Začíná proces s Karlem Srbou

  • 11
Karel Srba, pravá ruka bývalého ministra zahraničí Jana Kavana, jde dnes před soud kvůli podezření, že naplánoval vraždu novinářky MF DNES Sabiny Slonkové. Začalo to loni v létě. Na policejní služebnu ve Vimperku se dostavil recidivista Karel Rziepel alias Citron. Položil na stůl šokovaných policistů balíček se semtexem a oznámil jim: Dostal jsem zakázku zabít novinářku Sabinu Slonkovou.

Vzápětí se rozjela policejní akce, která trvala bezmála dva týdny. Na jejím konci bylo zatčení bývalého Kavanova generálního sekretáře Karla Srby. Za objednavatele "likvidace" novinářky Srbu označila jeho známá, podnikatelka Eva Tomšovicová, rovněž zapletená do přípravy atentátu.

Na lavici obžalovaných usedne dnes pět lidí: Srba, Tomšovicová, dva vimperští podnikatelé Michal Novotný a Petr Volf a Jiří Slavík, který jim dodal semtex. Kromě posledně jmenovaného jsou všichni už od léta ve vazbě.

Policie se k jednotlivým článkům celého řetězce dostávala díky odposlechům elefonů. Nejprve "napíchla" Citronův mobil, pak zjistila, že kvůli plánované vraždě je ve spojení s Novotným, ten s Volfem a oba společně s Evou Tomšovicovou.

Všichni tři se u výslechů přiznali. Na rozdíl od Srby, který jakoukoli vinu popírá. Nejprve se označil za oběť tajných služeb, následně tvrdil, že se mu chce Tomšovicová pomstít, protože nevyšel vstříc jejím milostným návrhům.

O Srbově vině přímý důkaz z odposlechů neexistuje, jeho obvinění stojí na tvrzení Tomšovicové a na nepřímých důkazech nalezených u Srby při domovní prohlídce: jsou to například adresy, na nichž lze redaktorku Slonkovou zastihnout, detailní záznamy o její rodině, její fotografie a podobně.

Státní zástupce je přesvědčen, že Srba se chtěl pomstít za články, které o něm novinářka zveřejnila. Mimo jiné šlo o materiály o pochybném pronájmu Českého domu v Moskvě, který ho připravil o post úředníka ministerstva, a o texty o jeho rozsáhlém majetku.

Jediný, kdo ze všech aktérů příběhu nebyl obviněn, je Karel Rziepel. Díky tomu, že se sám udal, se na něj vztahuje paragraf o účinné lítosti. Proč celý plán na poslední chvíli vyzradil, kriminalisté úplně přesně nevědí. Kloní se k tomu, že Citron nebyl schopen vraždit, redaktorku navíc nemohl najít a obával se, že ho jako nepohodlného svědka může potkat "nehoda".

Proces je naplánován na týden a všem podezřelým z přípravy vraždy hrozí až patnáctileté vězení. Kriminální aféra ještě před svým rozuzlením zasáhla velmi tvrdě vojenskou rozvědku, pro niž Srba pod krycím jménem Salima pracoval už od osmdesátých let.

Skandál vedl k rozsáhlému vyšetřování v této tajné službě, které podle předsedy bezpečnostního výboru sněmovny Jana Vidíma prokázalo "neuvěřitelný nepořádek, šlendrián a porušování zákonů". Rozvědku proto s cejchem nedůvěryhodných opouštějí desítky důstojníků. Z jejího velení nezůstal už dnes kámen na kameni.

Kauza Srba otřásla i ministerstvem zahraničí, kde policie objevila nesrovnalosti v zadávání veřejných zakázek na rekonstrukci ambasád v zahraničí. Srbu, Tomšovicovou a další lidi z ministerstva už před časem kvůli zakázkám kriminalisté obvinili z korupce. Ministerstvo se stejně jako armáda zbavilo úředníků, kteří za pochybnými obchody stáli. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video