Ministr zahraničí se postavil za své podřízené, které kritizoval prezident Miloš Zeman.

Ministr zahraničí se postavil za své podřízené, které kritizoval prezident Miloš Zeman. | foto: Petr Topič, MAFRA

Čeští diplomaté v Kyjevě ohledně krajanů nepochybili, řekl Zaorálek

  • 32
Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek uvedl v televizních Otázkách Václava Moravce, že jeho inspekce nepotvrdila podezření ohledně možného trestného činu pracovníků české ambasády v Kyjevě. Pochyby vznikly ohledně žádosti krajanů o přesídlení do České republiky.

Zaorálek kromě toho, že se zastal svých podřízených, podotkl, že uvažuje o podnětu policii kvůli možné pomluvě.

V poměrně komplikovaném případu se objevilo podezření, že si někteří volyňští Češi stěžovali na údajný nátlak ze strany velvyslanectví, aby o svém přání na přesun do Česka nemluvili. Ministerstvo zahraničí už dřív jakýkoli nátlak na tyto lidi odmítlo.

Nespokojenost s prací velvyslanectví v Kyjevě vyjádřil v minulosti prezident Miloš Zeman, podle něho nemá ambasáda dobrý vztah k volyňským Čechům. Prezident kritizoval především velvyslance Ivana Počucha, jenž podle něho původně Prahu informoval, že přání přesunout se do Česká mají jen tři krajanské rodiny. Hrad ale následně obdržel žádost od 232 lidí.

Zeman předal Ministerstvu vnitra podklady, které údajně mohly svědčit o tom, že zástupci Česka na Ukrajině spáchali trestné činy. Vnitro předalo dokumenty Ministerstvu zahraničí, informace z nich prošetřovala její inspekce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video