ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Zbrojní průkaz zřejmě zůstane na deset let, po pěti letech má být přezkum

  • 38
Lidem, kteří mají zbrojní průkaz, zůstane zřejmě na deset let a jeho platnost se jim nezkrátí na polovinu. Po pěti letech by ale měl následovat zdravotní přezkum. Poslanci výboru pro bezpečnost podpořili novelu zákona o střelných zbraních a novelu zákona o nakládání se zbraněmi. Sněmovna jako celek by ji měla projednávat příští týden ve středu.

Poslanci se zabývali dvěma návrhy, které se týkají držení zbraní, poslaneckým a vládním, který reaguje na nutnost začlenit do českého práva směrnici Evropské unie. Bez jejího začlenění do českého práva by Česku hrozily sankce.

Zbrojní průkaz u nás získáte snadněji než řidičák, kritizuje situaci Stehlíková

„Ministerstvo vnitra nad rámec té směrnice navrhovalo zkrátit lhůtu na zbrojní průkaz. My jsme navrhli udržet tu lhůtu, ale dát po pěti letech zdravotní přezkum,“ řekla iDNES.cz členka výboru pro bezpečnost, poslankyně ODS Jana Černochová. Ministr vnitra Jan Hamáček už dříve deklaroval, že s touto úpravou nemá problém.

Výbor podpořil i možnost používat tlumiče hluku výstřelu a zaměřovače pro noční vidění, které nyní patří mezi zakázané doplňky zbraní, takzvané noktovizory.

Bude moci rodič učit střílet dítě, jemuž není 10 let?

Členové výboru podpořili pozměňovací návrh poslance za ANO Pavla Růžičky, aby úřady, do nichž je vstup se zbraní zakázán, musely mít trezory pro jejich uložení.

Nepodpořili návrh, podle kterého by se i veřejně na střelnici mohly učit zacházet se zbraní děti mladší deseti let, a to kdybu výuku prováděl rodič.

Podporu nezískal návrh poslance za ANO Jiřího Maška na „permanentní amnestii“.  Jde o to, že ten, kdo by tvrdil, že našel neregistrovanou zbraň třeba někde na půdě, nebo v parku, si ji mohl, když je držitelem zbrojního průkazu, registrovat a tím ji legalizovat. To nepodpořil ani výbor, ale ani přítomní zástupci ministerstva vnitra.

„Nemám pocit, že by to ohrozilo přijetí zákonu jako celku,“  hájil svůj návrh před poslanci Mašek. „Neměli bychom jít cestou takového rozvolňování, aby každý, koho chytne policejní orgán s nelegálně drženou zbraní u sebe, mohl říci já jsem právě šel na policejní orgán ji odevzdat a nahlásit,“ oponovala mu Černochová. Stačí podle ní, když „amnestie“ pro odevzdání nelegálně držené zbraně bude jen dvakrát do roka.

Držitelé zbrojních průkazů se budou moci také dobrovolně přihlásit k tomu, aby tvořili zálohu pro případnou potřebu, která bude ze strany státu. 

3. března 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video