V ČR hrozí Koženému až 12 let vězení.

V ČR hrozí Koženému až 12 let vězení. | foto: ČTK

Žalobci: Máme větší šanci dostat Koženého do Česka

  • 40
Česko má velkou šanci, že bude finančník Viktor Kožený, který se roky ukrývá na Bahamských ostrovech, souzen na našem území. Bahamské úřady uznaly, že Češi žádost o vydání Koženého podali dřív než USA a proto bude upřednostněna. I tak může rozhodnutí o vydání Viktora Koženého trvat několik let.

Vše o kauze Viktor Kožený najdete zde...

Přímo na Bahamách jednala o Koženém minulý týden česká delegace. A výsledek označuje za úspěch.

"Závěry jednání lze považovat za velký úspěch České republiky, neboť se významným způsobem zvýšila pravděpodobnost, že Viktor Kožený bude postaven před soud právě v Česku," prohlásil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Pavel Macur.

Delegaci, která s bahamskými představiteli jednala, tvořili dva žalobci a náměstek ministra spravedlnosti Roman Polášek. Společně měli přesvědčit druhou stranu, že Kožený má být přednostně vydán do Česka, a ne do USA.

Bahamské úřady to uznaly. Českou žádost o vydání finančníka Koženého totiž obdržely dřív než americkou. USA chtějí Viktora Koženého soudit na svém území za korupci a finanční machinace. Bahamské soudy proto už v lednu začaly o vydání Koženého do USA jednat.

Bude to trvat roky
Proti rozhodnutí bahamského soudu o vydání do USA se může Viktor Kožený odvolat k soudu druhého stupně. A pokud nebude spokojen ani s tímto verdiktem, další odvolání může poslat ke státní radě do Londýna.

O tom, jestli bude vydán do USA, nakonec rozhodne bahamské ministerstvo zahraničních věcí. Bahamské soudy budou zároveň s americkou žádostí řešit i tu českou.

"Bude to trvat i několik let, než se dospěje k rozhodnutí," tvrdí náměstek ministra Roman Polášek.

Po celou tu dobu bude Viktor Kožený držen v bahamské vazbě. Tamní justiční systém nestanoví maximální délku vazby. A dokud se nerozhodne o vydání stíhaného do jiné země, z vazby není propuštěn.

Jistý Švýcar tak strávil ve vazbě na Bahamách osm let, než se rozhodlo o vyřízení žádosti jeho země o vydání.

Česko chce Koženého postavit před soud kvůli zpronevěře mnohamiliardového majetku Harvardských investičních fondů. Američané zase finančníkovi dávají za vinu, že se úplatky pokusil zmanipulovat privatizaci ropného průmyslu v Ázerbájdžánu.

Z amerického podnětu skončil také Kožený loňského 5. října na Bahamách ve vazbě, kde ho dosud zadržují. V USA mu hrozí až doživotí, v Česku maximálně dvanáct let vězení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video