Zákonodárci zkusí žít z minimální mzdy

  • 30
Čtyři zákonodárci - tři poslanci a jeden senátor - si od 1. ledna zkusí, jaký je život o chlebu a vodě. Jinými slovy vyzkoušejí, co všechno si mohou dovolit lidé, kteří pobírají jen minimální mzdu. Tu kabinet od začátku roku zvýšil na 6 700 korun.

V lednu se pokusí okusit "skutečný" život senátor Zdeněk Bárta a poslanci Stanislav Křeček (ČSSD), Šojdrová (KDU-ČSL) a Bratský (ODS).

Základní plat poslance je 46 500 korun, tedy takřka trojnásobek průměrné mzdy. Další desetitisíce mají zákonodárci jako příplatky a náhrady.

Zákonodárci se přihlásili na listopadovou výzvu Rádia Impuls a MF DNES. - více zde

Poslanec Petr Bratský se neobává, že by zažil opravdový půst. Tvrdí, že lze bez problémů poměrně levně vařit chutná a zdravá jídla.

Považuje však experiment za velkou výzvu.

Rádio k výzvě inspiroval příklad slovenské poslankyně Anny Záborské, která se pokusila vyžít minimální mzdy v listopadu. Zvládla to jen tak tak. - více v rubrice Slovensko

"Je to výzva, ale myslím si, že za ty peníze žít lze," soudí Bratský. Věří také, že ho experiment obohatí. "Alespoň budu na vlastní kůži vědět, jaké mohou mít dopady zákony, které přijímáme."

HLASUJTE:
Vyžili byste z minimální mzdy?

K experimentu se přihlásila také poslankyně Michaela Šojdrová. "Osobně od toho moc nečekám," řekla.

Dodala, že je velký rozdíl mezi tím žít z minima pravidelně a zkusit si to jako poslanec na jeden měsíc. Například telefonování z mobilu bude stejně hradit i v lednu sněmovna, uvedla.

Neočekává proto, že by se za měsíc tohoto pokusu dobrala skutečně pravdivého obrazu toho, jak žije člověk odkázaný na životní minimum delší dobu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video