V případu Nagyová jde ve skutečnosti sabotáž, míní žalobci

V případu Nagyová jde ve skutečnosti sabotáž, míní žalobci | foto: Dan Materna, MAFRA

MF DNES: V případu Nagyová jde ve skutečnosti o sabotáž, míní žalobci

  • 820
Protimafiánský policejní útvar ÚOOZ už od roku 2012 tajně prověřuje případ bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové pro podezření ze sabotáže, zjistila MF DNES ze spisu. To znamená, že v kauze podle žalobců jde o mnohem víc, než veřejnost dosud věděla.

Spatřují totiž podstatu případu v tom, že organizovaná skupina lidí se cíleně snažila obsazovat klíčové posty ve státní správě tak, aby z toho měla užitek a současně i krytá záda.

Aktéři podle nich "úmyslně poškozovali ústavní zřízení nebo obranyschopnost České republiky".

V polistopadové historii je takový směr vyšetřování zcela ojedinělý.

"Sedmého března 2012 zahájil Útvar pro odhalování organizovaného zločinu úkony k prověření skutečnosti důvodně nasvědčující spáchání trestného činu sabotáže," píše dozorující státní zástupce Rostislav Bajger.

Z toho, že "mařili nebo ztěžovali plnění důležitého úkolu orgánu veřejné moci", podezírá žalobce organizovanou skupinu v čele s někdejším náměstkem vrchního státního zástupce v Praze Liborem Grygárkem a exnáměstkem ministra vnitra Michalem Morozem. Oba podezření odmítají.

Grygárkovi zatím policie sdělila obvinění ze zneužití pravomoci v kauze kolem lobbisty Romana Janouška.

"Obvinění je nepravdivé a nemá oporu v důkazech," řekl již dříve Grygárek. Michal Moroz označil podezření z konspirace za absurdní a řekl, že se ničeho nezákonného nedopustil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video