Řecký státní zaměstnanec kouří jednu z posledních cigaret ve své kanceláři. Od 1. září je kouření zakázané na všech veřejných místech v Řecku

Řecký státní zaměstnanec kouří jednu z posledních cigaret ve své kanceláři. Od 1. září je kouření zakázané na všech veřejných místech v Řecku | foto: AP

Kuřárny v restauracích výbor nepodpořil, na zahrádkách by se kouřit mohlo

  • 172
Zdravotní výbor poslanecké sněmovny vydal stanovisko ke 209 pozměňovacím návrhům takzvaného protikuřáckého zákona. Sněmovna by například měla umožnit, aby si kuřáci mohli zapálit v otevřených stanech, které se využívají při koncertech pod širým nebem. Výbor naopak nepodpořil zřizování kuřáren v restauracích.

Sněmovna by podle doporučení zdravotního výboru také neměla dát obcím pravomoc zakázat kouření na venkovních akcích přístupných dětem. V čajovnách by zákazníci mohli v oddělených prostorách kouřit vodní dýmku.

Zákon i s vyjádřením garančního zdravotnického výboru je tak připraven ke třetímu závěrečnému čtení v Poslanecké sněmovně. Výbor ve středu souhlasil s tím, aby nabyl účinnosti od ledna 2017.

Zdravotnický výbor ve středu nepodpořil návrhy, podle nichž by restauratéři mohli zřizovat ve svých podnicích kuřárny. Souhlasil s možností povolit kouření v restauračních zahrádkách. Nesouhlasil, aby elektronické cigarety bylo možné užívat v restauracích, divadlech, kinech či sportovních halách. Odmítl i návrh, aby se kouřit nesmělo jen tam, kde se podává teplé jídlo. Výbor se shodl i na tom, že by mělo být zakázáno kouření v automobilu, v němž cestují děti. Odmítli návrh na zrušení zákazu kouření v okolí škol.

Výbor souhlasil se zrušením odpovědnosti hostinských za to, že v jejich zařízeních nepijí alkohol děti, nebo se tam zdržují v podnapilém stavu.

Při sportovních akcích by prodavači mohli nabízet výčepní piva do 4,3 stupně alkoholu. Alkohol by se směl podávat v zájezdových autobusech nebo při tzv. nostalgických a propagačních jízdách. Lihoviny by prodejci mohli nabízet na ochutnávce lihovin, výročním, tradičním a farmářském trhu, na veřejně přístupné slavnosti a na tradiční kulturní nebo taneční akci.

Sněmovna by podle vyjádření výboru neměla schválit návrh, podle kterého by obec mohla zakázat existenci zdravotnických zařízení pro substituční léčbu drogově závislých v okruhu do jednoho kilometru od škol. Pedagogové by neměli dostat možnost testovat žáky na drogy bez souhlasu rodičů.

V Česku kouří 30 procent dospělých. Alespoň jednou týdně si zapálí 28 procent patnáctiletých dívek a 22 procent stejně starých chlapců. Až polovina dětí dýchá doma tabákový kouř. Ministerstvo zdravotnictví podle náměstkyně Lenky Tesky Arnoštové chce ochránit před zplodinami kouření obyvatelstvo a zaměstnance, ochranu cílí také na děti.

Česko jako jediná z 28 členských zemí EU má pouze dobrovolnou regulaci kouření, majitelé restaurací se mohou sami rozhodnout, teoreticky by tak všechny restaurace mohly být kuřácké. Ministerstvo zdravotnictví navrhuje v restauracích úplný zákaz kouření.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video