Ivana Řápková

Ivana Řápková | foto: Ondřej Littera, MAFRA

Pachatele opakovaných přestupků bude moci obec na 3 měsíce vykázat

  • 118
Za opakované přestupky budou moci obce přespolní pachatele na tři měsíce vykázat mimo obec. Přijetí zákona je úspěchem exprimátorky Chomutova, poslankyně Ivany Řápkové z ODS, která s nápadem přišla. Kritici zákona tvrdí, že v rozporu s ústavou zasáhne do svobody pohybu.

Poslanci přehlasovali veto Senátu, chybí tak už jen podpis prezidenta.

"Vím, že to nepostihne všechny neduhy. Ale pomůže to, aby se občané cítili bezpečněji," řekla ve Sněmovně Řápková. Pro její návrh zvedlo ruku 105 poslanců, proti jich bylo 63. Pro schválení zákona bylo třeba 101 hlasů.

Za co budou moci obce pachatele přestupků, kteří nemají na jejich území trvalý pobyt, dočasně vykázat? Například za opakované drobné krádeže, rušení nočního klidu či třeba nabízení prostituce na veřejném prostranství.

Návrh prosadila Řápková na druhý pokus, když ho předložila spolu s dalšími kolegy z vládní koalice - Zbyňkem Stanjurou z ODS, předsedou poslaneckého klubu TOP 09 Petrem Gazdíkem a Martinem Vackem a Janou Suchou z Věcí veřejných.

Řápková zdůrazňuje, že schválený zákon nesměřuje vůči žádné etnické skupině. Téměř každý druhý pachatel přestupků má podle ní trvalý pobyt jinde, než kde se přestupků dopouští.

Sankce zákazu pobytu už existuje v trestním právu. Soud může takový trest uložit až na deset let. Novinka, kterou prosadila Řápková a její kolegové, se ale týká drobnějších deliktů -  opakovaných přestupků, které byly spáchány během dvanácti měsíců. Zákonem bude také nově výslovně stanovená jednotná doba nočního klidu, a to od 22 hodin do 6 ráno.

Kritici zákonu vyčítají, že je protiústavní. "Vytváříme zmatený právní předpis," vyčítal Řápkové poslanec ČSSD Stanislav Křeček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue