(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Agrofert

Babišovi blízcí si akcie Čapího hnízda účelově přeprodávali, píše policie

  • 1576
Rodinní příslušníci Andreje Babiše (ANO) si přeprodávali akcie Čapího hnízda, aby znepřehlednili vlastnickou strukturu firmy. Podle Českého rozhlasu to policie popisuje v žádosti o vydání dvojice poslanců. Babišův švagr Martin Herodes měl kvůli zakrytí pravého vlastníka, kterým byl dle vyšetřovatelů Babiš, uzavřít několik „fiktivních“ smluv. Babiš jakékoli účelové chování odmítá.

Policie údajně v žádosti popisuje, jak Babišovi spolupracovníci na konci roku 2007 vyčlenili z koncernu Agrofert firmu ZZN Pelhřimov, která původně vlastnila areál, kde později Čapí hnízdo vzniklo.

Z dvaceti akcií společnosti jich deset koupila tehdejší Babišova partnerka Monika, po pěti získaly jeho děti Adriana a Andrej, uvedl iRozhlas.cz s odkazem na obsah policejní žádosti.

Vydání Babiše a Faltýnka policii

Tím však podle policejní rekonstrukce převody akcií neskončily. Babišův švagr Martin Herodes v únoru 2008 uzavřel tři smlouvy, které považují kriminalisté za fiktivní. Měl tak získat všech deset akcií Moniky Babišové a po jedné akcii od Babišových dětí, čímž ve společnosti Farma Čapí hnízdo získal většinu.

„Tento účelový převod Herodes provedl zcela vědomě, aby znepřehlednil vlastnickou strukturu společnosti Farma Čapí hnízdo. Jediným účelem těchto fiktivních převodů akcií bylo další zastření identity skutečného vlastníka a osoby s vlivem na tuto společnost, tedy Andreje Babiše,“ cituje iRozhlas.cz z žádosti.

Krom toho bylo smyslem transakce podle policie také to, aby Babišovi blízcí neměli podíl na základním kapitálu vyšší než 25 procent. Díky převodům akcií nebyla Farma Čapí hnízdo úřady vnímána jako podnik spřízněný s Agrofertem. Rázem se tak farma mohla ucházet o dotaci pro malé firmy, o kterou také skutečně v roce 2008 požádala. Manévry s vlastníky Čapího hnízda měl údajně řídit sám Babiš.

Nebylo to účelové, reaguje předseda ANO

Babiš však konstrukci policie odmítá. „Pokud je pravda, co se píše, jde o naprosto nepravdivé a nehorázné tvrzení policie. Odmítám, že by docházelo k jakémukoli účelovému chování,“ odpověděl pro iDNES.cz šéf ANO na dotaz, zda popsané převody akcií odpovídají skutečnosti.

„Je to politický proces, který tady probíhá v přímém přenosu. Budu se bránit všemi možnými prostředky,“ dodal Babiš. Jeho slova, že je celá kauza zpolitizovaná a police na něj má zadání, v pondělí odmítlo vedení pražské policie (psali jsme zde).

Babiš dotační podvod s Čapím hnízdem sám řídil, domnívá se policie

Politikovi rovněž vadí, že o obsahu policejní žádosti informují média, zatímco on ji zatím nedostal. „Je naprosto skandální, že ji mají snad všechny redakce v zemi,“ hartusí Babiš.

Jak vyplývá z žádosti o vydání dvojice poslanců, Babiše hodlá policie stíhat za dotační podvod spáchaný formou účastenství a za zvlášť závažný zločin poškozování zájmů Evropské unie. V případě odsouzení za tyto paragrafy hrozí pět až deset let vězení.

Místopředsedu ANO Jaroslava Faltýnka, který figuroval ve firmách Agrofertu, pak vyšetřovatelé podezírají, že usnadnil nebo umožnil spáchání těchto trestných činů. V žádosti je také přesně vyčíslena údajná škoda způsobená dotačním podvodem: 49 997 443,36 koruny.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky.
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek.
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • Koncem roku 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů.
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video