Zákonodárci omylem pomohli solárníkům (ilustrační snímek).

Zákonodárci omylem pomohli solárníkům (ilustrační snímek). | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Zákonodárci omylem pomohli solárníkům, teď chtějí situaci napravit

  • 154
Parlament přijal novelu zákona o odpadech omylem i se spornou úlevou pro provozovatele solárních elektráren. Poslanci sice pomoc pro solárníky zamítli, pozměňovací návrh se však do zákona přesto dostal a nevšimli si toho ani senátoři. Zákonodárci se ještě pokusí situaci napravit.

Do textu přijaté novely se v rozporu s vůlí poslanců dostala kritizovaná úprava poslance ODS Františka Sivery. Ta o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů.

"Ten návrh Poslanecká sněmovna nepřijala. Do Senátu ovšem chybou sněmovní legislativy odešlo znění, ve kterém bylo napsáno, že tento pozměňovací návrh byl přijat," uvedla v úterý předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová poslancům s tím, že si vyžádala expertní posudky, jak by se situace dala zachránit.

Novela o odpadech

Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.

Podle ní na tom svůj díl viny má ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. Němcová podotkla, že Senát pochybení neodhalil, novelu schválil beze změn a poslal k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi. O problému už informovala předsedu Senátu Milana Štěcha.

"Jsem hluboce přesvědčena o tom, že nemůže vstoupit v platnost zákon ve znění, které Sněmovna nepřijala, přestože byl následně projednán Senátem," uvedla šéfka dolní komory poté, co ministr financí Miroslav Kalousek požádal Sněmovnu o přijetí nějakého postupu.

Stanoviska ústavních expertů, jak dále postupovat, by měla být podle Němcové k dispozici ve středu. Sněmovní organizační výbor by pak měl určit další postup.

Solárníkům se snažil pomoci i poslanec Úlehla

Jinou úlevu pro solárníky se pokoušel do stejné novely prosadit Siverův spolustraník Tomáš Úlehla. Poslanec v rozporu s názorem svého poslaneckého klubu navrhoval, aby se majitelé fotovoltaiky nemuseli postarat o ekologickou likvidaci solárních panelů, které dosloužily. Jeho návrh ve Sněmovně nezískal téměř žádnou podporu (více čtěte zde).

Úlehla posléze přiznal, že mu materiál připravili provozovatelé solárních elektráren. Povinnost postarat se o panely by podle něj měli mít jejich výrobci (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video