Samotné prostitutky z návrhu na legalizaci prostituce příliš nadšené nejsou.

Samotné prostitutky z návrhu na legalizaci prostituce příliš nadšené nejsou. | foto: Martin Adamec, MAFRA

Politici váhají s legalizací prostituce. Chtějí daně, ne roli pasáka

  • 205
Plány udělat z prostituce legální živnost se prozatím odkládají. Sněmovna totiž pražskému magistrátu vrátila zpátky návrh zákona o regulaci prostituce. Záměr zastupitelů hlavního města schvalují především poslanci Věcí veřejných. Ostatní strany mají k legalizaci sexuálních služeb spíše výhrady.

"Ze Sněmovny jsme dostali dopis, že bývalý primátor Pavel Bém předložil návrh v době, kdy se čekalo na nové zastupitelstvo a že už k tomu neměl mandát," říká mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Návrh zákona bude proto v září znovu projednávat magistrátní výbor pro legislativu a bezpečnost. Zastupitelům pak doporučí, zda zákon do Sněmovny opět předložit, nebo ne.

Návrh zákona zastupitelé Prahy schválili a předložili Sněmovně loni na podzim. Nelíbí se jim, že prostituce, kterou si v Česku vydělává přes 10 tisíc lidí, právně neexistuje. Proto chtějí z prodeje vlastního těla učinit legální podnikání. Z prostitutek by se staly živnostnice a musely by platit daně.

Co zákon navrhuje

Provozovat prostituci by mohly osoby starší 18 let, které by prošly zdravotní prohlídkou. K výkonu živnosti by musely mít povolení od obecního úřadu. Průkaz se jménem a fotografií by platil pouze na území dotyčné obce po dobu jednoho roku. Na veřejných prostranství by byla prostituce zakázaná, obce by ale mohly stanovovat výjimky. Obce by povolovaly i provozování veřejných domů. Pokud by prostitutky chtěly pracovat i jinde, nechaly by si v daném místě vystavit další průkaz.

Celou novelu čtěte zde.

Nejvstřícněji se k návrhu staví Věci veřejné, které měly zdanění prostituce v předvolebním programu. "Jsme připraveni o návrhu Prahy debatovat a případně jej podpořit. Nechceme vytvářet něco, co už je vymyšlené," uvádí poslanec VV Jiří Rusnok. Nejmenší vládní strana prý chce k tématu iniciovat diskusi mezi politiky, sexuology či neziskovými organizacemi.

Legalizace by byla podle Rusnoka přínosem pro státní pokladnu i samotné prostitutky. "Nám nejde pouze o peníze, ale také pravidelné lékařské prohlídky a chceme omezit kriminalitu, která s tímto odvětvím souvisí," tvrdí.

Poslanci ODS Jiří Šulc a Zdeněk Boháč zjišťují, jak prostituci řeší jiné evropské státy a jak by jejich postupy byly slučitelné s českou legislativou. "Není možné před prostitucí, která tady byla před tisíci lety, je a bude, zavírat oči. Je potřeba tomu dát řád a pravidla," říká Šulc. Podle bývalého hejtmana Ústeckého kraje je však předčasné říkat, zda by zvedl ruku pro zákon od magistrátu, nebo by raději vytvořil návrh vlastní. 

Mezi občanskými demokraty navíc na legalizaci nepanuje jednotný názor. Například předseda strany a premiér Petr Nečas povolení prostituce dlouhodobě odmítá, protože nechce, aby byl stát pasákem. Rezervovaně se k podobným návrhům staví i místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek.

Tejc upozorňuje na rozpor s mezinárodními úmluvami

Podle stínového ministra vnitra za ČSSD Jeronýma Tejce ale jiný než vládní návrh zákona nemá šanci na úspěch. "Ale ve chvíli, kdy se ani vládní strany na tom nejsou schopné shodnout, tak uvažovat o nějaké zásadní změně není reálné," říká poslanec. Spíše než vznik jednoho zákona by dal přednost úpravám trestního či přestupkového zákona.

Naposledy to přitom byla vláda sociálního demokrata Vladimíra Špidly, kdo se o legalizaci prostituce pokoušel. "I proto, že v minulosti snahy narážely na tolik komplikací a nebyly úspěšné, tak jim dávám poměrně malou šanci i nyní," podotýká Tejc. Zmiňuje například rozpor s mezinárodními úmluvami. Pražský magistrát ale poslancům navrhuje, aby vypověděli úmluvu o obchodu s lidmi z roku 1950. Jejím přijetím se totiž Česko zavázalo, že prostitucí vymýtí.

Neurčitě se zatím k tématu staví komunisté. "Je to věc diskuse. S některými věcmi lze souhlasit, s některými ne. Určitě by se například mělo debatovat o lékařských prohlídkách. Pokud by to ale bylo uznané jako živnost, tak by zdaněná být měla," uvádí stínový ministr za KSČM Zdeněk Maršíček, podle kterého by bylo potřeba problematiku prostituce řešit zákonem.

Prostitutky o povolení příliš nestojí, ukázal průzkum

Legalizaci spíše podporují politici, kteří působí či působili v regionech, a mají tak s neblahými dopady prostituce více zkušeností. "Když jsem byl starostou v Mostě, vznikla k této věci iniciativa a od poslanců a senátorů byl cítit velmi konzervativní přístup. Věřím ale, že v současnosti je ve Sněmovně i v Senátu tolik bývalých komunálních politiků, kteří se to budou snažit řešit," přeje si Šulc. 

Samotné prostitutky z návrhu příliš nadšené nejsou. V loňském výzkumu sdružení Rozkoš bez rizika odmítly povinnost mít oprávnění k provozování prostituce dvě třetiny z 162 dotázaných sexuálních pracovnic.

Novela zákona vznikla na magistrátu už v roce 2008, poslanci o ní ale ani nezačali jednat. Současný návrh byl upravený podle připomínek obcí, krajů, právníků a neziskových organizací. Praha také připravila návrh zákona, kterým se mění řada jiných zákonů. Bez jejich úpravy by totiž zákon o regulaci prostituce nemohl platit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue