Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Další zásah do kapes lidí. Mají hradit opravy vodovodních přípojek

  12:05aktualizováno  15:43
V době, kdy stále rostou náklady na vodné a stočné, připravilo ministerstvo zemědělství návrh, který dál lidem sáhne do jejich kapes a peněženek. Měli by hradit údržbu a opravu vodovodních přípojek i pod veřejným prostranstvím, místo provozovatelů veřejné vodovodní sítě. Proti vládnímu návrhu se bouří ČSSD, majitelé domů a vadí i šéfovi poslanců TOP 09.

ČSSD protestuje proti změně zákona o vodovodech a kanalizacích, která přenáší na lidi další náklady - za údržbu a opravu vodovodních přípojek k domům pod veřejným prostranstvím (ilustrační snímek) | foto: Zdeněk Karber

"Premiér by si měl na ministerstvu zemědělství udělat pořádek," řekl šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Jeho strana podle něj v žádném případě případě nepodpoří zákon, který vláda v parlamentu prezentovala jakou pouhou "evropskou harmonizační novelu", pokud z ní nezmizí ustanovení o tom, kdo má nově nést náklady na údržbu a opravu vodovodních přípojek pod veřejným prostranstvím.

Bouří se sdružení majitelů domů

Proti návrhu vlády protestuje i Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí . "Bohužel naše připomínky byly ministerstvem zemědělství zamítnuty, přičemž byly akceptovány návrhy vodárenských společností," řekla mluvčí Aneta Červenková. Sdružení nesouhlasí s povinností platit pokuty v případě, že libovolný uživatel bytu vypustí do kanalizační přípojky něco, co tam nepatří, aniž by byla šetřena míra zavinění.

"Dotýká se to milionů obyvatel a je to velmi kontroverzní věc," uvedl v pátek Sobotka. "Jde o snahu sáhnout do kapes občanů," dodal první místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Vládní návrh prošel ve Sněmovně prvním čtením už 20. března a nikdo na problém tehdy neupozornil. Nevšiml si toho dokonce ani zpravodaj zákona, poslanec opoziční ČSSD Ladislav Skopal. I kvůli tomu poslanci zákon řešili jen pár minut a poslali ho k dalšímu projednávání do výborů.

"Já si skutečně myslím, že v okamžiku, kdy zákon takto hladce procházel prvním čtením, tak drtivá většina poslanců vůbec nevěděla, že v tom zákoně je takto závažné ustanovení," připustil na dotaz iDNES.cz Sobotka, že ani sociální demokraté, kteří teď proti návrhu vystoupili, netušili při prvním projednávání návrhu ve Sněmovně, co v něm vlastně je.

Pro nás je to také nepřijatelné, řekl šéf poslanců TOP 09 Gazdík

Stínový ministr zemědělství ČSSD a jihomoravský hejtman Hašek v pátek řekl, že od toho je jednání o zákonu v zemědělském výboru a pak i schvalování všemi poslanci, aby byla problematická věc ze zákona odstraněna.

Nebudou ale chtít jen sociální demokraté. "Pro nás je to také nepřijatelné, budeme chtít, aby tato věc ze zákona zmizela," řekl iDNES.cz šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík.

Kdo zaplatí opravu přípojky vodovodu

Jak je to teď

Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, zajišťuje provozovatel ze svých provozních nákladů.

A co navrhl Bendl

Opravy a údržbu vodovodních přípojek a kanalizačních přípojek uložených v pozemcích, které tvoří veřejné prostranství, zajišťuje provozovatel vodovodu nebo kanalizace na základě písemné žádosti vlastníka přípojky, a to na jeho náklady.

Na to, že je připravovaná novela zákona o vodovodech a kanalizacích nevýhodná pro vlastníky vodovodních a kanalizačních přípojek, upozornila tento týden ve své zprávě končící zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová.

Nové náklady, které už nemá nést provozovatel vodovodu, ale lidé, do jejichž domu míří přípojka a vede pod veřejným prostranstvím, by podle ní mohly dosáhnout až do výše desítek tisíc korun.

Zákonem o vodovodech a kanalizacích přijatým v roce 2001 byl jako vlastník vodovodních přípojek stanoven vlastník stavby nebo pozemku připojeného ke kanalizaci, ale za opravu odpovídaly vodárenské společnosti.

Bendl: Původně jsme to vůbec nechtěli

A jak vůbec ministerstvo zemědělství návrh, který prosadilo ve vládě, hájí? Ministr zemědělství Petr Bendl z ODS teď tvrdí, že původní vládní návrh zákona s tím, co kritizují sociální demokraté, Gazdík i Občanské sdružení majitelů domů, původně vůbec nepočítal.

Ministr zemědělství Petr Bendl (29. března 2013)

"Až na přímou žádost úřadu ombudsmana, který požadoval úpravu, došlo ke změně," uvedl Bendl. Hází tak paradoxně vinu právě na úřad veřejného ochránce práv. Paradoxně proto, že to byla právě Seitlová končící jako zástupkyně ombudsmana upozornila na to, že ministerstvo vychází vstříc soukromým vodárenským společnostem.

Do důvodové zprávy k zákonu, který je ve Sněmovně, přitom ministerstvo zemědělství napsalo:  "Vlastník přípojky nebo kanalizace nemůže požadovat, aby jeho věc, byť se nachází na veřejném prostranství, byla opravována a udržována na náklady jiného subjektu, než je vlastník přípojky." Z toho poměrně jasně vyplývá, že ministerstvo velmi dobře vědělo, jakou změnu navrhuje a že ji považuje za správnou.

Ministerstvo zemědělství také v pátek vydalo tiskovou zprávu, v níž uvedlo, že většina poruch vodovodních i kanalizačních přípojek je způsobena překročenou životností těchto zařízení. "V současnosti platí za výměnu přípojky její vlastník, zatímco za pouhou opravu provozovatel kanalizační nebo vodovodní sítě. Vlastníci pak často žádali o opravu přípojky, která už byla za hranicí životnosti, a bylo tak jasné, že bude nutné ji v krátké době opravovat znovu. Toto nesystémové řešení zvyšuje náklady všem uživatelům, protože provozovatelé rozpočítávají výdaje na opravy do cen vodného a stočného," uvedl mluvčí Bendlova úřadu Jiří Žáček.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Česko vydá na Ukrajinu odsouzeného za vraždu řidiče Sazky, odpykává si 22 let

19. dubna 2024  21:03

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče...

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno  20:38

Neznámý muž, který se dnes zapálil před soudem s Trumpem se podle policie jmenuje Maxwell...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  20:36

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...