Oblastní sdružení v Mladé Boleslavi, které vede tamní primátor Raduan Nwelati, požaduje svolání mimořádného kongresu ODS, který by měl být ještě do konce dubna.

Oblastní sdružení v Mladé Boleslavi, které vede tamní primátor Raduan Nwelati, požaduje svolání mimořádného kongresu ODS, který by měl být ještě do konce dubna. | foto: Radek Cihla, MAFRA

Z ODS zazněla výzva, ať je mimořádný kongres. Už na jaře

  • 87
Svolejme ještě na jaře, nejpozději do konce dubna, mimořádný kongres ODS, vyzval premiéra Petra Nečase oblastní sněm strany v Mladé Boleslavi. Na kongresu by měla být ustavena skupina z řad poslanců, senátorů a úspěšných komunálních politiků, která by připravila moderní pravicový program ODS. Nečasovi se ale takový návrh nezamlouvá. O výzvě informovala Česká pozice.

"Je to vyjádření názoru oblastního sdružení, které si myslí, že by to byl správný krok. Uvidíme, jestli se k tomu přidají další. S panem premiérem jsem o tom ještě nemluvil," řekl iDNES.cz šéf sdružení, primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati.

Usnesení přijalo oblastní sdružení Mladá Boleslav již před pár dny. Není to jediná aktivita zevnitř ODS, jak dát straně nový impulz. Exposlanec Jiří Janeček založil Pravou frakci ODS, která podle něj umožní registraci a komunikaci těch členů strany, kteří se hlásí ke konzervativnímu proudu. Frakce podle něj má stovky členů a Janeček kvůli ní dokonce i odstoupil z funkce předsedy ODS v Praze 11, kterou téměř devět let zastával (více o pravé frakci ODS čtěte zde).

"O požadavku oblastního sdružení z Mladé Boleslavi, aby se konal ještě na jaře mimořádný kongres strany, vím. Samozřejmě budeme i o tomto požadavku mluvit na jednání výkonné rady v Jihlavě. Já sám pokládám snahy o mimořádný kongres za špatný nápad," řekl iDNES.cz šéf poslanců ODS a zároveň člen nejužšího vedení strany Marek Benda. Premiérovi a předsedovi ODS Nečasovi se ale myšlenka uspořádat kongres už na jaře nezamlouvá.

"Změna stanov musí být důkladně vydiskutována v členské základně, a proto je vhodnější podzimní řádný termín kongresu," uvedl pro iDNES.cz

Nwelati se čtvrtečního jednání v Jihlavě nemůže zúčastnit, protože ve stejný den zastupitelstvo Mladé Boleslavi, kterou řídí, schvaluje rozpočet. Do Jihlavy se však za premiérem vypraví v pátek. "Chci mu náš požadavek vysvětlit. Nejde nám v žádném případě o to, že by ten kongres měl být volební, ale o sestavení té skupiny lidí, která by připravila program ODS, a také o změnu stanov, aby se zabránilo nabírání černých duší. Kdyby se kongres konal, upřela by se také k ODS mediální pozornost," uvedl v úterý Nwelati.

ODS řeší problém. Nedaří se jí vyhrávat volby

Občanští demokraté v posledních týdnech intenzivně řeší problém, který mají. Straně se totiž nedaří vyhrávat volby. Její neúspěch v loňských podzimních krajských a senátních volbách ještě gradoval při lednové volbě hlavy státu, která skončila pro kandidáta ODS, místopředsedu Senátu Přemysla Sobotku ostudou. S necelými 2,5 procenta hlasů jen těsně unikl poslednímu místu z devíti kandidátů, když jako kandidát nejsilnější vládní strany dokázal jen těsně porazit šéfku neparlamentní Suverenity Janu Bobošíkovou.

Straně dlouhodobě klesají i celostátní preference a do pozice nejsilnější strany na pravici se před ni dere TOP 09. Šéf strany a předseda vlády Petr Nečas mimo jiné proto začal objíždět regiony a diskutovat s místními politiky ODS, kudy by se měla strana dál ubírat.

"Máme před sebou příští rok, ve kterém budou čtvery volby, takže ODS se na něj musí kvalitně připravit," řekl Nečas tento týden při návštěvě Pardubic. Volby budou na jaře 2014 jak do Sněmovny, tak do Evropského parlamentu. Na podzim jsou volby senátní i komunální.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video