Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 6. 2009 23:08

Záplavy po silných deštích v Čechách, na Moravě a ve Slezsku

Zdroj: reportéři MF DNES, iDNES.cz, iDNES.tv a ČTK

15:39
V oblastech Nového Jičína se dnes podle starosty města Ivana Týleho objevily náznaky rabování. "Cizí člověk se v Žilině pokusil vniknout do vytopeného a prázdného domu," řekl starosta. Radnice proto posílila hlídky městské policie, které střeží opuštěné domy v Bludovicích a Žilině a parkoviště před firmou Autopal. Tam zůstaly desítky zaparkovaných aut.
15:32
Bouřka se odpoledne prohnala i Prahou. Tramvajové koleje u stanice metra Anděl se ocitly pod několika centimetry vody.
15:30
15:24
Na třetím stupni povodňové aktivity zůstává už jen Malše v Roudném. Blanice v Husinci a Zlatý potok v Hracholuskách se vrátily na druhý stupeň.
15:02
Ministerstvo pro místní rozvoj má pro postižené obce a kraje připraveno na obnovu následků živelních pohrom 45 milionů korun, sdělilo dnes ministerstvo v tiskové zprávě v reakci na aktuální povodně na severní a střední Moravě. Spolu s penězi, které vyčlení vláda, tak do postižených oblastí může jít 99 milionů.
14:56
Záplavy na severní a střední Moravě způsobily podle odhadu Ředitelství silnic a dálnic na silnicích škody za stovky milionů korun. Informovala o tom mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.
14:26
Na Přerovsku mezi obcemi Bělotín a Polom hrozí protržení hráze osmihektarového rybníku. Jeho hráz, původně širokou asi tři až čtyři metry, tekoucí voda na několika místech vymlela na současných 30 až 40 centimetrů. Pokud by hráz nevydržela, hrozí zatopení obce Polom s 300 obyvateli, řekla mluvčí krajských hasičů Vladimíra Hacsiková. Na místě jsou hasiči spolu s porybným, plní pytle s pískem, aby hráz zpevnili. "K události míří z Brna také specialista na stavění hrází, který pomůže vzniklou situaci řešit," dodala Hacsiková.
13:54
  • Vodou zaplavená Žilina poblíž Nového Jičína (25. června 2009)

    Vodou zaplavená Žilina poblíž Nového Jičína (25. června 2009) / Autor: Táňa Krutílková

13:49
Pojišťovny začaly odhadovat škody po ničivých záplavách. Česká pojišťovna očekává tři tisíce škod za 75 milionů korun. Jenom během čtvrtku ohlásilo škodu ze záplav České pojišťovně devět set lidí. Nejvíce jich je bylo ze severní Moravy, konkrétně z Novojičínska (305 škod) a Přerovska (151 škod). - čtěte Češi od rána hlásí pojišťovnám povodňové škody
13:14
Devátou obětí je 45letý muž z Valašského Meziříčí. Přívalová vlna s sebou odnesla také jeho vozidlo a tato událost jej patrně natolik rozrušila, že dostal infarkt, sdělil mluvčí záchranářů Zlínského kraje Petr Olšan. Zuřící povodeň ztížila posádce s lékařem přístup k pacientovi. Záchranáři se na místo dostali díky pomoci hasičů, kteří je přepravili zásahovým vozidlem. "Pacient upadl do bezvědomí a nedýchal. Záchranářů se podařilo po několika desítkách minut obnovit srdeční akci," popsal mluvčí. Muže v kritickém stavu transportovali na ARO nemocnice ve Valašském Meziříčí. Zde následkům srdečního selhání podlehl.
13:03
Společnost Člověk v tísni vyhlásila veřejnou sbírku na pomoc obětem záplav, které zasáhly města a vesnice v severní a střední Moravě. Společnost se bude soustředit hlavně na pomoc s odstraňováním následků záplav. Z vlastního humanitárního fondu Klub přátel uvolní společnost na pomoc 500 tisíc korun. Veřejnost může přispívat bankovním převodem na konto Povodně 7202 7202 /0300.
12:58
Nemocnice v Novém Jičíně ošetřila od včerejška devět lidí v souvislosti s povodněmi. Pět lidí muselo kvůli svému stavu v nemocnici zůstat. Důvodem je buď špatný psychický stav nebo následek silného podchlazení. Jedna diabetička přišla o léky, v nemocnici zůstává kvůli svému zhoršenému stavu, sdělila mluvčí nemocnice Simona Součková.
12:46
Bývalý ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) vyzval Agrární komoru, aby kvůli povodním odvolala blokádu silnic plánovanou na příští týden.
12:40
Na třetím stupni povodňové aktivity už jsou jen tři řeky: Malše v Roudném, Blanice v Husinci a Zlatý potok v Hracholuskách. Labe na Labské se vrátilo na druhý stupeň.
12:32
Podle premiéra Jana Fischera už si povodeň vyžádala devět životů. Řekl to na tiskové konferenci po mimořádném zasedání Bezpečnostní rady státu.
12:29
Na pomoc povodní postiženým částem Moravy vyčlení vláda až 54 milionů korun. Kabinet podle premiéra Jana Fischera na dnešním mimořádném jednání také rozhodl, že se na záchranných pracích může podílet až tisíc vojáků. - čtěte Fischer: Do zaplavených oblastí pošleme až tisíc vojáků a 54 milionů
12:28
Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček dnes odpoledne navštíví oblasti postižených povodněmi. Vrtulníkem přeletí nad Novojičínskem, Hranicemi, Mikulovicemi a Vidnavou s mezipřistáním v Hranicích. "Je to tragédie, zejména ty oběti na životech," řekl Vlček s tím, že chce osobně zmonitorovat rozsah škod, hovořit s místními starosty a zjistit, jakým způsobem může z výkonu své funkce pomoci.
12:02
Pomoc postiženým chystá také humanitární sdružení ADRA. Koordinátor pomoci obětem povodní už se sešel se skupinou dobrovolníků, aby dohodli postup při pomáhání na odstraňování následků povodní. ADRA poskytne v první fázi ze speciálního projektu finanční podpory 100 tisíc korun. Lidé mohou také přispět zasláním dárcovské sms ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777, popřípadě zasláním příspěvku na konto určené obětem živelných katastrof 99619961/0300 v. s. 211.
12:01
ODS se rozhodla pomoct zasaženým obcím. "Uvědomujeme si, že nejvíce pomoci zvenčí bude třeba v okamžiku, kdy voda opadne. Rozhodli jsme se proto uvolnit ze stranické pokladny částku 1 milión korun, která je určena výhradně k odstraňování bezprostředních následků povodní a k okamžité pomoci lidem bez přístřeší," řekl šéf ODS Mirek Topolánek. Částka se rozdělí mezi nejvíce postižené obce.
11:37
  • Velká voda v Zubří nedaleko Valašského Meziříčí (24. června 2009)

    Velká voda v Zubří nedaleko Valašského Meziříčí (24. června 2009) / Autor: Čtenářka iDNES.cz

11:01
Prezident republiky Václav Klaus se dnes ráno setkal na Pražském hradě s ministrem vnitra Martinem Pecinou. Prezident se mimo jiné zajímal o stav záchranných prací v povodněmi postižených oblastech na Moravě.
10:58
Hustopeče nad Bečvou v noci zaplavila voda z rybníka, který naplnila voda z okolních lesů a svahů. V šesti ulicích, které byly nejvíce postižené, zatopila voda přízemí domů, nábytek je přeházený. Lidé nestihli nic zachránit, voda přišla velmi rychle, kolem 19.30. Na zahradách leží těla utopených zvířat, voda odnesla i ploty, popsal z místa redaktor MF DNES. Pamětníci, kteří zažili povodeň v roce 1952, říkají, že letos dosahovala voda vyšší úrovně.
10:50
  • Vrtulník záchranné služby, který na Novojičínslu monitoroval povodně. (25.6.2009)

    Vrtulník záchranné služby, který na Novojičínslu monitoroval povodně. (25.6.2009) / Autor: Územní středisko záchranné služby MSK

10:44
Záplavy na severu Moravy si podle policie vyžádaly již osm obětí. K sedmi lidem na Novojičínsku přibyl od středečního večera pohřešovaný muž, jehož tělo bylo nalezeno v obci Černotín na Hranicku.
10:43
Kvůli zvýšení hladin na tocích v povodí Vltavy a souvisejících manipulací na Vltavské kaskádě dosáhne zítra Vltava v Praze 1. stupně povodňové aktivity. Zítra proto budou uzavřena protipovodňová vrata na Čertovce.