Rakev s Karlem Gottem vyprovodily ze svatého Víta rodina, potlesk a zvon

  8:00aktualizováno  12:48
Stovky hostů z řad umělců, sportovců, politiků a blízkých se rozloučily se zesnulým Karlem Gottem na zádušní mši v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Přišla i vdova a čtyři zpěvákovy dcery. S dojemným proslovem vystoupila Jiřina Bohdalová. Mši sloužil arcibiskup Dominik Duka.

Zádušní mši zahájil kardinál Dominik Duka. Poděkoval bohu za dar Gottova života. Úryvek z evangelia přečetla zpěvačka Eva Pilarová. Z první řady jim naslouchali vdova Ivana, Gottovy dcery Charlotte Ella, Nelly Sofie, Dominika a Lucie, prezident Miloš Zeman a premiéři Andrej Babiš a slovenský Peter Pellegrini.

Loučení s Karlem Gottem

Rakev zdobila kytice bílých růží, v blízkosti byla umístěna velká černobílá zpěvákova fotografie. Poblíž byla také státní vlajka, která tak symbolizovala, že pohřeb Gotta se odehrával se státními poctami. 

„Laureát nesčetných hudebních cen Karel Gott byl povolán,“ uvedl Duka. „Měl dar krásného hlasu, umění interpretace a úsměv, kterými naplňoval radostí miliony posluchačů doma i v cizině. Ještě léta budou lidé naslouchat jeho písním.“ Dodal, že zpěvák pomáhal lidem a uznával hodnoty, které činí lidský život krásný a bohatý.

„S pokorou, úctou a trémou stojím na tomto magickém místě, abych se s Karlem Gottem rozloučila,“ zahájila svůj proslov Gottova dlouholetá přítelkyně Jiřina Bohdalová. „Netroufám si odhadnout počet truchlících, ale vím, že k nim taky patřím. Tento přetěžký úkol mi přidělil sám Karel. Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já,“ dodala Bohdalová. „Loučení s Karlem je těžké, velmi těžké. Vede přes potoky slz,“ pokračovala.

„Karel by mi neodpustil, kdybych svou řeč alespoň maličko neodlehčila. Tak tedy Karle, počítej tam se mnou a drž mi místo. Mám pro tebe jeden opravdu báječný židovský fór. Budiž ti země lehká, miluji tě a nejsem v tom sama. Tvoje Bohdalka,“ zakončila dojatá herečka.

Promluvil i děkan lanškrounský Zbigniew Czendlik. „V duchu jeho poslední písničky Srdce nehasnou svítil Karel Gott na cestu několika generacím nejen Čechů, čehož jsem důkazem,“ uvedl. Mise Gotta na zemi podle něj nekončí, bude pokračovat skrze jeho písně.

Eucharistie přinesly dvě zdravotní sestry ze Všeobecné fakultní nemocnice, které se o Gotta v posledních dnech nemoci staraly. Zpěvačka Lucie Bílá zazpívala píseň Ave Maria, operní pěvci Eva Urbanová a Štefan Margita skladbu Andělský chléb od Césara Francka. Přímluvné modlitby za Karla Gotta pronesli v chrámu sv. Víta i Dagmar Havlová a Jiří Bartoška. 

Po skončení obřadu skupina šesti vojáků hradní stráže vyzvedla rakev, aby ji odnesla před katedrálu. V pozadí zněly údery největšího zvonu v Česku, pojmenovaného Zikmund. Za rakví se utvořil průvod, v jeho čele šla vdova Ivana Gottová se čtyřmi zpěvákovými dcerami. Katedrálou se rozléhala Gottova píseň Už z hor zní zvon.

Před katedrálou vojáci hradní stráže naložili rakev do pohřebního vozu. Okolo stojící zástupy věnovaly zpěvákovi poslední potlesk. Hradčanským náměstím se pak z reproduktorů rozezněla píseň Srdce nehasnou, kterou Gott nazpíval spolu se svou dcerou Charlottou.

Vůz s rakví zamířil do motolského krematoria přímo z Pražského hradu, doprovázely ho tři černé dodávky. U brány na smuteční průvod čekal hlouček fanoušků. Krematorium už ale zůstalo otevřené pouze pro zpěvákovy nejbližší. Kam bude urna s popelem Karla Gotta uložena, zatím není jasné.

Stovky hostů

S umělcem se na Hrad přišli rozloučit vedle prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše s manželkou i další politici - ministr životního prostředí Richard Brabec, ministr vnitra Lubomír Metnar, ministryně spravedlnosti Marie Benešová, předseda ČSSD Jan Hamáček, předseda Sněmovny Radek Vondráček nebo předseda Senátu Jaroslav Kubera.

„Karel Gott byl tmel, ke kterému se mohl vztahovat kde kdo,“ řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek pro ČT. 

Přítomni byli i přední čeští umělci a další osobnosti, například Helena Vondráčková, Hana Zagorová, Felix Slováček, Miroslav Žbirka, Boleslav Polívka, Zlata Adamovská, Miroslav Donutil, Milan Drobný, Jaromír Hanzlík, Richard Krajčo, Jiří Adamec, Michal David či Ondřej Hejma, ze sportovců třeba Jaromír Jágr a Radek Štěpánek s Nicole Vaidišovou. 

Scénář pátečního i sobotního loučení s Gottem měla na starosti jeho rodina.

První pozvaní hosté začali přicházet už krátce po deváté hodině. Zájemců z řad veřejnosti bylo na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí méně, než se očekávalo. Na obou místech byly instalovány velkoplošné obrazovky, které přenášely celý smuteční obřad z katedrály. Kolem deváté ranní měli čínští turisté na Pražském hradě stále převahu. Později však fanoušků přibylo.

Mnohé ovládl smutek, někteří i plakali. Petr Zemánek vyrazil už v půl čtvrté ráno z Krkonoš. „Měl jsem rád Karla Kryla a teprve před pár lety jsem si uvědomil, že i ten druhý Karel je pro mě důležitý,“ svěřil se sedmapadesátiletý vychovatel ze základní školy v Jilemnici. „Cítím tlak na hrudi, když si uvědomuju, že oba Karlové už nejsou,“ dodal.

Česko se také v sobotu ponořilo na jeden den do státního smutku. Pro něj paradoxně nejsou žádná pevná pravidla, tedy až na jedno – vlajky na státních úřadech musejí být vyvěšeny pouze na půl žerdi.

Správně by se vlajky na úřadech měly svěsit už v pátek. V tomto ohledu do pravidel svérázně zasáhl prezident Miloš Zeman, který vyvěšení vlajek na půl žerdi nařídil již minulou středu. Naposledy Česko zažilo státní smutek v prosinci roku 2011 po smrti exprezidenta Václava Havla. Tehdy trval tři dny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Soud potvrdil ženě 13 let za vraždu desetiměsíční dcery, udusila ji přikrývkou

19. března 2024,  aktualizováno  11:43

Vrchní soud potvrdil ženě z Olomoucka 13 let vězení za vraždu její desetiměsíční dcery. Zamítl...

Poslední výstřel speciální prokuratury. Podle médií obvinila finančníka Haščáka

19. března 2024  11:43

Žalobce slovenské speciální prokuratury podle médií obvinil spoluzakladatele finanční skupiny Penta...

Po lahvi rumu a bez řidičáku. Šofér před strážníky otočil auto na střechu

19. března 2024  11:23

Bez řidičského oprávnění a navíc notně opilý usedl v neděli odpoledne za volant šofér v brněnském...

Rusko kupuje satelitní fotky od firem z USA, odpaluje podle nich rakety

19. března 2024  11:23

Rusové si cíle pro své raketové útoky na Ukrajině ověřují na základě satelitních snímků zakoupených...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...