Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidiči zdržují záchranáře na cestách. Netvoří uličku, vybrzďují sanitky

  15:29
Hasiči se snaží prodrat kolonou. Siréna zní, majáky svítí, řidiči zvolna odklání vozy do strany a tvoří záchranářskou uličku. A do toho jiný šofér vjíždí do protisměru přímo vstříc hasičům. Takový případ popsal jejich pražský mluvčí Martin Kavka. Závěr je jasný - ne všichni řidič ví, jak se správně při znění sirén a blikajících majácích chovat, aby hasičům, záchranářům i policistům usnadnili cestu k lidem v nouzi.

záchranářská ulička | foto: iDNES.cz

Záchranáři na silnici potřebují ušetřit každou minutu. Řidiči však nedbají na zákony a sanitce například vjedou do cesty nebo se drží v jejím těsném závěsu. „Setkáváme se s tím jednou až dvakrát do týdne. Takových situací je poměrně dost,“ řekl mluvčí záchranné služby Pardubického kraje Aleš Malý.

Sirény řidiče často znervózní. Někteří reagují, další jen koukají kolem sebe. „Často pak ještě předjíždí vozy, které uhýbají, a dochází k nehodám,“ doplnil Malý.

Jednou se stalo, že řidič chtěl uličkou projet v protisměru. „Občas se stane, že uličkou projedou motocykly, ale že by osobní vozidlo jelo uličkou v protisměru, to byl unikát a hazard, který se nám v Praze už naštěstí znovu nikdy nestal,“ sdělil mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Řidiči mají také tendenci vracet se po projetí záchranářů zpět do středu silnice. „Neuvědomí si, že za sanitkou mohou jet i hasiči nebo policisté,“ vysvětlil Kavka.

Velkou komplikací je podle mluvčí pražských záchranářů Jany Poštové zhušťující se doprava, zužování silničních pruhů nebo stále více zaparkovaných aut v úzkých uličkách. Problémem jsou také zatravněné tramvajové pásy. „Kdyby zatravněné nebyly, mohly by po nich záchranné vozy bezpečně a plynule projet,“ vysvětlila.

Největšími hříšníky jsou kamiony

Situaci pak ještě zhorší kamiony, které mají omezenou manévrovací schopnost. Ty jsou podle mluvčího pražských hasičů největšími hříšníky. Pokud kamion uličku neudělá hned, nemá ji pak šanci vytvořit dodatečně v koloně. „Nejhorší je, když na dálnici jedou v koloně vedle sebe. Tam už je prakticky jisté, že hasičská cisterna neprojede,“ uvedl Kavka.

Víte jak správně vytvořit záchranářskou uličku?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 8. října 2021. Anketa je uzavřena.

Hasiči v Královéhradeckém kraji se setkávají i s lehčími dopravními nehodami nebo poškozenými zrcátky. „Pro řidiče je nutné si uvědomit, že hasičská vozidla jsou oproti vozidlům záchranářů a policistů zhruba 2,5 metrů široká. Váží několik tun a mají mnohem delší brzdnou dráhu,“ vysvětlila mluvčí hasičů Martina Götzová.

Chování řidičů ovlivňuje i hustota provozu a aktuální uzavírky. „Má to velký vliv na psychiku řidičů. Ne že by řidiči uličku někdy vytvořit nechtěli, mnohdy spíš nemají možnost ji vytvořit,“ uvedla Götzová.

Motorkáři sanitky dokonce vybrzďují

Záchranář Bořek Bulíček jel po Pražském okruhu do Fakultní nemocnice v Motole. Cestu mu však zatarasil motorkář, který odmítal pro sanitku vytvořit zákonem stanovenou záchrannou uličku. „Motorkář nás v jednu chvíli doslova i vybrzdil, teprve potom uhnul,“ dodal Bulíček.

U motorkářů je vybrzďování a bránění v průjezdu časté. „Setkávám se s tím opravdu často, drží se i za námi. To je nebezpečné, přes sanitku nevidí dopředu. Když mi tam někdo vjede a budu muset prudce zabrzdit, narazí do mě zezadu. Může ohrozit auta kolem i pacienta,“ vysvětlil Bulíček.

Řidiči při vytváření uličky zmatkují

S vybrzďováním sanitky motorkářem se setkala i sociální pracovnice Šárka. „Pravidla vytvoření uličky znám. Když jsme ale jednou uličku tvořili, vecpala se před sanitku motorka,“ vysvětlila. 

Josef Rýdl jezdí autem každý den do práce, se záchrannou uličkou se setkává prakticky denně. „Nejlepší jsou ti, kteří se lepí na toho před ním a trčí doleva, aby viděli. Potom nemají kam uhnout,“ stěžuje si čtyřiadvacetiletý elektrikář.

Důchodce Milan Perout však přiznává, že pravidla tvoření uličky nezná. „Z hlavy vám neřeknu, jak to teď je. Zachoval bych se tak, jak auta kolem mě.“ 

Zmatenost řidičů potvrzuje vychovatel ve školském zařízení Pavel Strnad, podle kterého je to na silnicích po změně pravidel z roku 2018 mnohem horší. „Sám se v nových pravidlech orientuji, v práci máme pravidelná školení,“ sdělil.

Ulička se musí tvořit už při vzniku kolony

Organizace Besip, která se zabývá bezpečnostní provozu na silnicích, na svých stránkách vysvětluje, že „ levý pruh uhýbá vlevo a pravý vpravo. Na dálnici se třemi a více pruhy je to stejné. Pokud jedete vlevo, posuňte se co nejvíce doleva, ostatní pruhy se řadí směrem doprava“. 

Nová pravidla pro tvoření záchranné uličky od roku 2018.

Co je tedy největší chybou řidičů? Malá předvídavost. „Řidiči v hustém provozu myslí hlavně na to, jak se nejrychleji dostat tam, kam potřebují. Musí však myslet na to, že může dojít k situaci, kdy bude muset kolonou projet vozidlo s právem přednosti v jízdě,“ podotkla mluvčí hasičů z Královéhradeckého kraje Götzová. Řidiči musí uličku začít tvořit hned po vzniku kolony, ne až po příjezdu záchranného vozidla.

„V ideálním případě by měli řidiči zastavovat vždy tak, aby viděli místo, kde se zadní pneumatiky auta před nimi dotýkají vozovky. V takovém případě za ním totiž stojí víc než tři metry. Budou mít dostatek prostoru pro uhýbání,“ doporučila mluvčí pražských záchranářů Poštová.

Pomůže vzdělání dětí a reklama

Umím uhnout

Když se v roce 2018 změnila pravidla pro vytváření uliček, spustila Praha kampaň. Připomíná tak řidičům na plakátech, samolepkách, reklamních plochách a v médiích, jak se záchranná ulička podle nových pravidel vytváří.

V minulosti řidiči uličky prakticky nevytvářeli. Teď je to o poznání lepší. Podle mluvčí pražských záchranářů Poštové je dojezdová doba k pacientovi do osmi minut, což je pod polovinou zákonem stanovené doby.

Pomohla medializace nebo třeba projekt „Umím uhnout“, který v Praze před lety měli na starost hasiči společně s policisty a záchranáři. Podle mluvčího pražských hasičů Kavky by také pomohly reklamy podél dálnic a na mostech, jako to mají například v zahraničí.

Pomohlo by také pravidelné opakování již nastavených pravidel, a to nejen jako součást výuky v autoškole, ale také jako průběžné informování řidičů na silnicích. „Zjistili jsme, že je skvělé vzdělávat už i děti, které sice ještě nejsou řidiči, ale mohou informace předávat rodičům. A konec konců, také se z nich časem stanou řidiči,“ podotkla Götzová.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...