ilustrační foto

ilustrační foto | foto: HZS Zlínského kraje

Lidé, kteří pracují v záchrance, budou mít nově nárok na odchodné

  • 65
Poslanci kývli na to, aby lidé, kteří pracují v záchranné službě, byli další skupinou s nárokem na odchodné za odsloužená léta. Budou ho mít ti, kteří mají odpracováno v záchrance minimálně patnáct let a je jim více než 50 roků.

Odchodné je ve výši jeho průměrného měsíčního platu, za každý rok navíc to má být třetina průměrného platu navíc, maximálně 6 měsíčních platů.

Pro zákon, který ještě bude projednávat Senát, zvedlo ruku 150 přítomných poslanců, ani jeden nebyl proti.

Zákon je v jedné věci unikátní - předložili ho totiž poslanci napříč stranami. Už na návrhu se shodli zástupci stran vládní koalice s opozičními sociálními demokraty a komunisty. To v parlamentu není vůbec obvyklé.

Na nové, speciální odchodné, nebude mít záchranář nárok, pokud jeho pracovní poměr zaměstnavatel rozvázal okamžitým zrušením smlouvy nebo výpovědí z důvodů, pro které s ním může pracovní poměr okamžitě zrušit.

Pro výpočet odchodného se mají sčítat veškeré předchozí doby, kdy záchranář pracoval nejméně polovinu stanovené týdenní doby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video