Nejvíc lidí věří prezidentu Miloši Zemanovi (43 %), zároveň si ale důvěru téměř...

Nejvíc lidí věří prezidentu Miloši Zemanovi (43 %), zároveň si ale důvěru téměř poloviny (49 %) nezískal. | foto: Martin Stolař, Václav Šlauf,  MAFRA

Senátoři sepsali ústavní žalobu na Zemana. Je to propaganda, tvrdí Ovčáček

  • 132
Šestice senátorů z Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 už má hotovu ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Žaloba se týká sedmi Zemanových činů, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy. Pro její projednání však potřebují získat dalších 21 senátorů.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček přirovnal připravenou žalobu k propagandistickým materiálům, které po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 šířili okupanti.

„Cílem žaloby není sesadit současného prezidenta. Jejím cílem je stanovit mantinely pro výkon prezidentského mandátu,“ uvedl předseda klubu a hnutí Senátor 21 Václav Láska. 

„Když neučiníme ničeho v reakci na chování současného prezidenta, pak vlastně přiznáváme, že způsob výkonu mandátu tak, jak jej zastává Miloš Zeman, je legitimní a zcela v pořádku. I do budoucna tím prezidentskou funkci můžeme zcela degradovat a postavit ji mimo ústavní pořádky tak, jak je známe,“ dodal.

„Má to stejnou úroveň jako publikace ‚K událostem v Československu‘ z roku 1968, kterou vydala sovětská okupační moc,“ napsal Ovčáček v reakci na žalobu. Publikaci o 160 stránkách šířili v roce 1968 představitelé Sovětského svazu jako součást propagační kampaně, která měla přesvědčit o nutnosti vojenské intervence. Dokument obsahoval mnoho lží, polopravd a prohlášení vytržených z kontextu.

Pokud se s žalobou horní komora ztotožní, pro její podání bude třeba souhlasu ústavní většiny nejméně 120 poslanců. S ohledem na současné složení dolní komory není příliš pravděpodobné, že by žaloba doputovala až k Ústavnímu soudu. Ve Sněmovně má na rozdíl od Senátu většinu vládní ANO a ČSSD s podporou KSČM.

Klíčové jsou hlasy Starostů a ODS

Ani v Senátu není jisté, že se pro žalobu najde potřebná většina. Občanští demokraté nevidí šanci na úspěch, podle místopředsedy horní komory Jiřího Oberfalzera (ODS) nemají Zemanovy činy podstatu narušení demokratického řádu v ČR. Senátoři z klubu Starostů, který je nejpočetnější frakcí v Senátu, chtějí nejprve znát stanovisko právníků a ústavních znalců, zda by žaloba byla opodstatněná. 

Senátoři připraví žalobu na prezidenta Zemana kvůli porušení Ústavy ČR

K přijetí návrhu žaloby na prezidenta je třeba souhlas třípětinové většiny senátorů přítomných na dané schůzi, což je 49 v případě účasti všech 81 členů horní komory. Kluby ODS a Starostů mají dohromady 37 členů, k přijetí návrhu žaloby by tak byly třeba hlasy alespoň části z nich.

Impulzem k vypracování žaloby byly zásahy prezidenta a zaměstnanců Hradu do justice. Kancléř Vratislav Mynář opakovaně kontaktoval soudce ve věcech, které se týkají Hradu a prezidenta. Uvedl, že na kontaktech nevidí nic špatného. Bývalý předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa uvedl, že mu Zeman doporučoval korigovat jednání správních soudců a naznačil jmenování do čela Ústavního soudu.

Žalobou pro hrubé porušení ústavy pohrozili senátoři Zemanovi už předloni, a to kvůli jeho váhání s odvoláním Andreje Babiše (ANO) z funkce ministra financí v souvislosti s kauzou Čapí hnízdo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video