Rvačka nad záchranářem

Rvačka nad záchranářem - Posádka havarovaného auta zaútočila v noci v Praze na sanitku. Opilí útočníci zkopali lékaře a rozbili mu hlavu. Opilce přeprali až hasiči. (28. dubna 2003) | foto: HZS Praha

Za útok na záchranáře budou přísnější tresty

  • 24
Lidi, kteří zachraňují životy, bude chránit přísnější zákon. Sněmovna schválila novelu trestního zákona, podle níž bude napadení posádek sanitek i dobrovolných záchranářů přitěžující okolností. Přísnější tresty budou hrozit i za útok během poskytování první pomoci.

Díky schválené novele bude moci soud útočníkům uložit přísnější tresty. Novela ale s konkrétními tresty nepočítá. Soudy se díky ní budou moci přiklonit k horní hranici trestní sazby. Dosud za útoky na záchranáře ukládaly spíš mírnější tresty.

Přísnější trest tak bude hrozit násilníkům, kteří zaútočí proti všem lidem, kteří se budou zrovna podílet na záchraně života a zdraví či se budou snažit ochránit cizí majetek.

"Novela trestního zákona by měla ochránit nejen profesionální záchranáře, ale i všechny, kteří budou například na ulici poskytovat někomu první pomoc a někdo je napadne," řekl poslanec a stínový ministr vnitra ODS Ivan Langer, který novelu navrhl.

Sněmovnou prošla novela bez problémů. Podpořilo ji 108 ze 182 poslanců, proti jich bylo jen 41. Musí ještě projít Senátem a podepsat ji musí prezident Václav Klaus.

Místo podmínky až dva roky vězení
O útoku na záchranáře dosud trestní zákon nehovořil. Vyšší tresty hrozily pouze za napadení policistů či hasičů za trestný čin útok na veřejného činitele. Dobrovolní záchranáři či posádky záchranných služeb ale do této kategorie nespadají.

Fyzický útok, po němž skončí zraněný záchranář v nemocnici, tak dosud mohl být kvalifikován jen jako úmyslné ublížení na zdraví. Za to hrozil podmíněný trest nebo veřejně prospěšné práce.

S podmínkou tak například vyvázl i Zdeněk Kovařík, který v lednu napadl v opilosti posádku dvou sanitek v pražských Kolodějích. Jeden ze záchranářů skončil s otřesem mozku v nemocnici. - více zde

Pokud ale bude útok na záchranáře považován za přitěžující okolnost, soud se bude moci přiklonit k vyššímu trestu. Násilníkovi tak bude hrozit až dva roky vězení.

Útoků na záchranáře přibylo
Záchranáři po přísnějších trestech za útoky během záchranných prací volali už dlouho. Za poslední dva roky totiž napadených záchranářů ve službě výrazně přibylo.

Mezi nejznámější útoky patří případ z loňského dubna, kdy v Praze napadli posádku záchranné služby opilí muži po autonehodě. Útočníci zkopali lékaře a rozbili mu hlavu. Opilce přeprali až hasiči. - více zde

Začátkem června zase agresivní opilec napadl lékařku pražské záchranky. Útočník předtím našel svého otce mrtvého. V rozčilení se pořezal o sklo. Proto policie zavolala sanitku. Útok se odehrál přímo před očima policejní hlídky. - více zde

Ředitel pražské záchranné služby Zdeněk Schwarz se před časem rozhodl vzít iniciativu do svých rukou a uspořádat pro zdravotníky kurzy sebeobrany. Záchranáři se tak učili, jak reagovat v situacích, kdy jsou ohroženi, a co dělat, aby konflikt nenastal. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video