(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Vyrážka z nových uniforem. Před pacienty je nám trapně, stěžují si záchranáři

  • 291
Nejen, že v terénu zachraňují životy, pak sami ještě chodí po doktorech kvůli vyrážkám a jiným kožním problémům. Jihomoravští záchranáři od loňského roku dostávají nové oblečení a radost z něj nemají. Polokošile jsou vyrobené ze stoprocentního polyesterového hedvábí. Tedy z umělých vláken, v nichž se v teplejších dnech paří, což jim komplikuje práci. Zvláště pokud jsou na výjezdu několik hodin.

„Dostali jsme vybavení, ve kterém zvlášť nyní, když je horko, nejde vydržet. Trička jsou ze stoprocentní uměliny, za dvě hodiny jsme zpocení a zapácháme. To není příjemné pro nás ani pro pacienty, před kterými se kvůli tomu cítíme trapně,“ rozčiluje se předseda jihomoravských záchranářských odborů Bohuslav Zrza. 

„Někteří kolegové mají dokonce zdravotní potíže a museli k dermatologovi. Říkali jsme nadřízenému, že se v novém vybavení necítíme dobře. Poradil nám, ať si dáme pod záchranářské tričko ještě jedno bavlněné. To je neskutečné,“ doplňuje. Že by si pod neprodyšnou košili vzal ještě další tričko, si představit nedokáže.

Jeho slova potvrzují i další záchranáři. Krajské odbory si udělaly průzkum mezi zaměstnanci na několika základnách. Nesouhlas s novými oděvy podepsala naprostá většina z nich. „Nejde v tom vydržet, ale bohužel. Nadřízení nám odpověděli, že to stálo hodně peněz a musíme to nosit,“ poukazuje jeden z lékařů, jenž si nepřál zveřejnit své jméno.

Stejná firma, jiná trika

Oděvy objednal Jihomoravský kraj na základě požadavků stanovených vedením záchranky. Podle registru smluv za ně zatím dodavatelské firmě Clinitex zaplatil přes 12 milionů korun. Stejná firma momentálně šije oblečení také pro záchranáře v Ústí nad Labem. Ti si na rozdíl od jihomoravských kolegů nové oblečení pochvalují. Polokošile si totiž objednali z bavlny.

„Vedení s námi před objednávkou komunikovalo, ptalo se nás na požadavky a musím říct, že teď dostáváme oblečení kvalitnější. Ze stoprocentně umělého materiálu jsme ho ale nikdy neměli ani předtím. Ani si nedokážu představit, že bychom měli. Hlavně ty lékařské problémy, které by to způsobilo,“ reagovala ústecká záchranářka Jana Hozáková. 

Novými uniformami budou zanedlouho vybaveni i všichni pražští záchranáři, kteří podobně jako v Ústí mají polokošile převážně bavlněné.

Vedení jihomoravské záchranky se k tomu, proč se rozhodlo nakoupit košile z umělých vláken, odmítlo vyjádřit. Podle vyjádření společnosti Clinitex uniformy jihomoravských záchranářů splňují všechny předpisy a normy. 

„Požadavky na materiál jsou standardní. To ale nevylučuje, že se v tom někteří necítí příjemně,“ říká jihomoravský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). „Budu se teď problémem podrobněji zabývat,“ přislíbil. 

Podle Zrzy už odboráři jednají s vedením o tom, že další uniformy nechají ušít z příjemnějšího materiálu. Polyesterové hedvábí, z něhož je oblečení záchranářů ušito, se běžně používá například na výrobu termoprádla a dalšího takzvaného funkčního oblečení. Jak ale dodávají odborníci, velmi záleží na zpracování. Jedno tričko pro záchranáře vyšlo na 1 200 korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video