řekl zpravodaji ČTK mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

"Temelín poběží jen chvíli. Obchodně s tím vůbec nelze kalkulovat. Je to jen pro testovací provoz, sotva to pokryje vlastní spotřebu Temelína," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Výkon reaktoru prvního bloku byl zhruba na jeho třetině, což je více než 200 megawatt. Přibližně stejný výkon má například jeden ze čtyř bloků tepelné elektrárny v Dětmarovicích nebo ve Chvaleticích.

"Je to pro nás přelomový okamžik, protože pracující turbogenerátor je cílem našeho snažení. Všechno, co tomu předcházelo, byly pouze přípravy," řekl bezprostředně po přifázování turbíny výkonný ředitel elektrárny František Hezoučký. "Po zkouškách, které budou nyní následovat, bude generátor připraven k nabrání výkonu, a to asi na 250 megawatt, což bude limitní výkon pro třetí podetapu energetického spouštění s výkonem reaktoru do 30 procent," uvedl Hezoučký.

Přes vánoční svátky elektrárna podle něj žádné testy provádět nebude. "Po svátcích opět zahájíme nejrůznější zkoušky, které máme předepsány podle programu. Některé z nich jsou s rizikem, že turbogenerátor vypadne, s tím se prostě počítá," dodal výkonný ředitel elektrárny.

Podle něho nejvíce zkoušek čeká první blok právě v podetapách do 30 a poté do 45 procent nominálního výkonu reaktoru. Ve chvíli připojení dosáhl první temelínský blok výkonu 59 MW. "Jsem rád, že došlo k dalšímu významnému kroku v uvádění temelínské elektrárny do provozu," řekl ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr.

Temelínskou elektřinu bude ČEZ, provozovatel elektrárny, dodávat distribučním firmám v rámci kontraktů za celou společnost ČEZ a nikoli za jednotlivé elektrárny, řekl tiskový mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Reaktor měl být odstaven až po několika dnech
Mluvčí Temelína Milan Nebesář uvedl, že po několika dnech výroby elektřiny bude reaktor odstaven a zařízení se prověří. Pak by měl být reaktor znovu spuštěn, ale už na vyšší výkon. Tento postup by měl pokračovat až do jara, kdy reaktor pojede na sto procent.

Podmínkou ale je, aby se elektrárna nedostala do vážných technických potíží. V posledních čtyřech měsících se přitom v Temelíně objevily čtyři technické problémy, kvůli nimž byl reaktor vždy na několik dní odstaven. Podle odborníků na tom není nic mimořádného, potíže navíc podle nich nejsou závažné.

Vídeň nepovažuje připojení k síti za porušení dohody
Mluvčí členů rakouské vlády dali najevo, že připojení jaderné elektrárny Temelín
k rozvodné síti nepovažují za porušení dohody, kterou premiéři obou zemí tento měsíc uzavřeli v Melku a která mimo jiné podmiňuje komerční využití Temelína kontrolou jeho vlivu na životní prostředí.

Oficiální rakouští představitelé hodnotí tento krok jako součást testování temelínské elektrárny.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...