Parlamentní strany na Vlčkovu iniciativu reagují téměř shodně. Nápad je dobrý, chce to ale promyslet, říkají.

Parlamentní strany na Vlčkovu iniciativu reagují téměř shodně. Nápad je dobrý, chce to ale promyslet, říkají. | foto: Michal Kamaryt, ČTK

Za absence poslanců kraťme plat, navrhne Vlček

  • 54
Trestat poslance, kteří budou mít velké neomluvené absence, srážkou části platu chce šéf Sněmovny Miloslav Vlček. „V nejbližší době, zřejmě v březnu, to předložím,“ řekl MF DNES Vlček. Rozhodl se, že to udělá, přestože se zatím u politických stran setkal s chladnou reakcí.

Poslanci by podle Vlčka mohli přijít o část nezdaněných náhrad, které dostávají k platu, a to v případě, že budou mít větší než třicetiprocentní neomluvenou neúčast při akcích Sněmovny, ať už jde o schůze či o jednání výborů.

K základnímu platu 61 400 korun dostávají poslanci příplatky za funkce a také další nezdaněnou částku, jejíž výše závisí na tom, odkud dojíždějí. Ti, kteří bydlí třeba na Ostravsku, dostávají až 43 300 korun.

Parlamentní strany na Vlčkovu iniciativu reagují téměř shodně. Politici by se podle nich nejdřív měli shodnout na nějakém společném návrhu, který by měl naději projít.
"Nebráníme se postihům neomluvených absencí, ale je tu problém, jak by se to sledovalo," namítá šéf poslanců KDU-ČSL Pavel Severa.

"Postihovat za nepráci je dobrý nápad, ale muselo by se vyřešit, jak by byli poslanci hodnoceni, kdyby se jejich strana rozhodla, že jednání úmyslně vynechá," řekl komunista Pavel Kováčik.

Vedení klubů ČSSD a ODS se Vlčkovým návrhem teprve budou zabývat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video