Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ke kojenci po operaci nemohla žena několik dní. Zastal se jí úřad ombudsmana

  14:04
Covid v Česku přinesl i zákaz návštěv v nemocnicích a omezení kontaktu s hospitalizovanými, a to například i v případě dětí. Na úřad ombudsmana se od roku 2020 obrátily desítky rodičů, kterým byl omezen kontakt s jejich dítětem. Podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové by nicméně nemocnice měly umožnit co nejširší kontakt rodičů s dětmi.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: AP

Byl květen 2020, kdy na jednotku intenzivní a resuscitační péče jedné z pražské nemocnice převezli tříměsíční holčičku po operaci. Její matku k ní zdravotnický personál pustil jen jednou – večer po operaci. Poté od ní pouze odebírali odstříkané mateřské mléko, sama žena k dceři nemohla. Omezení kontaktu nemocnice odůvodňovala situací kvůli covidu-19.

Takových případů se objevilo hned několik. Na problém upozorňovala i bývalá zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková, která napsala dopis na ministerstvo zdravotnictví.

Nemocnice porušují práva dětí, míní Válková. Některé nevpustily rodiče

Přestože v první polovině roku 2020 platil kvůli covidu zákaz návštěv v lůžkových zdravotnických zařízeních, výjimku měli právě rodiče v souvislosti s návštěvami nezletilých pacientů. Ti navíc mají při naplnění zákonných předpokladů právo dokonce na nepřetržitou přítomnost rodiče. Rodič jako zákonný zástupce dítěte totiž není obyčejnou návštěvou.

K případům je nutné postupovat individuálně

S dcerou se matka nakonec opět setkala až po několika dnech, kdy byla přeložena na běžné oddělení. Na postup nemocnice nicméně podala stížnost. U vedení se stížností neuspěla, proto se obrátila na ombudsmana a na pražský magistrát.

Magistrát uvedl, že předmětnou stížnost řádně prošetřil. „Na stížnost jsme nahlíželi jako na individuální záležitost a posuzovali ji jako jedinečnou s ohledem na unikátnost zákroku, který byl u pacienta vykonán. Zohlednit jsme museli taktéž v té době vrcholící epidemii neznámého respiračního onemocnění covid-19. Magistrát posoudil stížnost jako nedůvodnou, kdy poskytovatel upřednostnil nejvyšší zájem dítěte, a svým postupem minimalizoval riziko potencionální nákazy onemocněním covid-19 u pacienta, pro něhož by případná nákaza mohla znamenat fatální následky. Postup poskytovatele jsme se stěžovatelkou průběžně komunikovali,“ uvedl mluvčí úřadu Vít Hofman.

Kritiku zástupkyně ombudsmana považuje za neoprávněnou a nesouhlasí s tvrzením, že se stížností nezabýval, a to zejména proto, že podle Hofmana magistrát jednal o problematice jak s nemocnicí, tak s ministerstvem zdravotnictví.

Právě ten podle zástupkyně ombudsmana Moniky Šimůnkové chyboval, když stížnost matky řádně neprošetřil a nevypořádal se například s námitkou ženy, že při přijetí k hospitalizaci s dcerou měla negativní test. Své závěry předala zástupkyně ombudsmana také ministerstvu zdravotnictví.

„Je třeba si uvědomit, že jádrem stížnosti nebylo neumožnění nepřetržité přítomnosti zákonného zástupce pacienta, ale jakéhokoliv kontaktu (byť v omezeném rozsahu) matky s malým dítětem po několik dnů. Jsem si vědoma toho, že právo hospitalizovaného dítěte na nepřetržitou přítomnost rodiče neplatí absolutně a za jistých okolností může být omezeno, zejména právě na takovém typu oddělení, kde je třeba zajistit bezpečnou péči o výrazně ohrožené pacienty. Pak ale musí být umožněn alespoň krátký kontakt dítěte s rodiči, obzvlášť pokud jde o kojence a jeho matku, jako v tomto případě,“ popsala Šimůnková.

Úřady, které stížnosti ve zdravotnictví vyřizují, by podle ní měly vždy přezkoumávat důvody, proč nemocnice odmítá umožnit přítomnost zákonného zástupce u dítěte, tedy zda sledují legitimní cíl. Právě s ohledem na pobyt rodičů by nemocnice by podle ní měly nastavit rozumné a transparentní podmínky a měly by k situacím přistupovat individuálně.

Dítě má právo na přítomnost rodiče

Samotnou přítomnost rodičů u dětí v nemocnici zakotvuje zákon o zdravotních službách – a je právem dětského pacienta, což by měly nemocnice respektovat a dodržovat. Rodič však nesmí narušit poskytování zdravotních služeb. Úřad ombudsmana zároveň upozornil, že věk dítěte není pro umožnění přítomnosti dalších osob rozhodující. Do 6 let hradí zdravotní pojišťovna pobyt průvodce v nemocnici nebo lázních automaticky, u dětí starších 6 let jen se souhlasem zdravotní pojišťovny.

Podle Šimůnkové by bylo dobré, aby nemocnice umožnily co nejširší kontakt rodičů s dětmi. Každý případ mají posuzovat individuálně a i v případě nepříznivé epidemiologické situace přijmout alespoň jednoho z rodičů jako doprovod.

„Obecně platí, že čím lépe zdravotníci zdůvodní a vysvětlí rozhodnutí, proč v daném případě není přítomnost rodičů možná, tím je pravděpodobnější, že ho rodiče pochopí a přijmou. Každý případ je proto potřeba posuzovat individuálně a přizpůsobit jeho řešení aktuálním podmínkám,“ uvádí úřad ombudsmana.

Stížnostní mechanismus ve zdravotnictví má dva stupně. Zástupkyně se proto stížností zabývá až poté, co ji vyřídí nemocnice a krajský úřad nebo magistrát. Prošetřuje však pouze to, jak stížnost úřad vyřídil.

Kvůli návštěvám rodičů v nemocnicích jednala Šimůnková loni také s ministerstvem zdravotnictví. To by mělo na základě poznatků vytvořit metodický materiál pro zdravotnická zařízení. Sama Šimůnková například navrhuje, aby se upravila pravidla pro přítomnost druhého rodiče, nebo pro situace, kdy chce být rodič při uspání a probuzení dítěte na operačním sále.

„Opět by nemocnice měly vždy jasně zdůvodnit, proč není možné rodiče k uspání a probuzení dítěte přizvat. V budoucnu by měly také na tyto situace myslet při úpravě prostor – například vytvořit místo, kde by přítomnost rodičů při uvedení do anestezie a probouzení neomezovala provoz operačního sálu. Nemocnice by také podle zástupkyně ombudsmana měly pamatovat na výjimky z úplného zákazu přítomnosti dalších osob na operačních sálech například pro rodiče dětí se zdravotním postižením,“ uvádí brněnský úřad.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:25

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...