Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 14. 6. 2013 22:51

Razie proti vrcholným politikům a lobbistům

12:57
"Zatímco hrdinové z Afghánistánu, generálové Kovanda a Páleník, jsou v díře, hrdinové od Prašné brány, pánové Rittig a Janoušek, jsou někde na moři. Je to také náhoda?" ptá se Kalousek.
12:55
"Tak já myslím, že už je předem více než jasné, že současná vláda padne. Taťka už jedná s vedením ČSSD o dalších krocích," poznamenala Kateřina Zemanová, dcera prezidenta Miloše Zemana a tvář jeho volební kampaně, na svém facebookovém profilu.
12:50
"Odvlečením generála Kovandy a ještě jednoho plukovníka do cely předběžného zadržení vznikla obrovská škoda České republice," komentoval ministr financí Miroslav Kalousek způsob zadržení šéfa vojenských zpravodajců Milana Kovandy a dalšího pracovníka Vojenského zpravodajství.
12:49
"Po tom, co jste viděli, po tom, co jste dnes slyšeli, nemůžete už být naivní," obrátil se na vládní politiky předseda Věcí veřejných Vít Bárta.
12:40
Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg klimbá, občas zvedne hlavu, častěji mu ale klesne na prsa. Premiér Petr Nečas s upřeným výrazem pohlíží do pléna. Vicepremiérka Peake telefonovala, pak odešla ze záběrů sněmovních kamer.
12:38
Filipův projev končí. Potlesk zleva.
12:34
"Přestal jsem si Petra Nečase vážit, nechová se jako chlap. Člověka, který není schopen pochopit, v jaké situaci je, nechci jako premiéra," řekl Filip.
12:34
Poslanecký klub ODS vyslovil podporu Petru Nečasovi. Klub uvedl, že respektuje právo orgánů činných v trestním řízení na nezávislé vyšetřování a nabízí jim plnou součinnost. Klub věří, že "orgány činné v trestním řízení okamžitě a věrohodně vysvětlí teatrální zadržování generálů a šéfů tajných služeb, které nesmírně poškozuje reputaci naší země".
12:33
"Pan premiér podle mého soudu nepochopil vážnost situace," řekl předseda komunistů Vojtěch Filip. Cituje poslanecký slib.
12:30
"Vláda musí odejít v řádu hodin," prohlásil Tejc.
12:25
"Vystoupení premiéra bylo nedůstojné," uvedl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc.
12:21
Komentář iDNES.cz: Bohuslav Sobotka sice mluví rozzlobeně a Nečase pochopitelně kritizuje, faktický posun tím ale - zatím - nenastává. Že odmítá přístup premiéra, že hovoří o skandálu a rezignaci, na to jsme z úst šéfa opozice zvyklí. Vyhlásí Sobotka i nějaké faktické kroky směřující k hlasování o nedůvěře vládě?
12:20
"Není to první skandál vlády Petra Nečase, je to ale skandál nejzávažnější," řekl Sobotka.
12:19
"Atmosféra ve vládě a v koalici se zcela odtrhla od toho, jaká je atmosféra v naší zemi," prohlásil v úvodu svého vystoupení předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Za jeho zády si cosi špitají premiér Nečas a ministr financí Kalousek.
12:17
"Výzvy k odstoupení nevyslyším," prohlásil na závěr premiér Petr Nečas. Vysloužil si velký potlesk z pravé části spektra a vládních lavic...
12:15
"Mám být stíhán za to - já - že proto, abych se stal premiérem - jsem nabídl místo ministra zahraničí Karlu Schwarzenbergovi a pozici vicepremiérky Karolíně Peake?" ptá se Nečas. Paralelu spatřuje v tom, že i to je politická dohoda. "Dělat kriminální krok z politického postupu, to nevím, jestli je správné, jestli k tomu máme mlčet."
12:13
Nečas: "Lidé, kteří se zachovali ke své straně loajálně a odmítli způsobit pád vlády, a to, že s nimi tato strana dále počítá, to podle mě není neobvyklé. Já podpořím tebe, ty podpoříš mě - to je přece standardní součástí politiky."
12:11
"Zatčení dvou generálů Vojenské zpravodajské služby, kteří sloužili této zemi a zúčastnili se ostrých misí, nikoliv ve štábní funkci, ale v poli, tímto teatrálním způsobem je fatální poškození České republiky. I kdyby bylo pravdivé to, co si teď čtu v médiích, tak mělo být postupováno jinak s ohledem na zájmy ČR, nikoliv na zájmy toho či onoho představitele. Vem čert můj politický osud, ale to, co se stalo, poškodilo tuto zemi."
12:08
Premiér začíná zeširoka, zdůraznil, že poté, co nastoupil do úřadu, odmítl ochranku pro sebe i své blízké.
12:06
Z těchto tří ingrediencí byl podle premiéra namíchán mediální koktejl.
12:06
Předseda vlády odděluje příběhy lobbistů Janouška a Rittiga, záležitost kolem Vojenského zpravodajství a Jany Nagyové a do třetice příběh exposlanců ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra.
12:05
Premiér Nečas: V tuto chvíli je mediálně spleteno do sebe několik paralelně se vyvíjejících, někdy však nesouvisejících příběhů.
12:05
Ve Sněmovně předstoupil premiér Petr Nečas.
12:03
Schůzi řídí Lubomír Zaorálek. To může leccos naznačovat - v případných vypjatých situacích Miroslava Němcová zpravidla nenechává místopředsedu ČSSD řídit schůzi. Nyní ale Zaorálek sedí v křesle řídícího schůze.
12:01
Předseda komunistů Vojtěch Filip ve Sněmovně prohlásil, že Nečas, pokud za sebe nechal rozhodovat jiné, nemůže být premiérem.
11:58
Sněmovna bude začínat každou chvíli. Poslanci pochopitelně sledovali tiskovou konferenci detektivů a státních zástupců.
11:55
Věci veřejné stejně jako ČSSD požadují hlasování o nedůvěře vládě, předčasné volby a rezignaci premiéra Petra Nečase. Strana podle šéfky poslaneckého klubu Kateřiny Klasnové bude jednat o tom, zda její poslanci podpoří rozpuštění Sněmovny. VV též navrhují zřídit sněmovní komisi, která vyšetří údajné sledování Nečasovy manželky vojenskými zpravodajci.
11:53
"Jste velmi milí a je nám s vámi dobře, ale vzhledem k pokročilému času bychom mohli dát poslední otázku nebo dvě," naznačil Ivo Ištvan, že se tisková konference blíží k závěru.
11:47
Důvod, proč se Jana Nagyová obrátila na Vojenské zpravodajství, byl podle státních zástupců "ryze soukromý". Dodejme, že bulvár v posledních měsících spekuloval o vztahu Petra Nečase (který před pár dny podal žádost o rozvod s manželkou Radkou) a Jany Nagyové.
11:46
Nezařazený poslanec Josef Dobeš řekl iDNES.cz, že pokud se prokážou dosud známé informace, podpoří rozpuštění Sněmovny, které požaduje ČSSD. K tomu je nutný souhlas 120 poslanců.
11:44
Pražskému vrchnímu státnímu zastupitelství byl případ odňat kvůli podezření na trestnou činnost státního zástupce Libora Grygárka.
11:39
Jana Nagyová je kromě organizátorství trestného činu zneužití pravomocí obviněna i z trestného činu podplácení.
11:30
Komentář iDNES.cz: Ženy mívají různé důvody k rozvodu. Ten, že na vás velmi blízká spolupracovnice vašeho manžela pošle sledovačku vojenské tajné služby, patří mezi ty silnější.
11:26
Ivo Ištvan výslovně potvrdil jméno Jany Nagyové coby obviněné úřednice Úřadu vlády. Jméno Radky Nečasové nekomentoval, Je podle něj jedno, kdo v podobném případě je "poškozenou osobou". Ištvanův náměstek Pavel Komár sice nepřímo, ale velmi jasně potvrdil jména trojice Tluchoř, Fuksa a Šnajdr. "Poškozených osob" je podle Komára více než jedna, nejedná se tedy zřejmě jen o Radku Nečasovou.
11:23
Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta uvedl, že měnili "datum realizace" kvůli tomu, že hrozil únik informací. Hovořil také o tom, že jedna z osob, které měly být obviněny, odjela do zahraničí, i to bylo důvodem včasnějšího spuštění akce. Odmítl, že by měli být zadrženi i lobbisté, kteří se také nacházejí v zahraničí a u nichž proběhly domovní prohlídky.
11:22
"Toto jednání bývalých poslanců a osob, které organizovaly, zprostředkovávaly konkrétní jednání, z nichž měla vzejít ona výhoda, která motivovala k vzdání se mandátu (...) tak tito jsou stíháni pro korupční trestné činy podplácení a přijímání úplatku," uvedl Ištvan.
11:20
"Druhým skutkem je to, že v souvislosti s výkonem mandátu poslance tří bývalých poslanců bylo zjištěno, že konali nikoliv v souladu s ústavním slibem poslance, ale ve vztahu ke konkrétnímu hlasování o vládní předloze zákona, poté jak shromážděné důkazy ukazují, jim s největší mírou pravděpodobnosti bylo přislíbeno konkrétní plnění, na které neměli nárok, nehlasovali tak, jak jim mandát ukládá, nýbrž se mandátu vzdali, čímž v důsledku umožnili, aby o předmětném zákonu hlasovali poslanci v pozici náhradníků," řekl Ištvan.
11:19
Jana Nagyová je "obviněna z organizátorství zneužití pravomocí veřejné osoby, současně jsou obviněni dva pracovníci Vojenského zpravodajství pro zneužití pravomoci veřejné osoby a bývalý vedoucí pracovník VZ pro tentýž trestný čin," řekl Ištvan k prvnímu skutku. "Pracovnice úřadu vlády žádala od Vojenského zpravodajství informace, přičemž žádost vyústila ve sledování konkrétních osob, k čemuž nedal souhlas ministr obrany," uvedl Ištvan.
11:13
Státní zástupce Ivo Ištvan nepřímo potvrdil, že Jana Nagyová, vrchní ředitelka premiérova kabinetu, nechala sledovat Nečasovu manželku Radku. Dodejme, že to je do dnešního dne nepředstavitelné překročení pravomoci ze strany vysoké státní úřednice a vážná rána premiérovi Nečasovi, který dosud tvrdil, že Nagyové bezmezně věří.
11:10
Podle Ivo Ištvana je obviněno sedm z osmi zadržených.