Ministerstvo dopravy rozeslalo novinářům e-mail na podporu SPOZ.

Ministerstvo dopravy rozeslalo novinářům e-mail na podporu SPOZ. | foto: František Vlček, MAFRA

Volte Zemanovce, agituje e-mail odeslaný z ministerstva dopravy

  • 314
Do předvolební kampaně se zapojilo i ministerstvo dopravy. Vrchní ředitel kanceláře ministra Zbyněk Šolc na pokyn šéfa úřadu Zdeňka Žáka novinářům rozeslal prohlášení, ve kterém pět ministrů kandidujících za SPOZ propaguje svou stranu. Tento postup kritizoval i premiér Jiří Rusnok

Ministři Žák, František Lukl (místní rozvoj), Martin Pecina (vnitro), Miroslav Toman (zemědělství) a František Koníček (práce a sociální věci) si v e-mailu stěžují, že média nevěnují SPOZ dostatečnou pozornost.

"Vyslovujeme hluboké pobouření nad mírou manipulace voličů před předčasnými volbami. Ještě nikdy nebyly tak manipulativním způsobem zneužívány volební průzkumy (volební potenciál). Všechny relevantní průzkumy říkají, že Zemanovci se do Sněmovny dostanou (SANEP, Median)," píše se ve zprávě.

Zemanovci jsou podle ministrů garancí, že se "nevrátí staré pořádky, kdy byl stát rozkrádán a devastován a občané ochuzováni nesmyslnými kroky vlád, které zbytečně zadusily naši ekonomiku".

"Hrozí, že se staré pořádky (Miroslav Kalousek) vrátí. Bojujeme s mocnou hydrou, neustoupíme. Naší hlavní motivací pro kandidování ve volbách a vstup do parlamentu bylo ukázat lidem, ze poměry v naší zemi se dají změnit. Kdo nechce návrat starých pořádků, ať voli Zemanovce. Na ně je spoleh," stojí v e-mailu.

Šolc potvrdil iDNES.cz, že zprávu rozeslal ze svého pracovního e-mailu. Pochybení ve svém postupu nevidí. "Nebylo to stranické prohlášení, ale prohlášení pěti ministrů čili veřejných osob," uvedl s tím, že e-mail poslal na pokyn ministra.

Žák své počínání hájí. "Považuji to za naprosto korektní. Ministři vlády ČR se vyjádřili k aktuálnímu problému tohoto státu a v rámci mé pověstné absolutní informační otevřenosti vůči médiím jsem se z pozice ministra prostřednictvím svého úřadu o tuto informaci s médii podělil," řekl iDNES.cz ministr.

Premiér Jiří Rusnok ale odeslání zprávy z e-mailu úředníka ministerstva dopravy  po středečním jednání vlády kritizoval. "V pořádku to není, a pokud se to děje, je to pochybení nějakých jednotlivců a je třeba se tím zabývat," uvedl.

Vrchní ředitel byl asi přehnaně iniciativní, tvrdí Pecina

Pecina a Lukl podle ČTK po jednání vlády novinářům řekli, že o e-mailu nevěděli. Za obsahem vyjádření si ale stojí. "S obsahovou stránkou se ztotožňujeme, ale co se týká formy a způsobu odeslání, je to velmi nešťastné a to nemůžeme odsouhlasit, nemělo by být zneužíváno," uvedl Lukl.

"Vrchní ředitel byl asi přehnaně iniciativní, nikdo z nás mu takový pokyn nedal," řekl Pecina v rozporu s Šolcovým vyjádřením. Kandidátům SPOZ podle něj nedostávají dostatek prostoru.

"Sešli jsme se ve vládě proto, abychom s touto zemí něco udělali, a teď to vypadá, že se nám zase může stát, že se do Parlamentu díky této mediální manipulaci Zemanovci nedostanou," doplnil.

Stejný e-mail rozeslal novinářům i mluvčí a místopředseda SPOZ Vladimír Kruliš. Redakci iDNES.cz řekl, že neví o tom, že stejnou zprávu posílalo i ministerstvo dopravy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video