Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Přibývá pokut za kouření na zastávkách. Nejpřísněji trestají v Brně

  • 418
Češi si zvykli, že nesmějí kouřit v hospodě. Jenže zřejmě opomněli další novinku v protikuřáckém zákoně – zákaz kouření v okolí zastávek. Městští strážníci to však mají na paměti a drtivá většina pokut za nedovolené kouření padla za cigarety na stanicích hromadné dopravy.

„Kouření na zastávkách si strážníci všimnou hned na rozdíl od kouření v hospodě,“ přichází s celkem jednoduchým vysvětlením mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

Takzvaný protikuřácký zákon platí dnes přesně rok a předevčírem shodou okolností přežil pokus poslance Marka Bendy o výrazné zmírnění.

Asi nejpřísněji trestají porušení protikuřáckého zákona v Brně, kde strážníci za první rok chytili 678 lidí a udělili pokuty za 253 tisíc korun. Kouření u zastávky tak jednotlivce průměrně stálo necelé čtyři stovky.

Kouření se do restaurací po roce zákazu nevrátí, rozhodli poslanci

„Nesmí se kouřit pět metrů za cedulí s názvem zastávky a třicet metrů před ní. Zákaz se vztahuje na celý tramvajový ostrůvek. Lidé to nevěděli a v první fázi jsme je spíš upozorňovali,“ vysvětluje Jakub Ghanem z brněnské městské policie.

V Olomouci sice načapali 169 kuřáků a pokutu dostalo jen 74 z nich (ostatní byli napomenuti), ale zakázané kouření je tam „dražší“ než v Brně. Průměrná sankce totiž vychází na osm stovek. „Pokuty se pohybují reálně od dvou stovek do dvou tisíců,“ doplnil Čunderle.

Na opačném konci statistik je klidné město Opava. Za celý rok tam padlo na pokutách za protikuřácký zákon dohromady jen 2 300 korun. „Podobné přestupky se u nás téměř nevyskytují,“ uvedl včera šéf strážníků Peter Horváth.

Cigareta drahá jako karton

Ze statistik také vyplývá, že porušení protikuřáckého zákona průměrně stojí pětistovku a s největší pravděpodobností pokutu dostanete na autobusové či tramvajové zastávce.

Tedy v případě, jste-li kuřák „nezkušený“ a k tomu opilý. Ostřílení kuřáci totiž podle praxe policistů z terénu potahovali z cigarety pár metrů od zastávky už před platností protikuřáckého zákona, a pokuty z nástupišť se jich tak většinou netýkají.

Výše sankce se napříč republikou od uvedeného průměru liší, hodně totiž záleží na tom, v jakém kraji a městě si zrovna zapálíte.

Zatímco ve středočeském Kolíně zaplatí kuřák pokutu asi od jedné stovky do dvou, v Olomouci může jedna zakázaná cigareta vyjít rovnou jako celý karton – skoro na 850 korun. V Praze je průměrná pokuta 270 korun. Vyplývá to ze statistik městských policií, které má MF DNES k dispozici.

Zřejmě nejvíc pokut rozdali strážníci v Praze, a to přes 3 700, skoro dva tisíce dalších prohřešků vyřešili domluvou. „Nejvíce se porušování protikuřáckého zákona týkalo míst, kde je zákaz kouření, celkem 5 775 přestupků,“ upřesňuje mluvčí pražských městských policistů Irena Seifertová.

Pokuty pro opilce

Sedm tisíc korun – tedy zřejmě nejvyšší pokutu – v souvislosti s protikuřáckým zákonem uložili v Hradci Králové. A netýkala se cigaret, nýbrž pití alkoholu na zakázaném prostranství.

Protikuřácký zákon totiž vyjmenovává i místa, kde lidé nesmějí konzumovat alkohol či jiné omamné látky, tedy třeba v dopravních prostředcích, na vlakových nádražích či před školou.

Podobně dopadl i opilý cizinec v únoru v Plzni. „Vyrazil dveře autobusového nádraží, usadil se na lavičce a usnul. Na majetku škoda nevznikla,“ říká mluvčí plzeňských městských strážníků Jana Pužmanová. Dostal pokutu tři tisíce.

Sankcím se nevyhnuli ani hospodští. Kontrolovali je krajští hygienici zčásti ve spolupráci s policií v rámci akce s výmluvným názvem HAD: hazard – alkohol – děti.

Průměrně rozdávali pokutu 2 500 korun. Třeba v Plzeňském kraji, kde se hygienici mimo jiné setkávají i nadále se soukromými kluby, což kontroly komplikuje. „Typickým příkladem, jak obcházet zákon, je členství provozovatelů stravovacích služeb ve spolku Libertas Smoke’n’Taste Club, údajný spolek právníků, kteří vymýšlejí řešení pro ty, kteří chtějí v provozovně zachovat možnost kouření,“ říká Jana Hejdová z odboru Hygieny výživy Plzeňského kraje.

Asi nejvyšší sankce padla v Olomouci – provozovna musela za dva prohřešky zaplatit patnáct tisíc korun, přísní jsou i na Zlínsku. Dva podniky tam dostaly pokutu po osmi tisících.

Hostinští nedostávají pokutu jen za neukázněné kouřící hosty, ale často také za chybějící cedulku s nápisem „kouření zakázáno“ nebo za prodej alkoholu a tabákových výrobků mladistvým.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video