Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zákon ruší kličku, kterou se bezpečně kupovala kradená auta

  • 244
Ačkoli si řada lidí myslí, že jim nový občanský zákoník dovolí nechávat si kradené věci, pokud budou tvrdit, že je "nabyli v dobré víře" a nevěděli, že jsou kradené, vše je přesně naopak. Zákon totiž razantně chrání majitele, kterým někdo něco ukradl, a ruší proto praxi, kdy si lidé mohli "bezpečně" kupovat kradená auta.

Kradená auta jsou stále největším postrachem lidí, kteří si pro nákup vozu vybrali inzeráty nebo menší či větší autobazary. Podle zákona totiž mohou ještě tři roky po zaplacení a spokojeném užívání nového vozidla o auto přijít, pokud se o něj přihlásí původní majitel.

Řada lidí se tomuto nebezpečí vyhýbá tak, že se v kupní smlouvě neodkazuje na občanský, ale obchodní zákoník. Nový majitel tak sice například ztratí nárok na několikaletou garanci a záruku, ale stane se okamžitě majitelem vozu bez ohledu na to, zda bylo auto kradené, nebo ne. Pak už se o něj nemusí bát.

"Kupní smlouva uzavíraná podle obchodního zákoníku vás ochrání před případem, kdy by bylo auto kradené, jelikož podle této smlouvy lze nabýt vlastnické právo i od osoby, která není vlastníkem, pokud uzavíráte tento obchod v dobrém úmyslu (tedy nevíte, že je auto kradené)," tvrdí například web specializovaný na prodej aut.

Podle nového občanského zákoníku už ale tato možnost nebude existovat a původní majitel se tak bude moci ke svému autu dostat ve všech případech. "U aut koupených v autobazaru bude větší ochrana původních majitelů. Většina smluv se totiž nyní uzavírá podle obchodního zákoníku, což má za následek, že kupující nabude vlastnického práva i u kradeného vozidla," řekl náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. Nový zákon ale podobu všech smluv sjednotí.

Mobil ze zastavárny možná budete muset vrátit

Nový zákon také speciálním paragrafem pamatuje na bazary a zastavárny, kde končí tisíce ukradených mobilů nebo autorádií. Původní majitel bude mít totiž na svou věc nárok i tři roky po jejím ukradení. A nebude záležet ani na její ceně, ani na tom, zda byl nový majitel přesvědčen, že není kradená. 

"Nový zákon v principu říká, že kupující musí být chráněn ve své dobré víře při nákupu, ale ve vztahu ke kradeným věcem je více chráněn okradený," vysvětlil Melzer.

Pravidlo dobré víry tak bude platit v jiných případech. Například u veřejných dražeb, kdy její účastníci musí mít jistotu, že se opravdu stanou majiteli toho, co kupují. Stejně tak o věc nepřijdete, když ji koupíte od někoho, kdo porušil takzvanou výhradu vlastnického práva. To znamená, že on sám věc kupoval, ale vlastníkem podle zákona se měl stát až po zaplacení dohodnuté ceny. Vám ji ale prodal ještě předtím.

Dalším případem bude koupě od "nájemce", tedy osoby, které věc majitel jen svěřil. "Zde je argument pro ochranu nabytí v dobré víře jasný. Nájemce si vybral sám majitel, a proto také musí nést důsledky," vysvětlil Melzer.

Zákoník, který by měl začít platit od roku 2013, klade větší důraz na osobnostní práva před majetkovými vztahy. Právnický "kolos" obsahující přes tři tisíce paragrafů ale mění prakticky všechno: smluvní vztahy, způsoby dědění, vztahy mezi nájemníky a nájemci, odškodnění nebo pohled na zvířata. Nový občanský zákoník nahradí normu z roku 1964, která byla od pádu komunismu více než čtyřicetkrát novelizována.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video