Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček (na snímku) uvažuje, že do sbírky přispěje.

Starosta Rumburku Jaroslav Sykáček (na snímku) uvažuje, že do sbírky přispěje. | foto: Karel Pešek, MF DNES

Zastupitelé odmítli protikorupční software, lidé na něj chystají sbírku

  • 16
Obyvatelé Rumburku se chtějí složit na zaplacení softwaru, který má ve městě sledovat zadávání veřejných zakázek. Město přitom takový program už pořídilo, ale většina zastupitelů na něj odmítla uvolnit městské peníze. Radnici navíc kvůli sporným zakázkám vyšetřuje protikorupční policie.

"Mohu potvrdit, že se několik lidí obrátilo na radnici a zajímalo se, zda a jakým způsobem mohou přispět na zaplacení softwaru," uvedla mluvčí rumburské radnice Gabriela Doušová.

Příběh jasně ukazuje, kdo to s ochranou a průhledností zakázek myslí vážně a od koho by si politici měli vzít příklad. Pokud by sbírka skutečně vznikla, muselo by se vybrat nejméně 218 tisíc korun. Tolik stál software i s licencí. Celkem i za správu systému to dělá přes 400 tisíc.

Podle ohlasů několika lidí, které MF DNES oslovila, by akce mohla mít úspěch. Většinou by byli ochotni darovat tisícovku.

A jak jsou na tom politici? "Už jsem o tom také přemýšlel, dal bych tak kolem pěti tisíc korun," uvažuje starosta Jaroslav Sykáček.

Zda by přispěl i místostarosta Darek Šváb, není jasné. Nebral mobil a nereagoval na SMS. Mluvit odmítla i místostarostka Alena Winterová. "Nezlobte se, já o tom nechci mluvit," řekla pouze.

Místostarostovi vadí cena softwaru

Právě Rumburk má se zadáváním soutěží dlouhodobě potíže, a jeden z tendrů dokonce vyšetřuje policie. Tajemnice Dagmar Žáková proto na pokyn starosty Sykáčka pořídila software E-Zak, který by všem podezřením z nestandardního nakládání s městskými penězi předešel.

Většina zastupitelů v čele s místostarostou Švábem se ale postavila proti. Šváb tvrdí, že není ani tak proti samotnému softwaru, vadí mu ale nešťastný způsob, jakým byl vybrán. Podle něj je nákup pro město nevýhodný.

"Na trhu jsou bezplatné systémy nebo za minimální úhradu. E-Zak je nejdražší, a navíc byl pořízen bez výběrového řízení," namítá Šváb.

Software už je zaplacený

Program sice tajemnice už zaplatila, jenže zastupitelé minulý týden při schvalování rozpočtu odmítli oficiálně uvolnit peníze. "Rada města dále rozhodla, že místostarostové musí ukončit smluvní vztahy s dodavatelem softwaru, a to bez finančních dopadů pro město," tlumočil verdikt radních starosta Sykáček.

"Dá se očekávat, že by to znamenalo, že by někdo musel peníze utracené za software do rozpočtu vrátit," uvažoval starosta.

A právě kvůli tomu se připravuje finanční sbírka. Je otázka, co by se dělo dál. "Software by pak byl darem, který by musela přijmout rada města. Ale tak daleko to snad nezajde, že by ho nepřijali," doufá.

Není ani jisté, zda by pak software Rumburk využíval. "To by bylo na právní poradu. Já myslím, že ano, protože radní nikdy nerozhodli, že zařízení nechtějí. Jen konstatovali, že je nevýhodné," doplnil Sykáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video