Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Za urážku úředníka bude hrozit pokuta až deset tisíc, schválili poslanci

  • 631
Poslanci schválili vládní návrh zákona o odpovědnosti za přestupky. Pokuty za některé z nich se zvýší až desetinásobně. Urážka policisty nebo úředníka má být nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit pokuta až deset tisíc korun. Změny mají platit od července příštího roku. Norma nyní putuje ke schválení do Senátu.

Pro návrh zákona se při pátečním hlasování vyslovilo 121 ze 157 přítomných poslanců. Proti jich bylo pouze patnáct.

Desetinásobně na sto tisíc korun se má zvýšit maximální sankce za zmaření, ztížení nebo ohrožení poskytnutí zdravotní služby. Stejně tak se má zvýšit pokuta za provozování obchodní, výrobní či jiné výdělečné činnosti bez příslušného oprávnění.

Místo deseti tisíc až padesát tisíc korun by měl nově zaplatit občan, pokud by úřadu sdělil nesprávný nebo neúplný údaj, případně mu požadovaný údaj zatajil kvůli získání neoprávněné výhody. Stejná sankce má nově hrozit za způsobení škody na cizím majetku, neoprávněné užívání cizí věci nebo přisvojení si věci nálezem.

Maximální pokuta ve zkráceném přestupkovém řízení se má zvýšit na deset tisíc korun. Promlčecí doba u přestupků má být nově podle jejich závažnosti až tříletá. V příkazním řízení se přestupky projednávají v případě, pokud je nebylo možné vyřešit ve zkráceném blokovém řízení.

Místo správního deliktu nově přestupek

Zákon o odpovědnosti za přestupky má mimo jiné stanovit způsob jejich projednávání. Zavádí například jednotný pojem přestupek, který nahradí dosavadní právní pojem správní delikt. Má také zavést obecnou úpravu podmínek odpovědnosti právnických a podnikajících fyzických osob za přestupek. Tyto podmínky jsou nyní popsány asi ve dvou stovkách různých zákonů, které jsou řešeny nedostatečně, uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.

Norma kvůli tomu spolu se zákonem o přestupcích, který poslanci také schválili, a zákonem o udělování amnestie ve věcech přestupků ruší úpravy řešení přestupků v osmi desítkách dalších norem. Ruší i dvě vyhlášky o nákladech na přestupkové řízení.

Norma podle Chovance také upravuje například narovnání mezi obviněným a poškozeným nebo správní trest zveřejněním rozhodnutí o přestupku. Jedním z účelů této sankce je informovat veřejnost o nekalých obchodních praktikách firem nebo živnostníků. Zákon zachovává právo prezidenta přestupky amnestovat.

Poslanci v zákoně umožnili nově uložit domácím násilníkům povinnost podrobit se vhodnému programu pro zvládání agrese nebo násilnému chování.

Zakrývání obličejů na demonstracích poslanci zamítli

Sněmovna na pátečním jednání schválila rovněž vládní novelu zákona o střelných zbraních. Prošly i sporné paragrafy umožnující policii vniknout v případě podezření do obydlí legálních držitelů zbraní (více čtěte zde).

Poslanci také vypustili z novely shromažďovacího zákona možnost účastníků veřejných shromáždění zakrývat si za určitých podmínek obličej, jak navrhovala vláda. Předloha, kterou nyní dostanou k posouzení senátoři, upraví zejména povinnosti svolavatelů akcí a postupy obecních úřadu, které ohlášení přijímají (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video