Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (24. září 2015)

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (24. září 2015) | foto: Michal Šula, MAFRA

Zásadně zrychlíme příchod Ukrajinců za prací do ČR, ohlásil Zaorálek

  • 144
Vláda chce urychlit možnost, aby české firmy mohly přijmout do práce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny, které si samy vyhlédly. Zatím to brzdí pomalé vyřizování víz. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v úterý řekl, že vláda pravidla změní tak, aby se procedura zatím v případě Ukrajinců urychlila.

Zaorálek o tom mluvil na Dni podnikatelů, akci, kterou uspořádala Asociace malých a středních podnikatelů živnostníků v Praze.

„Vláda bude na svém příštím zasedání schvalovat pilotní projekt, po kterém je velká poptávka u řady českých firem,“ řekl Zaorálek. Na programu příštího jednání vlády je bod nazvaný „Zvláštní postupy pro vysoce kvalifikované zaměstnance z Ukrajiny“.

Bude se podle ministry týkat vysokoškolsky vzdělaných techniků, inženýrů či IT specialistů. Pokud přijdou tito Ukrajinci s potvrzením, že o ně české firmy mají zájem, předloží řádně své osobní dokumenty, budou jejich roční povolení k pobytu podle ministra zahraničí vyřízena ve zrychleném režimu. Když se pilotní projekt osvědčí, mohl by se podle Zaorálka rozšířit i na další profese.

Po tom, aby byla rychleji přidělována pracovní povolení Ukrajincům, delší dobu volá ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš, který se spolu se Zaorálkem a ministryní školství Kateřinou Valachovou také účastnil diskuse při Dni podnikatelů (více o Babišově vystoupení zde).

Ukrajinci mají k Česku blíž než ostatní migranti a čeští zaměstnavatelé s nimi podle něj mají dobré zkušenosti. Podobně to vnímá i prezident Miloš Zeman. Ukrajinci jsou spolu se Slováky nejpočetnější skupinou cizinců v Česku, v září jich podle Českého statistického úřadu v ČR žilo přes 105 tisíc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video