Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Záněty dásní zhoršují cukrovku, lidé se zdravými zuby žijí déle

  • 40
Chronické záněty dásní mohou podle stomatologů zhoršovat cukrovku a onemocnění cév a přispívají i ke vzniku demence. Zdravé zuby naopak prodlouží délku života o 2,2 roku, připomněli před nadcházejícím dnem ústního zdraví.

„Neléčený chronický zánět ovlivňuje i vzdálené orgány. Bakterie prostupují do krevního řečiště a dostávají se i do cév,“ popsala vliv zánětu dásní na lidské zdraví Štěpánka Bálková z předsednictva České stomatologické komory (ČSK). Zánět dásní tak podle ní znamená až dvojnásobné riziko nemocí srdce a cév. „Je dokonce vyšší než u pacientů s vyšším cholesterolem,“ dodala.

Zdraví zubů a dásní se vzájemně ovlivňuje i s cukrovkou, kterou v Česku trpí asi osm procent lidí a čtvrt milionu o ní ještě neví. Zánětlivá onemocnění v dutině ústní podle Bálkové zvyšuje hladinu krevního cukru a zároveň jsou sliny diabetiků sladké, takže poškozují zuby.

Chronický zánět dásní mají podle prezidenta ČSK Romana Šmuclera pacienti v ústech ne měsíce, ale někdy i roky nebo desetiletí. „Kromě ztráty chrupu to znamená obrovskou reakci imunitního systému,“ dodal. Prokázaný je podle něj i vliv na vznik demence.

Kromě správného čištění, zubní pasty s fluorem a preventivních návštěv u zubaře a zubního hygienika je podle Bálkové čtvrtým pilířem péče o zuby také zdravé stravování. Světový den ústního zdraví, který byl stanoven na 20. března, se připomíná ve 160 zemích světa. Akce s ním spojené jsou po celý měsíc na mnoha místech v Česku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video