V obchodním centru na Černém Mostě  v Praze se otevřelo nové očkovací místo bez...

V obchodním centru na Černém Mostě v Praze se otevřelo nové očkovací místo bez registrace. (29. listopadu 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kritika opakovaných vakcín dobývá i Světovou zdravotnickou organizaci

  • 691
Opakované očkování původní vakcínou proti covidu-19 není podle všeho udržitelné ani vhodné, oznámila v úterý technická skupina Světové zdravotnické organizace. Současné vakcíny ztrácejí podle ní už příliš rychle na účinnosti a bude potřeba je upravit, aby byly účinné proti variantě omikron i dalším variantám, které se objeví v budoucnosti.

„Je nutné, aby vakcíny proti covidu-19 vyvolávaly široké, silné a dlouhotrvající imunitní odpovědi, aby se snížila potřeba dalších posilovacích dávek,“ citovala agentura Reuters z prohlášení expertní skupiny, jejímž úkolem je vypracovávat doporučení pro WHO.

„Očkovací strategie založená na opakovaných posilujících dávkách vakcíny v původním složení pravděpodobně není vhodná nebo udržitelná,“ upozorňují odborníci.

Prohlášení skupiny tak dává za pravdu těm českým expertům, kteří rovněž vyslovili nad opakujícím se podáváním zastarávajících očkovacích látek vážné pochybnosti.

Například imunolog Vojtěch Thon soudí, že očkování dalšími dávkami může být zbytečné a dokonce nebezpečné. Také řekl, že omikron se stal přirozenou vakcínou, která chrání i před dalšími variantami covidu, takže přeočkovávat se proti němu už není fakticky třeba.

Ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky Zdeněk Hostomský upozornil, že je nesmysl nutit do třetí dávky hlavně zdravé lidi ve středním věku a mladou část populace.

Za kontraproduktivní označil opakované vakcíny rovněž vakcinolog Marek Petráš, podle kterého by po prodělání nemoci měl dostat člověka maximálně jednu dávku, protože druhá je prakticky přebytečná.

Tři miliony

V Česku dostaly třetí posilující dávku očkování proti covidu už přes tři miliony lidí. To republiku řadí v EU na 18. místo z 27 zemí, nejvíce jich v unii v přepočtu zatím vydaly Malta, Dánsko a Irsko. Celosvětově bylo dosud podáno na 95 milionů posilujících dávek, nejvíce v přepočtu na 100 tisíc obyvatel v Chile, na Islandu a na Maltě.

Ostře se proti těmto názorům vyhraňují jiní odborníci i členové vlády. Epidemiolog Rastislav Maďar a odborný garant sítě očkovacích center Avenier obvinil Thona, že jeho vyjádření „je zcela nesprávné po stránce medicínské, lidské i etické“. „Je nebezpečné a není založené na vědeckém poznání,“ domnívá se dále Maďar.

„Prosím nedůvěřujte všem, kteří tvrdí, že vakcíny nemají žádný efekt,“ apeloval na sociální síti také například imunolog Zdeněk Hel.

Ministr vnitra a předseda hnutí STAN Vít Rakušan označil zpochybňování opakovaných vakcín za dezinformace.

„Očkujte se, nebo zemřete,“ pronášel také opakovaně na jedné ze svých tiskových konferencí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek mimo jiné k posilovacím vakcínám.

Reuters připomíná, že někteří výrobci už pracují na vývoji očkovacích látek nové generace, které budou zaměřené na vysoce nakažlivou variantu omikron, která nyní převládá v mnoha evropských zemích včetně Česka.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video