Po přijetí zákona o státní službě klesla efektivita práce, ukázala analýza

  • 120
Když se přijímal zákon o státní službě, slibovali si od něho politici zejména zefektivnění fungování státní správy. Nyní se však ukazuje, že situace není až tak růžová. Státní správa stále neumí jednat rychle, neumí se rozhodovat pragmaticky, vybírat přijatelně drahá řešení s přijatelným efektem.

„Jako příklad lze uvést státní zakázku na dálniční známky. Je ukázkou toho, kdy stát sice formálně zvolil čisté právní řešení, ale zcela neefektivní, které by v soukromé sféře zcela jistě neprošlo,“ říká Michal Bláha, autor projektu Hlídač státu, který slouží coby veřejná kontrola státních a veřejných institucí.

Ministerstvo vnitra zveřejnilo na svých stránkách analýzu od společnosti KPMG, která ke konci roku 2018 mapovala dopady zákona o státní službě. Ten byl schválen 1. října 2014, plnou účinnost ale nabyl až 1. ledna následujícího roku.

K jakým závěrům analýza došla? Zákon nejvíce přispěl ke zvýšení transparentnosti a stability státní správy. Z hlediska profesionality státní správy je dopad zákona neutrální. Přes prokazatelné a významné zlepšení se zatím nedaří státní správu odpolitizovat.

Negativní dopad zákona se projevil do oblasti efektivity a výkonnosti státní správy. V této souvislosti se očekávalo, že efektivní správou služebních vztahů by současně mělo dojít i ke zlepšení v oblasti efektivity výkonu státní správy. To se ale nenaplnilo.

Stát ukončí všechny zakázky k dálničním známkám

Podle náměstka ministra vnitra pro státní službu Josefa Postráneckého ovlivnil výsledek fakt, že respondenti, kteří se rekrutovali hlavně z řad státních zaměstnanců, pozitivně hodnotili zejména věci spojené s benefity. 

„K efektivitě nejvíc přispívají placené studentské volno nebo slaďování služebního, osobního s rodinným živote,“ uvedl jako příklad Postránecký. Negativně naopak byly hodnoceny například sankční povinnosti, což je podle náměstka pro státní službu trochu paradox. Může jít totiž o nástroj, který má i své výhody a do budoucna státní službu ještě více zefektivní.

Lidé pracují více, hájí se úřady

Ani Šárka Homfray z Odborového svazu státních orgánů a organizací si nemyslí, že by úředníci po zavedení zákona o státní službě čím dál tím méně pracovali. „Naše poznatky naopak říkají, že úředníci pracují více i třeba na úkor neobsazených nebo zrušených míst,“ uvedla Homfray.

Podle autora projektu Hlídač státu Bláhy se ale čísla hodně shodují s tím, jaké mají lidé zkušenosti se státní správou. „Klesla její kvalita, klesla její práce, což všichni pocitově cítíme, ale teprve tady je to vidět,“ uvedl k tomu Bláha.

Pod státní službou nyní funguje zhruba 230 úřadů. Ne na všech je ale situace špatná. „Třeba doba při vyřizování důchodů patří k jedné z nejkratších v Evropě. Také inspekční regulační úřady jako veterinární správa nebo hygienická služba fungují také výborně,“ vyjmenoval náměstek pro státní službu Postránecký. Co naopak ještě nefunguje na sto procent, je naopak čerpání evropských fondů nebo digitalizace.. „I když nějaký posun i tady je,“ uzavřel Postránecký.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video