Z gayů a lesbiček chce vláda podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera udělat občany druhé kategorie. V návrhu občanského zákoníku není totiž ani zmínka o registrovaném partnerství.

Z gayů a lesbiček chce vláda podle místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera udělat občany druhé kategorie. V návrhu občanského zákoníku není totiž ani zmínka o registrovaném partnerství. | foto: Michal Burian, ČTK

Z občanského zákoníku zmizelo registrované partnerství, kritizuje ČSSD

  • 177
Z gayů a lesbiček dělá nový občanský zákoník občany druhé nebo nižší kategorie, tvrdí místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier. V základním kodexu občansko-právních vztahů není totiž žádná zmínka o registrovaném partnerství. "Podle mých informací vypadlo na tlak konzervativní části ODS," řekl Dienstbier.

Sociální demokracie se podle něj obává, že to je příprava na to, aby byl zákon o registrovaném partnerství pro osoby stejného pohlaví zcela zrušen.

"Pan ministr spravedlnosti Pospíšil nesebral dost odvahy, aby tuto bitvu vybojoval," rýpl si stínový ministr spravedlnosti ČSSD, senátor Dienstbier, do místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila kvůli tomu, že registrované partnerství v novém občanském kodexu, který předkládal, neobhájil.

"Je v tom snaha vytlačit registrované partnerství na pomezí s cílem ho zlikvidovat," prohlásil Dienstbier necelých čtyřiadvacet hodin před historicky prvním "pochodem hrdosti" gayů a lesbiček centrem hlavního města v rámci akce Prague Pride.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil se proti těmto tvrzením ohradil a nechápe je. "To je účelová hra pana Dienstbiera. Moc dobře ví, že otázka registrovaného partnerství je upravená samostatným zákonem. A občanský zákoník tento samostatný zákon v žádném případě neruší," řekl iDNES.cz Pospíšil. 

"To znamená, že i kdyby byl spis občanského zákoníku v této podobě projednáván, tak se to institutu registrovaného partnerství v žádném případě nedotkne," doplnil ministr.

Stínová ministryně pro lidská práva Michaela Marksová-Tominová uvedla, že za pět let existence zákona o registrovaném partnerství tento institut využilo zhruba
1 200 párů gayů a lesbiček.

Marksová prohlásila, že nechápe, čím podle odpůrců pochod gayů a lesbiček ohrožuje tradiční rodinu. S nejdrsnější kritikou homosexuálů v minulých dnech vystoupil prezidentův vicekancléř Petr Hájek, který je označil za devianty. Prezident Václav Klaus nad ním přesto drží ochrannou ruku a kriticky vystoupil proti "homosexualismu". Novotvar, který sám vytvořil, podle něj označuje hnutí, které vydává homosexualitu za nějakou přednost a staví ji na odiv.

Podporu pochodu při Prague Pride naopak dalo 13 velvyslanců v České republice, včetně amerického, a záštitu nad akcí převzal primátor Bohuslav Svoboda z ODS.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video