Diskuze

Nový zákon zmírní exekuce, dlužníci zaplatí méně na nákladech

Poslanci ve středu schválili dva zákony, které mohou ukončit éru velkých nelítostných exekutorských úřadů. Nově by měl každý exekutorský úřad „revír“ omezený jen na jeden ze čtrnácti krajů. Říká se tomu „teritorialita“. Dlužník by měl přiděleného jednoho exekutora ze svého kraje. Když bude mít jen jednoho, zaplatí méně na nákladech.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PP

P80o50r33š 16P23e37t47r

10. 11. 2019 16:53

Jsem rovněž v exekuci vinou advokáta, který napsal špatně smlouvu, sod trval víc jak 5 let, bylo mi tehdy sděleno Adv.komorou, že advokát ručí za smlouvu 3 roky, takže "vesele" platím v exekuci 5,5 mil. Platím již 8 let a do konce života nesplatím, snad v "příštím, exekuci budu splácet dál. Pokud vím na Slovensku byl snad přijat zákon, že exekuce, které se splácí víc jak 5 let, budou od ledna zastaveny. U nás je v zákonech pěkný bordel. Naši píni poslanci by měli přijímat zákony ověřené v civilïzovaných státech a už tady mohli být lepší zákony a exekutoři by neměli takový boom. Teď chtějí odpustit exekuce starší 3 let, které se nesplácí, to znamená, že kdo nesplácel, dělal načerno, tak mu bude odpuštěno a ti co poctivě splácejí i déle než 5 let, bude platit dál.

0 0
možnosti
MB

Německo je civilizovaná země a tam také trvá exekuce dokud není splacena nebo neproběhne oddlužení dle insolvenčního zákona.

Na Slovensku je 5 let ale jen pokud během pěti let na exekuci není nic vymoženo tak se zastaví (ale věřitel ji za poplatek může zahájit znovu). Pokud v exekuci dochází třeba např. ke srážkám tak se nezastavuje ani po pěti letech.

0 0
možnosti
IJ

I98v88a60n 17J32i90r67e58š

10. 11. 2019 13:03

Nemám iluze o těch různých poskytovatelých půjček, ale jestli se už dlužníkům neustupuje moc. Každý by měl nést odpovědnost za svá rozhodnutí a vědět co kde podepisuje. U dlužníků se setkávám i s výsměchem věřitelům, vědomím nepostižitelnosti a pocitem křivdy a nespravedlnosti, že musí vrátit peníze, které si půjčili na nákupy pro život ne nezbytných věcí.

0 0
možnosti
MG

M83i60r88e50k 52G48a61j12e70r

10. 11. 2019 14:42

V čem konkrétně vidíte to ustupovani? Dlužník by měl vracet dluh a ne živit několik exekutorů.

1 0
možnosti
MK

Tak to je výborné. Věřitel se má rozhodnout zda proti dlužníkovi uplatní své zákonné právo a to pod pokutou 3 tisíce korun. Tyto peníze zaplatí ne tomu u koho si vymáhání práva objednal ale tomu koho mu určí stát. A pokud bude dlužník bydlet v jiném kraji než má trvalé bydliště, tak na něj žádný exekutor nebude moct a po třech letech bude exekuce zastavena. Stát dělá všechno pro to jak věřitele okrást a potrestat ještě víc než je to dnes.

1 0
možnosti
VB

Záchrana českých bank na přelomu milénia stála 300 miliard korun. Očištění běžných lidí od dluhů by přišlo určitě daleko levněji. Stát by měl nabídnout výkup pohledávek pod nominální cenou, s úhradou pomocí dluhopisů. Náklady na tuto operaci považujme za daň z blbosti, oběť demokracii a svobodě, jinak nás dluhová krize zničí. Sociální smír nemůže zachraňovat pouze vyvlastňování věřitelů, kterým po 5 letech a vyplacení 30-40 procent dluhu soudy „ruší“ pohledávky. Kromě toho, dlužníci se do insolvenčního martýria nehrnou, to spíše ve volbách „zakroutí krkem“ domnělým viníkům svých problémů.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=691645

0 0
možnosti
VB

Zaujal mě názor Radka Hábla, koordinátora projektu Mapaexekucí, který v Hospodářských novinách 5. dubna 2017: „Jsou to obecné mýty, že dlužník je marnotratník, který si za všechno může sám. Příčin toho, co vede do dluhové pasti, je víc. Lidem zemře partner, rozvedou se, přijdou o práci, mají pracovní úraz a jejich příjem najednou spadne.“ Na to namítám: dlužník snad neví, že lidé jsou smrtelní, že se mohou rozvést, onemocnět, přijít o práci, mít úraz? Nesouhlasím, zadlužení svědčí o fatálním podcenění základních životních rizik.

Zdroj: https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=604465

1 0
možnosti
VB

Chronické zadlužování nevyřeší změkčování podmínek exekucí a rušení stále větší části pohledávek, ale bránění vzniku dluhům, hledání způsobů, jak odradit lidi od uskutečňování jejich snů za cizí peníze.

https://vilembarak.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=663854

0 0
možnosti
MW

Základní pravidlo u všech pohledávek by mělo být. Že dlužník musí o dluhu prokazatelně vědět než na něm bude účtován poplatek nebo předáno exekutorovi. Výjimka jen v případě, že se ten člověk prokazatelně snaží této informaci vyhnout. A pak se můžeme dál bavit.

2 0
možnosti
MB

Vždyť soudy jim posílají rozsudky a rozhodnutí navíc dle novely před podáním žaloby se musí zaslat předžalobní výzva

3 0
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 0
možnosti
VK

V80í55t 70K95o67u12b69a

9. 11. 2019 13:41

Absolutní konec právního státu. Ano, pár lidí si naběhlo na vidle a půjčili si od darebáků, ale valná většina dlužníků má dluhy z neplacených nájmů, pokut, daní. Jako pronajímateli mi nezbude než vyžadovat vysoké kauce a platby nájmů předem, takže to odskáčou hlavně ti slabší. Stát má dát jasně najevo, že dluhy se mají platit, takto řekl, neplaťte účty a když budete dost šikovní, tak se to vše promlčí. Je mi z toho zle.

2 3
možnosti
LK

Nikdo neříká, že se dluhy platit nemají, jen si jako majitel (věřitel) nebudete vybírat svého exekutora sám, ale vybere jej počítač ....... na tom nič špatného nevidím, když někoho budu chtít žalovat, tak si taky nemohu vybrat soudce, který to bude soudit.

3 0
možnosti
JB

J74a27n 98B74l83a29n34a

9. 11. 2019 13:05

Tím, že je 851 000 lidí v exekuci, přichází stát (a tedy všichni) o cca 100 000 000 000 Kč ročně, a to díky tomu, že se tahle masa lidí pohybuje v šedé ekonomice a neodvádí se ani sociální ani zdravotní pojištění a nakonec ještě budou dostávat sociální dávky na vše možné. Ale exekuční mafie to má zřejmě dobře "ošetřené", aby k radikální změně nedošlo , tak jak v Německu či Rakousku.

3 0
možnosti