Antabus je lék pro dospělé, který pomáhá při odvykací léčbě alkoholismu. Ilustrační foto.

Antabus je lék pro dospělé, který pomáhá při odvykací léčbě alkoholismu. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Z Česka nesmí lék Antabus, rozhodlo ministerstvo. Hrozí jeho nedostatek

  • 31
Ministerstvo zdravotnictví zakázalo vývoz známého léku pro alkoholiky. Antabus z Česka nesmí, protože výrobce nestíhá pokrýt navýšení poptávky. Loni stoupla jeho spotřeba čtyřnásobně. Podle výrobce mizí lék v zahraničí.

„Zakazuje se užít k další distribuci či vývozu mimo území České republiky léčivý přípravek Antabus 50x400 mg,“ stojí v rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví. Dokument ve středu na svém webu zveřejnil Státní ústav pro kontrolu léčiv (rozhodnutí najdete zde).

Opatření je platné do konce letošního srpna.

Antabus je přípravek, který užívají alkoholici při odvykací léčbě. Jeho užívání kombinují s péčí psychiatrů. Podle lékového ústavu jde o nenahraditelný medikament, protože jako jediný dodávaný do Česka obsahuje léčivou látku zvanou disulfiram.

Ministerstvo v dokumentu píše, že o zákaz požádal výrobce Antabusu, firma Actavis s tím, že není schopna reagovat na výkyvy spotřeby tohoto léku. Českým pacientům proto hrozilo, že nebude k mání.

Antabus výrobce na český trh dodává od roku 1976. „Společnost uvedla, že od této doby byla jeho spotřeba konstantní a předvídatelná, což umožnilo plynulé zásobování. Od dubna 2013 však došlo k nárůstu prodejů až na čtyřnásobek spotřeby, což způsobilo výpadek,“ uvádí ministerstvo. V září 2013 byla spotřeba v Česku dvojnásobná, než bylo běžné.

Podle úřadu to ale není tím, že by u nás rapidně přibylo léčených alkoholiků. „Podle informací, které má společnosti Actavis CZ k dispozici, je přípravek z ČR distribuován kvůli nízké ceně zejména do Dánska a pravděpodobně i do jiných zemí,“ tvrdí ministerstvo.

To už v minulosti zakázalo vývoz například per předplněných inzulínem nebo léku na mozkové příhody. Jenže se ukázalo, že zákazy nejsou zcela účinné a překupníci je obcházejí (více čtěte zde). Poslanec Jiří Štětina proto chce změnit zákon, aby porušení zákazu mohy úřady lépe trestat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video