O církevní registraci se uchází tajemný řád i stoupenci léčitele

  10:03
Nebývale vysoký počet žádostí o církevní registraci řeší Ministerstvo kultury. O oficiální uznání státu usiluje například Řád Strážců koruny a meče krále železného a zlatého, který se hlásí ke svobodnému zednářství i katolictví. Registraci chtějí získat i příznivci již zesnulého léčitele Josefa Zezulky.

O registraci usiluje i Řád Strážců koruny a meče krále železného a zlatého. | foto: Řád Strážců koruny a meče krále železného a zlatého

Uzavřený Řád Strážců se složitou strukturou a komplikovanými vnitřními pravidly vzhlíží k „transcendentní bytosti Mistra“. Za důležité vlastnosti považuje pokoru, štědrost nebo činorodost. „V rovnováze se zde setkávají dva duchovní světy - katolický a zednářský,“ řekl iDNES.cz velmistr řádu Josef Zickler.

Podmínky registrace

Církev v žádosti o registraci musí uvést svou základní charakteristiku, krátce popsat své učení a působení v Česku. Podmínkou jsou také podpisy 300 lidí, kteří se k ní hlásí. Ministerstvo kultury si v některých případech nechává zpracovávat znalecké posudky.

Tajnosnubné uskupení tvrdí, že vzniklo už za první republiky, stopy jeho činnosti lze ale dohledat až v posledních letech. Řád, který od října 2011 funguje jako akciová společnost, má podle velmistra stovky členů. „Nevlastní žádný nemovitý majetek, v současné době ale budujeme dvě modlitebny na Karlovarsku a Mladoboleslavsku,“ doplnil.

O registraci řád požádal už loni v květnu, jedním z motivů je podle Zicklera zvýšení důvěryhodnosti. „Není nic jednoduššího než to, co není registrováno, v případě nutnosti znevážit označeními, že jde o sektu,“ uvedl velmistr. Registrace je podle něj i podmínkou veřejně známých členů, aby se k řádu otevřeně přihlásili.

„Idea této komunity je spíše než náboženství konzervativní nacionalismus,“ míní ale religionista z Univerzity Pardubice Ivan Štampach. Také ministerstvo mělo pochybnosti o tom, zda je řád církví či náboženskou společností, a jeho žádost zamítlo. „Toto rozhodnutí je ale zatím nepravomocné,“ řekla iDNES.cz mluvčí úřadu Helena Markusová. Zickler uvedl, že řád proti tomu podá rozklad.

Jedna z církví zřejmě uvedla jména fiktivních členů

Ostatní čtyři uchazeči podali žádosti teprve před několika měsíci a na verdikt ministerstva čekají. Společenství Josefa Zezulky má podle Štampacha šanci na kladné stanovisko.

Tato náboženská společnost se hlásí k odkazu léčitele a filozofa (žil v letech 1912 až 1992), který prý například léčil rakovinu. Zezulka založil léčitelskou metodu biotroniku, jež spočívá v údajném léčení nemocných vitální silou, a zformuloval i vlastní filozoficko-duchovní systém. Ten propaguje zejména Zezulkův žák Tomáš Pfeiffer.

Společenství žádá o uznání státu při dvacátém výročí založení své Duchovní univerzity Bytí, kdy se chce začlenit do „běžných struktur registrovaných náboženských společností“. „Plní se tak jedno z přání zakladatele duchovní nauky, v jeho době nesplnitelné,“ uvedl tříčlenný přípravný výbor ve svém prohlášení pro iDNES.cz.

Registrace má zpočátku spíše symbolický význam

Registrace má zpočátku převážně symbolický charakter. Až po uplynutí deseti let a doložení podpisů zhruba 10 tisíc stoupenců církev získává zvláštní práva. K nim patří oprávnění vyučovat náboženství na státních školách, oddávat nebo vykonávat duchovní službu v armádě a věznicích.

Na nejvýznamnější zvláštní právo - příspěvek státu na platy duchovních, opravu památek a provoz - už ale nově registrované církve nedosáhnou. Podle vyrovnání státu s církvemi peníze z rozpočtu dostává jen těch 17 církví, které byly placené už před schválením zákona. Během sedmnácti let se však bude částka postupně snižovat a v roce 2030 mají být církve zcela soběstačné.

Biotronici ale čelí kritice České lékařské komory a některých vědců. Pfeiffer například před šesti lety získal anticenu Českého klubu skeptiků Sisyfos za proplétání esoteriky s byznysem (více čtěte zde). Společenství to ale odmítá. „Biotronika neslouží jako náhrada medicínské léčby, ale vnímá se jako její možný doplněk a neodvádí pacienta lékaři,“ uvedli jeho představitelé s tím, že Zezulka léčil a Pfeiffer léčí zdarma.

Zhruba po dvaceti letech činnosti žádá o registraci i křesťanská Církev Oáza, kterou tu založil nigerijský misionář Festus Nsoha. „Vzhledem k tomu, že nám to současná právní úprava umožňuje, rozhodli jsme se o registraci požádat,“ řekla iDNES.cz členka přípravného výboru Dita Špůrková.

Odborníci Oázu, která má v Ústeckém kraji, Praze a na Vysočině celkem šest sborů, řadí k takzvanému Hnutí víry. To klade důraz na emocionální prožívání víry či netradiční bohoslužby, při kterých se někdy zvedají ruce a tleská. Několik subjektů podobného zaměření už v posledních letech stát uznal, naposledy loni v říjnu církev Nový život (více čtěte zde).

Zbývající dva žadatelé - Česká pravoslavná církev (nezaměňovat s Pravoslavnou církví v českých zemích, která už má registraci od Rakouska-Uherska) a Česká ortodoxní církev - jsou veřejně zcela neznámí a o jejich působení nejsou dostupné žádné informace. Televize Prima ale v červnu upozornila, že prvně jmenovaná církev k žádosti o registraci připojila i údaje lidí bez jejich vědomí. „Řízení stále probíhá. Ověřujeme, zda jsou splněny zákonné podmínky pro registraci, včetně toho, zda předložené údaje a dokumenty odpovídají skutečnosti,“ uvedla k tomu mluvčí Markusová.

V posledních letech registraci získaly jen malé církve

Za posledních deset let získalo registraci jedenáct církví (seznam všech 36 registrovaných církví najdete zde). Jsou to především menší subjekty o několika stovkách stoupenců, všechny početnější církve už totiž registraci mají. Deseti žádostem ministerstvo během uplynulé dekády naopak nevyhovělo.

V každé zemi jsou podmínky registrace jiné, proto je obtížné určit, zda je v Česku registrovaných církví málo, nebo moc. „U nás je to poměrně rozumně nastaveno a a celkem rozumný mi připadá i celkový počet,“ uvedl dříve pro iDNES.cz religionista Zdeněk Vojtíšek z Karlovy Univerzity v Praze.

Občas se o církevní registraci ucházejí i recesisté. Pivní církev svou žádost ale v roce 2012 stáhla a hnutí Jedi, které vychází z filmové ságy Hvězdné války, ji po zvažování nakonec ani nepodalo.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  10:19

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Kdo mluvil pro proruský web, na který uvalila vláda sankce: Klaus i Rajchl

28. března 2024  10:18

Pro ruský propagandistický web Voice of Europe, který ve středu přidala česká vláda na tuzemský...

ANO vyzvalo vládu, ať zveřejní, kolik Česko přispěje na munici Ukrajině

28. března 2024  10:16

Aktualizujeme Předseda stínové vlády ANO Karel Havlíček vyzval vládu, aby zveřejnila výši finanční pomoci České...

Za brutální vraždu seniorky dostali milenci 25 a 17 let. Použili k ní i vrtačku

28. března 2024  5:50,  aktualizováno  9:55

Za brutální vraždu seniorky v Libišanech na Pardubicku poslal soud Davida Kučeru na pětadvacet let...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...