Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stát by nás neměl trestat, říkají tlumočníci. Vadí jim podoba nového zákona

  11:23
Nová legislativa pro soudní tlumočníky a překladatele vyvolává u odborníků v oboru spíše negativní pocity. Podle tlumočníků jsou v něm vágní definice, které v praxi půjdou jen těžce realizovat. Novela má přinést i vysoké pokuty. Legislativa již prošla Sněmovnou, nyní leží v Senátu, který o ní bude hlasovat tento týden.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Veselý, MAFRA

Zákon o tlumočnících je starší než pražské jaro. Datuje se až do roku 1967 a odborníci po změně dlouho volali. Stávající návrh novely jim však například ukládá i půlmilionové pokuty, například za „nevykonávání překladatelské nebo tlumočnické činnosti s odbornou péčí”, což by se dalo laicky vyložit jako „nekvalitní překlad“. 

A podle tlumočnice Iny Maertens to není jediný problém, který s sebou novela přináší. „Nejde jen o likvidační pokuty, ale i další nároky, které jsou na nás kladené. Podle nového zákona musíme vyhotovit stejnopis, který budeme muset uchovat - nejčastěji u nás doma, protože většina z nás pracuje z domova. Což ve výsledku znamená, že různě po republice se budou po sklepích nebo půdách schovávat trestní spisy se znaleckými posudky, lékařskými zprávami a dalšími citlivými údaji,“ vyjmenovává soudní tlumočnice angličtiny a ruštiny. 

Překládané listiny mohou také obsahovat informace advokáta s klientem, na které se vztahuje advokátní tajemství. „Prostory našich domácností nedokážeme zabezpečit natolik, aby si pro ně nakonec někdo nepřišel. To je ze strany zákonodárců nedomyšlené a nese to s sebou obrovské riziko,“ dodala. 

Všichni budou vědět naše jména i adresu, upozorňují tlumočníci

Některé případy mají i 500 stránek. Ty musí tlumočníci tisknout na vlastní náklady. Kromě toho musí materiály odevzdávat i policii.

Tlumočníci se také obávají toho, že změny v budoucnu povedou k tomu, že si lidé budou vybírat práci překladatele, než soudního tlumočníka. Což zkomplikuje práci soudům, které budou případné tlumočníky potřebovat. 

Přitom v některých jazycích je překladatelů nedostatek už teď. Například pro lotyšštinu, jazyk Evropské unie, jsou v Česku pouze dva soudní tlumočníci. Do thajštiny dokonce jeden.

Ukládání spisů se zároveň pojí se skutečností, že podle nové legislativy budou muset tlumočníci povinně zveřejnit i svou adresu, na které působí. Většinou se tedy jedná o adresu bydliště. Seznam všech tlumočníků s adresami poté bude volně přístupný na stránkách ministerstva. 

„Už nyní jsme exponováni tím, že se naše identita ví. Naše práce je potřeba ve velmi vypjatých situacích jako jsou výslechy podezřelých nebo třeba rozvod. A my tam s těmi lidmi sedíme. Takhle se bude vědět, že i u mě doma leží krabice se záznamem rozvodu, která tam bude tři roky,“ řekla Kryścina Šyjanok, která soudně překládá z běloruštiny a ruštiny. 

Ministerstvo spravedlnosti přiznává, že by v tomto ohledu mohli v budoucnu přistoupit ke změně a uchovávat případné spisy v elektronické podobě. „Musela by být zajištěna autenticita dokumentu, tedy elektronické podpisy, elektronická časová razítka, že by bylo zajištěno jeho řádné uchování, kterým nebude uložení na USB disku. Při respektování těchto požadavků je tato změna představitelná,“ uvedla Andrea Šlechtová z tiskového oddělení.

Za další velký problém tlumočníci označují nemožnost odmítnout tlumočení z oboru, kterému nerozumí. Tlumočník, který se specializuje na finanční kriminalitu, musí například přeložit lékařské zprávy, když si ho soud vybere. 

„Ani v polštině nemám takovou slovní zásobu, nikdo nerozumí všemu. Přesto to nemůžu odmítnout. Ani se s někým radit, protože nás váže mlčenlivost,“ popisuje Hanna Marciniak, soudní tlumočnice polštiny. 

Jiný pohled v této věci zastává ministerstvo. „V případě, že by tlumočníci mohli odmítat tlumočení a překlady pro orgány veřejné moci z důvodu nedostatku odbornosti, obáváme se, že se z toho může stát rozšířený jev. Jedná se o subjektivní věc, kterou není možné ověřit a mohla by se z toho stát univerzální výmluva pro odmítání tlumočení pro orgány veřejné moci,“ uvedla Šlechtová. 

Zdůraznila, že v jistých situacích hraje velkou roli čas a rychlost, kdy je nutné tlumočníka opatřit v řádu hodin. Podle ní navíc tlumočníci mají možnost zapsat si svou specializaci v rámci svého jazyka. „V případě, že má tlumočník zapsaný jazyk obecný, bez omezení, předpokládá se, že znalost jazyka má,“ doplnila.

Vysoké pokuty, minimum příplatků

První připomínky k zákonu projednával Senát minulou středu. Ústavně právní výbor doporučil Senátu zákon jednoznačně zamítnout. Hlasování celé komory bude ve čtvrtek. 

Situaci se ještě snaží zachránit iniciativa Za lepší zákon o soudních tlumočnících a překladatelích, kdy podle Hanny Marciniak jednají o pozměňovacích návrzích s některými členy horní komory Parlamentu. Zpravodajec zákona Zdeněk Hraba je například proti vysokým pokutám.

„K zákonu mám několik připomínek, protože se týká i soudních znalců, ale nesouhlasím také s některými body, které zasáhnou tlumočníky. Půlmilionové pokuty jsou opravdu vysoké, takže je chci snížit na původní částku. Tedy třicet tisíc korun,“ uvedl senátor Zdeněk Hraba. 

Problém také je, že tlumočníci nemají oproti jiným justičním oborům svou vlastní stavovskou komoru danou zákonem. Členství by podle oslovených tlumočnic mělo být povinné. 

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...