Nově by to mohlo vypadat tak, že by se placení netýkalo všech dětí a třicet korun by se platilo za recept, a ne za každou položku na něm.

Nově by to mohlo vypadat tak, že by se placení netýkalo všech dětí a třicet korun by se platilo za recept, a ne za každou položku na něm.

Začalo rušení Julínkových poplatků u lékaře

  • 1167
Lavina rušení poplatků v krajských nemocnicích, kterou spouštějí hejtmani sociální demokracie, se dala do pohybu. První velký úder poplatkům zasadil v pondělí středočeský hejtman David Rath a jeho kolegové z ČSSD. V rozpočtu kraje "vyboxovali" osmdesát milionů korun na to, aby lidé nemuseli platit za ošetření.

"Poplatky bude kraj nemocnicím proplácet. Bude to bráno jako dar kraje pacientům. Ti, kdo o to budou mít zájem, dostanou i darovací smlouvu," řekl Rath.

Placení v krajských nemocnicích skončí ve středních Čechách k 1. lednu. Rath tím dal příklad ostatním krajům. Všechny je ovládají "oranžoví" hejtmani, kteří mají rušení poplatků také v programu. Je to však jen první větší změna, která poplatky ve zdravotnictví asi čeká.

Už zítra se poslanci sejdou na mimořádné schůzi, kterou svolala ČSSD. Je velmi pravděpodobné, že plošné poplatky, které prosadil ministr zdravotnictví Tomáš Julínek, tuto schůzi nepřežijí. Návrh socialistů počítá s tím, že by poplatky byly úplně zrušeny pro všechny děti i důchodce.

Kdyby to prosadili, mnozí krajští politici by si oddechli, protože by nemuseli podobně jako jejich kolega Rath hledat miliony na plnění tohoto volebního slibu a peníze by mohli dát třeba na opravu zanedbaných silnic. Na druhou stranu by při stoprocentní úlevě pro důchodce ztratily poplatky úplně smysl.

"Budeme muset v ODS i v koalici udělat nějaký ústupek, aby neprošel čistý Rathův návrh," říká poslanec ODS Boris Šťastný. Sám vidí kompromis v možnosti odpustit poplatky dětem do patnácti let.

Děti zřejmě platit nebudou, senioři spíše ano

Kromě toho existují i jiné návrhy na rušení poplatků u dětí, a to do šesti nebo do osmnácti let. "Připravuje se kompromisní návrh mezi tím, co navrhli socialisté a na čem se už před řadou měsíců dohodla koalice, tedy osvobození dětí do šesti let. Nově by to mohlo vypadat tak, že by se placení netýkalo všech dětí, třicet korun by se platilo za recept, a ne za každou položku na něm, a lůžko v nemocnici by se hradilo jen po dobu třiceti dnů," řekl MF DNES lidovec Jiří Carbol, jeden z koaličních poslanců, který tlačí na úpravu poplatků.

O změnách zdravotnických poplatků mají v úterý odpoledne, tedy ještě před mimořádnou schůzí parlamentu, jednat politici vládní koalice. A to i se svými "rebely" a poslanci, kteří vystoupili z klubů ODS a zelených. "Shromáždil jsem připomínky všech, kdo prosazují nějaké změny v poplatcích, a zatím je to neuvěřitelná směs. Musíme se na něčem dohodnout, ale zatím se nedá odhadnout, jak daleko půjdeme a co všechno změníme," řekl občanský demokrat Boris Šťastný.

Opozice, která na rušení poplatků tlačí, má jistých 97 hlasů ČSSD a komunistů. Velmi blízko názoru opozice na poplatky je lidovec Ludvík Hovorka. "Osvobodil bych od placení nejen děti do osmnácti let, ale i seniory. Jen bych ponechal poplatek za den v nemocnici," uvedl v pondělí Hovorka.

Spíše však může projít návrh, aby neplatily děti, ale senioři ano. A za pobyt v nemocnici by se platilo jen měsíc. To kromě dalšího lidovce Jiřího Carbola podporují poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková, které opustily klub zelených na protest proti stranickému vedení.

A proti tomuto návrhu by nebyl ani Šťastný. Za naprosté minimum, které poslanci "musí" schválit, označila v pondělí poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová osvobození od poplatků u dětí do šesti let. "Očekávám, že to koalice splní, když to slíbila," uvedla Šojdrová.

Obdobně se vyjádřil i Juraj Raninec, nezařazený poslanec, který opustil klub ODS. Celkově se tedy dá říci, že šance ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) uhájit poplatky bez výjimek je poměrně malá. I proto, že na poplatky rezignovali i někteří jeho straničtí kolegové, když vstoupili do krajských koalic s ČSSD.

Bendl: Nezbude na silnice

Velká mela byla v pondělí kvůli placení u lékařů i na jednání středočeského krajského zastupitelstva. Než hejtman David Rath z ČSSD spolu s komunisty prosadil rozpočet kraje, který vyčlenil na uhrazení poplatků za pacienty osmdesát milionů korun, vyslechl od opozice břitká slova.

"Nejvíce budou ty peníze chybět na údržbu a provoz silnic," kritizoval Ratha jeho předchůdce Petr Bendl z ODS. Občanští demokraté napadli i to, že budou jedny nemocnice zvýhodněny na úkor jiných.

Hrazení poplatků za pacienty může vést k jedné pikantní věci. Protože Středočeský kraj chápe placení za občany jako "dar", mohlo by se obdarovaným stát, že v nemocnici sice platit nebudou, ale kdyby v ní třeba leželi delší dobu (za den se nyní platí šedesát korun), museli by státu odvést darovací daň.

Ta se odvádí z daru, jehož celková výše přesahuje tři tisíce korun. "Víme, že tenhle problém tady je, ale to se nedá nic dělat. Takový pacient by si darovací daň musel zaplatit," připustil Rath.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video