Zaorálek musel zůstat ve sněmovně

- Poslanec za ČSSD Lubomír Zaorálek, který měl být v pátek 7. dubna od 13 hodin dalším hostem iDNES na on-line rozhovoru se čtenáři, se omluvil. Musel zůstat v Poslanecké sněmovně, kde vypukla ostrá debata o novele zákoníku práce a žádná strana nechce přijít ani o hlas.
Po vzájemné dohodě jsme tedy rozhovor se čtenáři přesunuli na 20. dubna.

Lubomír Zaorálek se stal ve své straně z prominenta téměř vyvrhelem. Vážený expert na zahraniční politiku je nyní pro předsedu ČSSD Miloše Zemana zbabělcem, hlupákem a vyžírkou.

Tak aspoň Zeman Zaorálka a jeho kolegu Michala Krause označuje ve zprávě pro ústřední výbor strany, který zasedá zítra.

"Je snadné odlišit zbabělce, hlupáky nebo vyžírky od těch, kdo pro stranu poctivě pracují. Dělící čára našich demokratických sporů neprobíhá mezi různými názory, ale mezi těmi, kdo pracují, a kdo pouze kritizují práci druhých. Jinými slovy, potřebujeme více Špidlů a Mertlíků a méně Krausů a Zaorálků," uvedl Zeman.

"Nelze připustit, aby ti, kdo nebyli vybráni do nejvyšších stranických nebo státních funkcí, otravovali ovzduší svými zklamanými ambicemi a bez projednání v orgánech ČSSD vystupovali v médiích jako jedině povolaní kritici naší politiky, jimž novináři dávají ochotně prostor," píše Zeman. "Věřím, že na to nezapomeneme při sestavování kandidátek do regionálních a parlamentních voleb, stejně jako při volbách do vrcholných stranických orgánů."

Lubomír Zaorálek se narodil 6. září 1956 v Ostravě. Absolvoval gymnázium a poté filozofii a ekonomii na Filozofické fakultě Univerzity J.E.Purkyně v Brně (dnešní Masarykova univerzita). Byl mj. dramaturgem v ostravské televizi, po listopadové revoluci byl kooptován jako poslanec Sněmovny lidu Federálního shromáždění za Občanské fórum. Po rozdělení OF vstoupil do Občanského hnutí. V roce 1994 se stal členem České strany sociálně demokratické. Za tuto stranu byl zvolen do Poslanecké sněmovny v roce 1996 i v mimořádných volbách o dva roky později. Nyní je předsedou zahraničního výboru sněmovny.
Lubomír Zaorálek je ženatý, manželka Ilona, má dceru Tamaru a syna Ondřeje.

Zaorálek ani Kraus přitom v médiích nepolemizují s rozhodnutími kabinetu či jednotlivých ministrů. Do sporu se Zemanem se však dostávají, pokud jde o politický styl. Naposledy kritizovali premiérův postup při odvolávání čtyř ministrů (do poslední chvíle jim říkal, že jich se odchod týkat nebude). Odsuzovali takzvanou aféru Zieleniec, kdy Zeman obvinil bývalého ministra zahraničí z uplácení novinářů, aniž měl důkazy.

Nelíbí se jim, že Zeman mluví o novinářích jako o blbcích, kteří na rozdíl od politiků ničemu nerozumějí. Zaorálek nedávno veřejně zapochyboval nad vhodností kandidatury premiérova poradce Miroslava Šloufa (kvůli někdejšímu působení v OV KSČ) v letošních senátních volbách. "Musím říci, že určitá změna mezi námi dvěma probíhá už delší dobu," řekl Zaorálek.

Za Zaorálka se už nestaví ani jeho mateřská organizace na severu Moravy. "Zeman má pravdu. Konečně se začal bránit proti tomu, když si na něm kdejaký neumětel dělá vlastní reklamu. Zaorálek ve srovnání se Zemanem nepochybně neumětel je," prohlásil místopředseda ČSSD Petr Lachnit, který je zároveň náměstkem ostravského primátora.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video