záchranářská ulička | foto: iDNES.cz

Řidiči využili záchranářskou uličku pro únik z kolony, hrozí jim pokuta

  • 221
Záchranářská ulička sloužící jako cesta pro odjezd z dálnice. Právě to se stalo v pondělí odpoledne na dálnici D7 u Slaného, kde se vytvořily dlouhé kolony kvůli dopravní nehodě. Stojící řidiči vytvořili místo pro sanitku, někteří z nich ovšem vzniklý prostor využili po svém. Za to jim hrozí až desetitisícová pokuta.

Dálnice D7 musela být v pondělí na sedmnáctém kilometru ve směru ze Slaného na Prahu uzavřena, a to kvůli dopravní nehodě. Po čtrnácté hodině se ve zmiňovaném úseku střetl kamion s osobním automobilem. Místo bylo neprůjezdné do 16 hodin.

Stát dlouho v koloně se ovšem některým řidičům nechtělo. Proto obrátili své vozy do protisměru a využili pro odjezd z dálnice uličku určeno pro sanitku. Na situaci na silnici včera upozornil reportér České televize. 

Věcí se nyní zabývá již příslušný policejní odbor. „Věcí se zabýváme od včerejšího dne. Přijali jsme veškeré podněty a věc přidali příslušnému dopravnímu inspektorátu v Kladně, který věc bude dále řešit,“ potvrdila pro iDNES.cz mluvčí Středočeského kraje Vlasta Suchánková. 

Právo využít takzvanou záchranářskou uličku totiž mají pouze vozidla s právem přednostní jízdy. Podle Suchánkové se řidiči dopustili přestupku, který se bude řešit ve správním řízení. 

01.července 2019 v 18:09, příspěvek archivován: 02.července 2019 v 12:14

VIDEO: @JTBcz @CT24zive https://t.co/Y0mZOeP8ZI

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

@JTBcz @CT24zive https://t.co/Y0mZOeP8ZI

„Řidič se dopustili přestupku couvání, otáčení nebo jízda v protisměru na dálnici. Za to jim ve správním řízení hrozí sankce 5 až 10 tisíc korun,“ uvedla. Doplnila, že řidičům hrozí také zákaz činnosti řízení motorových vozidel až na jeden rok. „V rámci bodového systému je řidičům taktéž přičítáno 7 bodů,“ doplnila mluvčí. 

Nebezpečné a špatné

„Takové chování je samozřejmě špatné a nebezpečné,“ doplnila pro iDNES.cz Stanislava Jakešová z Týmu silniční bezpečnosti s tím, že řidiči nemuseli vědět, zda někdo z vozidel záchranářské služby, hasičů či policistů danou uličku ještě nevyužije. 

Tím mohli již tak nepřehlednou situaci na dálnici ještě zhoršit a navíc například ohrozit na životě někoho dalšího, případně člověka převáženého v sanitce. „Nemluvě o tom, že se zároveň řidiči dopustili protiprávního jednání,“ uvedla. 

Podle ní by se takovým řidičům měly dávat hlavně sankce v podobě zákazů řízení. „Pokuty sice fungují, nicméně nikdy nevíte, zda částka 10 tisíc je pro někoho pár korun, či naopak,“ nastínila svůj pohled.

V České republice platí od loňského října nová pravidla pro vytváření záchranářské uličky. Řidiči při dojíždění do kolon musejí od října vytvářet záchranářskou uličku mezi levým a přiléhajícím jízdním pruhem.

Úprava měla zajistit, aby pravidla pro vytváření takzvané záchranářské uličky na vozovkách o třech a více jízdních pruzích byla v Česku stejná jako v okolních evropských zemích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video